Κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ουκρανίας και στη μαρτυρική Μαριούπολη και ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ιστορική σημερινή ομιλία του στην ελληνική Βουλή.

«Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, αυτή τη μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες και ταυτόχρονα αναγκάζοντας το λαό να φύγουν από την πείνα και τις κακουχίες. Οι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα κτήριο που να μην έχει καταστραφεί και 100.000 παραμένουν εκεί. Όλοι τα έχουν δει αυτά. Η Μαριούπολη, το λίνκο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας έχει καταστραφεί», ξεκίνησε την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα της περιοχής:

«Είναι αδύνατο να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής επαρχίας. Η συνύπαρξη των δύο λαών μας εκεί είναι δεδομένη. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Θα χάναμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενθικότητάς μας χάνοντας αυτή τη σχέση με τους Έλληνες. «Ελευθερία ή θάνατος», λέγανε οι Έλληνες. Το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα.