Τελευταία Νέα

Ζει τα εγγόνια του με πρόβατα που κατασπάραξαν αδέσποτα σκυλιά – Ανάπηρος συνταξιούχος κτηνοτρόφος σε απόγνωση στο Ρέθυμνο

Εξέτρεφε τα πρόβατα για να ζήσει τα 8 εγγόνια από τον γιο του, το μικρότερο μόλις 13 μηνών, όμως αγέλη σκύλων θανάτωσε αρνιά και κατάφερε σοβαρά τραύματα στο λαιμό και το κεφάλι των προβάτων. Ο Χαρίλαος Κατσαμάς, συνταξιούχος κτηνοτρόφος με αναπηρία, κάτοικος Νέας Μαγνησίας Ρεθύμνου, έχει έρθει σε απόγνωση μετά  από αυτό το χτύπημα, παραμονή Πρωτοχρονιάς και ενώ ο ΕΛΓΑ θα μπορεί από Τετάρτη να δεχθεί το αίτημα για αποζημίωση, ο ανοιξιάτικος καιρός επιτάσσει την υγειονομική ταφή των θανατωμένων ζώων.

Σκληρές, αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV στη Νέα Μαγνησία Ρεθύμνου. Αγέλη αδέσποτων σκύλων κατασπάραξε πρόβατα το ξημέρωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Τα μέχρι πρότινος ήρεμα σκυλιά που τα τάιζαν οι τουρίστες της περιοχής, έμειναν χωρίς τροφή και σκορπίζουν τον τρόμο στους κτηνοτρόφους νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.

Είναι η 4η φορά μέσα σε δύο χρόνια που πλήττεται ο συνταξιούχος με αναπηρία κτηνοτρόφος, Χαρίλαος Κατσαμάς, έχοντας χάσει 58  πρόβατα συνολικά. Διάσπαρτα αρνιά θανατωμένα και πρόβατα που εγκυμονούν να ψυχορραγούν. Κάποια από τα ζωντανά βρέθηκαν σε ακτίνα 2 περίπου χιλιομέτρων στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα θανατηφόρα σαγόνια, ενώ γείτονες είδαν το μικρό τους ποίμνιο να σβήνει ολοκληρωτικά, ακόμα και κότες να θανατώνονται με μανία.

Ο Χαρίλαος Κατσαμάς εξέτρεφε τα πρόβατα για να ζήσει και τα 8 παιδιά του γιου του. Τώρα βλέπει το βιος τους, το κοπάδι τους από αρνιά και πρόβατα, να θανατώνονται το ένα μετά το άλλο από τα τραύματα στο λαιμό και το κεφάλι.

Μάλιστα ελεγκτής του ΕΛΓΑ ήρθε από το Ηράκλειο για να δει τα πειστήρια και να υπάρξει κάποια αποζημίωση. Διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι 31 αρνιά και πρόβατα συνολικά έχουν θανατωθεί ή θα πρέπει να τούς γίνει ευθανασία για να μη βασανίζονται περαιτέρω, αφού οι ελπίδες επιβίωσής τους είναι ισχνές, την ώρα που πρέπει να θαφτούν τα νεκρά ζώα για να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στον οικισμό…

Την ερχόμενη Δευτέρα ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ, θα επαληθεύσει τον τελικό αριθμό των θανατωμένων αρνιών και προβάτων, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανησυχούν στο ενδεχόμενο νέας επίθεσης των αδέσποτων και εξαγριωμένων πια σκυλιών.

Η οπτική του parapolitikakritis.gr επί του θέματος:

Όρμησαν Τα Σκυλιά Στα Πρόβατα Και Δεν Έμεινε Τίποτα Όρθιο Ένα φαινόμενο που ζημιώνει καίρια τους κτηνοτρόφους εμφανίζεται να αποκτά μεγάλες διαστάσεις στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου.

 Από Παντελής Σπυριδάκης 

Ένα φαινόμενο που ζημιώνει καίρια τους κτηνοτρόφους εμφανίζεται να αποκτά μεγάλες διαστάσεις στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου.
Ολοένα και περισσότερα περιστατικά επίθεσης άγριων σκυλιών σε κοπάδια προβάτων αναστατώνουν τους κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι »με κόπο και υψηλό κόστος αγοράζουν τροφές , εμβόλια και πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για να πάνε ξαφνικά ένα πρωί να βρουν πνιγμένα και τραυματισμένα τα κοπάδια τους.Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό.»
Την προηγούμενη εβδομάδα ένα περιστατικό σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή του πρώην δήμου Αρκαδίου. Και η συνέχεια έγινε στην Νέα Μαγνησία Ρεθύμνου. Ο κτηνοτρόφος ειδοποιήθηκε από ένα συγχωριανό του να κατέβει στο περιφραγμένο χωράφι που είχε το κοπάδι του. Εκεί δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που αντίκρισε …καθώς ήταν η τέταρτη συνεχόμενη φορά που τα αδέσποτα σκυλιά είχαν κάνει σοβαρή ζημιά στα ζώα του.
18 από τα 65 πρόβατα είχαν τραύματα και αίματα στο κεφάλι , τέτοια που έδειχναν ότι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και να παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου να μην ξέρουν τι μέτρα να λάβουν για να προστατεύσουν τα ζώα και τα χρήματά τους που βλέπουν να πηγαίνουν στράφι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς