Τελευταία Νέα

Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να μιλήσει για την ελληνική οικονομία σε δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αν και η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα επιτρέψει σε πολλά μέλη της κυβέρνησης να παραστούν στην εκδήλωση αυτή, ωστόσο αναμένεται πως ο Γάλλος Επίτροπος θα στείλει συγκεκριμένα μηνύματα εν όψει της εκκίνησης της δεύτερης μετα- προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδος από τους θεσμούς.

Να σημειωθεί πως βάσει του προγραμματισμού της κυβέρνησης και των θεσμών, τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, και ESM θα ξεκινήσουν τις επαφές τους στην Αθήνα με τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων από αύριο, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έρθουν στη χώρα μας τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Όπως συνέβη και με την πρώτη μετα- προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος, τα στελέχη των θεσμών θα έχουν και σε αυτή την επίσκεψη συζητήσεις με την κυβέρνηση, με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικά με τους κοινωνικούς φορείς αναμένεται να εξετάσουν τόσο την αύξηση του κατώτατου μισθού (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ), όσο και για το διάδοχο πλαίσιο που θα διέπει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας (ΕΕΤ). Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βάρος της αξιολόγησης θα πέσει στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις και στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.

Η πρόοδος στα μέτωπα αυτά, αλλά και σε πολλά άλλα, θα καταγραφεί στις εκθέσεις που θα καταρτίσουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ και οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Με την προϋπόθεση πως οι εκθέσεις θα είναι θετικές, τότε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα δώσει το «πράσινο φως» στην η Ελλάδα, ώστε να λάβει τη δόση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομολόγα (SMP’s και ANFA’s).

Δείτε επίσης!

Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο

Με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο, παρακολουθώντας με ψυχραιμία κι …

Ανακοίνωση-πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ – Η Ελλάδα να θυμηθεί τι έπαθε στο Αιγαίο

Προκλητική ανακοίνωση κατά της Ελλάδας εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize