Υπεγράφη η συμφωνία αστυνόμευσης εναέριου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην έδρα του Γ’ Σώματος Στρατού η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski

Δείτε επίσης: Παραλύει η χώρα από νέα απεργία στις 2 Οκτωβρίου – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Υπενθυμίζεται ότι η αστυνόμευση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί τμήμα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν προ μηνών οι δύο χώρες.

Στρατηγικός εταίρος
Η Ελλάδα έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο τον μετασχηματισμό του σε σύγχρονο, ενώ ανέλαβε και την αστυνόμευση του FIR της γειτονικής μας χώρας.

Η Αθήνα και το ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν δώσει από τη πρώτη στιγμή – μετά τη συμφωνία των Πρεσπών – μεγάλο βάρος στην αμυντική συμφωνία επισημαίνοντας πως η συμβολή της Ελλάδας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα μετατρέψει τη χώρα μας σε κύριο στρατηγικό εταίρο της γείτονος και ταυτόχρονα θα εκτοπίσει την Τουρκία που εδώ και χρόνια επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ήδη αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έχουν σταλεί για δοκιμαστικές πτήσεις στη Βόρεια Μακεδονία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν και οι κανονικές πτήσεις της αστυνόμευσης.

Δείτε επίσης!

Τι φοβούνται οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

Καστελόριζο – ΑΟΖ: H ιστορία διδάσκει και δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Όπως συνέβη …

Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο

Με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο, παρακολουθώντας με ψυχραιμία κι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize