Ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης τοπικής μονάδας υγείας ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο και τα Χανιά

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της πρώτης τοπικής μονάδας υγείας ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο από τις τρεις που έχουν σχεδιαστεί, με τα εγκαίνιά της να πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Σήμερα δίνουμε ένα εξαιρετικό σήμα για όλα όσα ξεκινούν αυτή την περίοδο και αφορούν στο σύστημα υγείας το οποίο αναπτύσσεται, διευρύνει την παρουσία του σε ένα πεδίο αυτό της πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο υστερούσε και δεν ήταν ισχυρό», ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις τοπικές κοινωνίες, όταν η πολιτεία κι η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου στεγάζεται σε κτίριο που διέθεσε η Περιφέρεια στην οδό Ζαμπελίου 12, και από τη Δευτέρα όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και μη, μπορούν να εγγράφονται ώστε να τους αναλαμβάνει στο εξής ένας οικογενειακός γιατρός. Το ΤΟΜΥ, σε πρώτο χρόνο είναι στελεχωμένο με οχτώ γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, στοχεύοντας στην πλήρη καταγραφή των δεδομένων υγείας του νομού, καθώς και παροχής καθαρά πρωτοβάθμιας και προληπτικής φροντίδας.

«Στη νέα δομή στην οποία θα εγγραφούν οι πολίτες, (οι οποίοι θα είναι στην ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για κάθε ασθενή και κάθε πολίτη, ασφαλισμένο η μη) θα δημιουργηθεί μέσω πλήρους καταγραφής η υγειονομική εικόνα όλων, για να φτάσουμε τελικά στο επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει μια πλήρης εικόνα και πλήρης πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών», είπε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισήμανε πως «η χρηματοδότηση για τις ΤΟΜΥ, έχει εξασφαλιστεί μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη τετραετία, δημιουργώντας 239 μονάδες υγείας, που πρακτικά θα είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη στο σύστημα υγείας και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση σε όλο το σύστημα αλλά και για όλες τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί, θα την καλύπτει ο κρατικός Προϋπολογισμός.

Έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος με τις 239 μονάδες που θα καλύψουν 2,3 εκατομμύρια πληθυσμού, με την λογική ότι η ομάδα επιστημόνων υγείας σε κάθε μονάδα, θα έχει υπό την ευθύνη της έναν ολόκληρο πληθυσμό».

Η πρόληψη είναι το βασικότερο στοιχείο για την υγεία έλεγε ο Ιπποκράτης και αυτό υποστηρίζουμε και πάνω σε αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, ανέφερε η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη. «Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, όπως την αγκάλιασε άλλωστε και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας, είτε με χώρους, είτε με δομές, το πρόγραμμα μας για την πρωτοβάθμια υγεία.

Ότι συμβαίνει σήμερα στην υγεία, πέραν όλων των άλλων που αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας, είναι και αποτέλεσμα της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τις Περιφέρειες. Πρόκειται για μια τομή στην υγεία, η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς με νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες και όλοι μαζί θα δώσουμε μια νέα πνοή και ένα άλλο φιλοσοφικό πλαίσιο στην υγεία», είπε η κ. Μαυρομάτη.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο αν. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας,  Σταμάτης Βαρδαρός, εγκαινίασαν χθες το μεσημέρι την 1η και την 2η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Χανίων, οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του πρώην νοσοκομείου της πόλης, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, της πόλης.

 

Ο  Α. Ξανθός στην ομιλία του ανέφερε ότι τα εγκαίνια των δύο ΤΟΜΥ Χανίων στη θέση του παλιού νοσοκομείου έχουν συμβολική σημασία και σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου εγκατάλειψης του ΕΣΥ και την αρχή μιας νέας περιόδου αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του. «Ο κύκλος της διακινδύνευσης έκλεισε», είπε ο υπουργός Υγείας  και τόνισε: «Έχουμε περάσει στη φάση της ανάπτυξης του συστήματος, καλύπτοντας κενά που υπήρχαν διαχρονικά, όπως αυτό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υλοποιούμε μια μεταρρύθμιση που φέρνει μια νέα αντίληψη στο υφιστάμενο  νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση στην κοινότητα για να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στους πολίτες».

 

Επεσήμανε επίσης την υποστήριξη και συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημιουργία των δύο ΤΟ.Μ.Υ. Χανίων και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέργια, τη δικτύωση όλων των δομών υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ, θα γίνει εφικτό να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών που είναι και το ζητούμενο.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι που παίρνει σάρκα και οστά ένα βασικό όραμα της κυβέρνησης. Παραλάβαμε ένα σύστημα Υγείας σε κατάρρευση. Με μεγάλη προσπάθεια το σταθεροποιήσαμε και μπαίνουμε πλέον σε μια νέα πορεία αναβάθμισης των υπηρεσιών του. Βασικός πυλώνας αυτής της αναβάθμισης είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η δομή που εγκαινιάζουμε σήμερα διαθέτει προσωπικό 18 ατόμων, γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό και επαγγελματίες υγείας που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες των Χανίων».

 

Από την πλευρά του ο αν. ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σημείωσε ότι η εφαρμοζόμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, ολοκληρώνει το ΕΣΥ και διευκρίνισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που αξιοποιεί η ΠΦΥ δεν προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για δημόσια έργα αλλά από κονδύλια που χρησιμοποιούνταν έως τώρα σε αμφιβόλου ποιότητας «καταρτίσεις» και προγράμματα. «Ευχαριστούμε την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γιατί χωρίς αυτήν οι νέες ΤΟΜΥ που εγκαινιάζουμε θα είχαν μείνει στα χαρτιά», είπε ο Στ. Βαρδαρός και συμπλήρωσε, «ευχαριστούμε και τους νέους επιστήμονες που εμπιστεύτηκαν την ΠΦΥ. Εκτιμούμε την αφοσίωση τους και θα είμαστε δίπλα τους στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν».

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν, μητροπολίτης Χανίων κ. Δαμασκηνός, οι βουλευτές Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμους.

 

Το απόγευμα οι: Α. Ξανθός, Π.Πολάκης και  Στ. Βαρδαρός εγκαινίασαν και την  1η ΤΟ.Μ.Υ. Ρεθύμνου. Ο υπουργός Υγείας , που με την ευκαιρία εγγράφηκε στο μητρώο της ΤΟ.Μ.Υ. όπου ανήκει, επεσήμανε στα εγκαίνια: «Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε να ανοίγουν νέες δομές υγείας στη χώρα μας. Τα εγκαίνια αυτά στέλνουν ένα μήνυμα ασφάλειας στους πολίτες αλλά και ένα άλλο πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλους μας, πως ότι καλό γίνεται είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και τους συνόλου της κοινωνίας».

 

Σημείωσε ακόμα πως, «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο χώρος που φιλοξενεί την 1η ΤΟ.Μ.Υ. Ρεθύμνου, στέγαζε παλαιότερα κοινωνικές υπηρεσίες και το κοινωνικό παντοπωλείο, της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία και μας το παραχώρησε για να γίνει ΤΟ.Μ.Υ. και επομένως είναι ένας χώρος ταυτισμένος με την κοινωνική αλληλεγγύη». Ο Α. Ξανθός κατέληξε: «Δεν υλοποιούμε ένα αυθαίρετο σχέδιο για την ΠΦΥ, από κάποια ιδεοληψία. Σχεδιάσαμε μια μεταρρύθμιση που αλλάζει την αντίληψη περί υγείας στη χώρα μας, στα πρότυπα των διεθνών στάνταρντ, με την τεχνική βοήθεια και την συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

 

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, είπε: «Σε ότι γίνεται προς όφελος των πολιτών, η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον στο πλαίσιο της επέκτασης της συγκεκριμένης ΤΟΜΥ».

 

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Μαυρομάτη, έκλεισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας το προσωπικό της υγειονομικής περιφέρειας, που όπως είπε, χωρίς την αδιάκοπη και άοκνη προσπάθεια του, δεν θα είχε γίνει τίποτα». Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνου, κ. Ευγένιος.

 

Οι τρεις νέες ΤΟ.Μ.Υ. στα Χανιά και το Ρέθυμνο, έρχονται να προστεθούν στις τρεις ΤΟ.Μ.Υ. που λειτουργούν, ήδη στην Κρήτη (δύο στην πόλη του Ηρακλείου και μία στο Δήμο Γαζίου).

 

Το βράδυ, στις 19:00, στην αίθουσα «Σπίτι του Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα, «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Υγεία, ανοιχτή σε όλους», με ομιλητές τον Υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, τον Αν. Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, τον Αν. Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρδαρό και τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρ. Λιονή.

 

Στην εκδήλωση –συζήτηση  συμμετείχαν και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μ. Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, οι πρόεδροι του ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, εκπρόσωπος του συλλόγου ΑμΕΑ ,εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize