Τελευταία Νέα

Ξανθός – “Ο Μητσοτάκης οικοδομεί πελατειακό & οικογενειακό κράτος – Να δημιουργήσουμε δίκτυο υπεράσπισης δημόσιας περίθαλψης”

«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με “νύχια και με δόντια”», σημείωσε αναφορικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Υγειονομικές μονάδες της Πάτρας επισκέφθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι «στόχος των περιοδειών που έχουμε ξεκινήσει είναι να δώσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια το σήμα στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου συστήματος υγείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του είναι παρόντες, συνεχίζουν να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο ΕΣΥ».

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι, «επιζητούμε μία συστηματική σχέση διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει τη δημόσια περίθαλψη, ενώ, παράλληλα, αυτός ο διάλογος μάς βοηθά στο να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, λάθη, κενά και παραλείψεις, που σίγουρα υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο».

Ακόμη, ο Αν.Ξανθός επεσήμανε ότι «απευθύνουμε κάλεσμα σε προοδευτικούς, σε αριστερούς υγειονομικούς, σε κάθε εργαζόμενο του δημόσιου συστήματος υγείας, που πραγματικά πονά τη δημόσια περίθαλψη, να συζητήσει μαζί μας για το πώς θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπεράσπισης του δικαιώματος στην καθολική κάλυψη υγείας, αλλά και στην υπεράσπιση του πολύτιμου αγαθού που είναι η δημόσια περίθαλψη».

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα της Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι του συστήματος υγείας, δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με “νύχια και με δόντια”».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, την ταλαιπωρία του προσωπικού αλλά και των πολιτών, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο, λειτουργικό και κυρίως προσβάσιμο».

Ασκώντας κριτική στην σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρατήρησε ότι «βλέπουμε μία συστηματική ολιγωρία στο να αντιμετωπιστούν κρίσιμες εκκρεμότητες και να προχωρήσουν παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί και πάγωσαν λόγω της εκλογικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα, η προκήρυξη περίπου 940 μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και η οποία πάγωσε λόγω των εκλογών».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «η νέα ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα τις επαναπροκηρύξει, αλλά έχουν περάσει τέσσερις μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα».

Επίσης, είπε ότι «έχουμε έτοιμες ολοκληρωμένες κρίσεις μονίμων γιατρών που μπορούν να διοριστούν άμεσα στα νοσοκομεία, αλλά η νέα ηγεσία επικαλούμενη διάφορα τυπικά προβλήματα και υποτίθεται παρατυπίες έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες τον διορισμό τους παρ΄ ότι ελέγχθηκαν δεν βρέθηκαν προβλήματα».

Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι μαζί με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως με το έντιμο και αξιοπρεπές δυναμικό του ΕΣΥ να προβάλουμε μία σταθερή αντίσταση αν επιχειρηθεί να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αποδόμησης, αποδιοργάνωσης, απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ».

Απαντώντας σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε ότι «ενισχύσαμε τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και πριν ένα χρόνο βγάλαμε μία προκήρυξη με 460 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας». Είπε ότι ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα 127 τοπικές μονάδες υγείας και ανέφερε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει πολύ επαινετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή η μεταρρύθμιση, ενώ αντίστοιχα σχόλια έχουν κάνει και οι κοινοτικοί».

Όσον αφορά την λειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ο Ανδρέας Ξανθός είπε: «Είχαμε μία κλινική η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έπαιζε το ρόλο της ως καρδιοχειρουργική κλινική, αλλά αντιμετώπιζε, κυρίως, περιστατικά θωρακοχειρουργικής φύσης και αυτή η οριακή λειτουργία επιδεινώθηκε πάρα πολύ μετά την αποχώρηση του διευθυντή. Έγινε μία πολύ σημαντική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να ενισχυθεί με εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς. Δώσαμε θέση στο πανεπιστήμιο, η οποία καλύφθηκε και θα έλθει να αναλάβει διευθυντής ένας αναπληρωτής καθηγητής».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «προκηρύξαμε θέση μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ η οποία καλύφθηκε και έχει σταλεί προσωπικό για εκπαίδευση», ενώ κλείνοντας για αυτό το ζήτημα, είπε: «Αποδέχομαι την κριτική περί καθυστερήσεων».

Ρεπορτάζ Βίκυ Δρακούλη- «Η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην υγεία, οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις για την Αριστερά στη νέα περίοδο» ήταν το θέμα της εκδήλωσης- συζήτησης, που συμμετείχε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην Πάτρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασκήσει με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, να προβάλει μια σθεναρή και μαχητική αντίσταση σε σχεδιασμούς νεοφιλελεύθερης κοπής, που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε όλη την χώρα, να δημιουργήσει δεσμούς κοινωνικούς, να αντιστοιχηθεί καλύτερα με την κοινωνική του βάση, να δημιουργήσει συμμαχίες με τα κοινωνικά στρώματα, να δημιουργήσει ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, που οι πολίτες θα αισθάνονται ότι έχουν ρόλο και λόγο». Στους παρευρισκόμενους ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, καθώς υπηρέτησε το σύστημα υγείας χρόνια πριν αναλάβει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχοντας στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους, που στηρίζουν το ΕΣΥ και για αυτό τον λόγο πραγματοποιεί επισκέψεις σε δημόσιες δομές της χώρας, κάνοντας κάτι, που οι προηγούμενοι, που πέρασαν από την συγκεκριμένη θέση όταν αποχώρησαν, δεν το έπραξαν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που τον παρομοίασε με “λαγό” εξηγώντας ότι «η διοίκηση του ΠΙΣ παίρνει κεφάλι, οι πιο ακραίες φωνές της παράταξης της ΝΔ στους γιατρούς, ένα κράμα ακραίου συντεχνιασμού, αλλά και επιρροής συμφερόντων, καταθέτουν μια ατζέντα στο Υπουργείο, που λέει αλλαγή νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία, μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κα. Είναι ανατροπή του κεκτημένου της μεταπολίτευσης, είναι σαφέστατη υπονόμευση της μεγάλης αλλαγής, που είχε γίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ την δεκαετία του `80 και το Υπουργείο Υγείας λέει θα την συζητήσει αυτή την ατζέντα, άρα έχει ανοίξει το παιχνίδι».

Ο πρώην υπουργός Υγείας εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ κάνοντας λόγο για τοξικό μείγμα πολιτικής και ακραίου πολιτικού αυταρχισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΚΕΘΕΑ, όπου καταργήθηκε το μοντέλο διοίκησης μετά από 36 χρόνια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου. «Στη θέση τους βάζει γαλάζια παιδιά παρόλες τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των οικογενειών τους, παρότι υπάρχουν φωνές ότι αποδομείται αυτός ο φορέας, που έχει μια κοινωνική αναγνωρισιμότητα και απήχηση, υπάρχει διακινδύνευση για την προοπτική του, αλλά η πολιτική ηγεσία κωφεύει και επιμένει σε αυτή την γραμμή».

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για σκληρό πελατειακό κράτος από πλευράς της ΝΔ αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει αυτή την περίοδο οργανισμός του Δημοσίου, θέσεις ευθύνης στο κράτος, στην δημόσια διοίκηση παντού, που οι άνθρωποι, που επιλέγονται να μην έχουν σχέση, όχι γενικά και αόριστα με την παράταξη της ΝΔ, αλλά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η φαμίλια είναι το ζήτημα αγαπητοί σύντροφοι και η επιρροή της σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο Κ. Μητσοτάκης οικοδομεί ένα σκληρό πελατειακό και οικογενειακού χαρακτήρα κράτος και το κρίσιμο στοιχείο είναι οι άνθρωποι, που επιλέγονται να έχουν σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτή την πολιτική οικογένεια. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει τεράστια τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο και νομίζω ότι πλέον την κεφαλαιοποιεί».

Όσον αφορά το προσφυγικό και πως το αντιμετωπίζει η ΝΔ, σε σχέση με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα όταν ήταν στη κυβέρνηση, ο κ. Ξανθός είπε ότι «ξεκινούν την θεωρία του “ξέφραγου αμπελιού”, που η κυβέρνηση αυτή θα φράξει, για ξέφραγο αμπέλι μιλά στην Ευρώπη ο Όρμπαν και ο Σαλβίνι, η πιο σκληρή ακροδεξιά της Ευρώπης… Δυστυχώς το προσφυγικό είναι διαιρετική τομή στις κοινωνίες και στα πολιτικά συστήματα της Ευρώπης. Σε αυτή την κρίσιμη διαίρεση η χώρα μας, επειδή ακριβώς είχε κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μια δύναμη, που έχει στην κουλτούρα της, στο αξιακό της σύστημα την ιδέα της αλληλεγγύης προς τους αδύναμους, διαχειριστήκαμε με αξιοπρέπεια αυτή την μεγάλη δυσκολία, βρεθήκαμε με την σωστή πλευρά της ιστορίας, στην σωστή πλευρά της διαχωριστικής γραμμής και δυστυχώς η νέα κυβέρνηση είναι απολύτως ταυτισμένη με την πλευρά της μισαλλαδοξίας, του ρατσισμού, του φασισμού, του νεοναζισμού, με αυτή την ρητορική συντάσσεται».

Έθεσε στους παρευρισκόμενους το ερώτημα αν άξιζε το ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την διαχείριση των τειχών της χώρας, να άξιζε να κυβερνήσει και απάντησε ότι «άξιζε και με το παραπάνω, γιατί καταφέραμε να βγάλουμε οριστικά την χώρα από την κρίση των μνηνομίων, να διαχειριστούμε με εντιμότητα και αξιοπρέπεια τις τύχες της χώρας σε μια περίοδο τεράστιας δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα και την πολιτική και καταφέραμε σε κρίσιμα σημεία (δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικό κράτος, εργασιακά δικαιώματα) να αφήσουμε ένα αισθητό αποτύπωμα αριστερής και προοδευτικής πολιτικής».

Βεβαίως επισήμανε ο κ. Ξανθός ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, διότι η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, κενά και παραλείψεις. «Είχαμε σχεδιάσει ένα πλάνο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (ιατρικού- νοσηλευτικού και λοιπού κατηγοριών) 10.000 ανθρώπων σε βάθος τετραετίας , έτσι, ώστε να καλύψουμε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, και τα κενά της πρώτης πενατετίας της κρίσης, που είχαν παγώσει οι προσλήψεις. Ούτε αυτό προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε και ειδικά το κομμάτι, που αφορά το 2019, είναι απολύτως παγωμένο εδώ και 4 μήνες, παρότι κατα καιρούς βγαίνει ο υπουργός και λέει θα κάνουμε προσλήψεις, βέβαια δεν έχει την εντιμότητα να πει ποιος τις σχεδίασε αυτές τις προσλήψεις, ποιος πήρε έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ποιος έκανε κατανομή με βάση τεκμηριωμένες ανάγκες ανα νοσοκομείο και Κ.Υ, και ποιος τις προκήρυξε».

Στην εκδήλωση- συζήτηση συμμετείχε επίσης, ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα εργαλεία της βελτίωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και γενικότερα του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν οι θεσμοθετημένες επιβαρύνσεις (πχ φάρμακα), να διευρυνθούν οι παροχές, να αυξηθεί η ικανότητα κάλυψης αναγκών, καθώς από τις πρωτοβάθμιες δομές το 70% για εργαστηριακές εξετάσεις είναι προς τους ιδιώτες και να ενισχυθούν τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, ώστε να μειωθούν οι διακομιδές σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία. Ακόμη, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό, που υπήρξε για την αξιολόγηση των φαρμάκων, αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύστημα.

Τέλος, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας της Δημόσιας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι κάποιοι μιλώντας για τους λόγους, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του Ιουλίου θα πρέπει από την ατζέντα να αήνουν εκτός της υγεία, διότι βλέπει την αποδοχή, που είχαν όσα υλοποίησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Για την λειτουργία των 127 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα μέσα σε δυο χρόνια είπε ότι «σήκωσε πολεμική αυτή η παρέμβαση» και συμπλήρωσε ότι «έρχονται και πέρνουν ένα κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς και αυτό είναι μέσα σε μνημονιακές συνθήκες, αυτό ήταν σημαντικό και για αυτό ήταν τόσο έντονη η σύγκρουση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας…Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπήρχε ούτε κόμμα, ούτε λέξη για το τι σκοπεύουν να κάνουν με το ΚΕΘΕΑ, από αυτό το απόλυτο τίποτα εδώ και 1,5 μήνα προσπαθούμε να αντισταθούμε σε αυτή την κατάπτυστη ΠΝΠ, που βάζει τέλος στο αυτοδιοίκητο, είναι ένα πλήγμα ευθύ, ιδεολογικό, σε ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης, που λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια».

Στην ερώτηση, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή ο Αν. Ξανθός, στην δευτερολογία του η κυβέρνηση απάντησε ότι αυτό, που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΘΕΑ είναι ότι «παρεμβαίνουν σε ένα χώρο, που θεωρούσατε ότι έχετε ιδεολογική ηγεμονία… Οι άνθρωποι της κοινότητας αυτής, είναι ζόρικα παιδιά όλοι τους, θεραπευόμενοι και θεραπευτές, άρα λοιπόν αφού θέλουν ιδεολογική σύγκρουση στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, θα την έχουν. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν χαρίζουμε την ιστορία του ΚΕΘΕΑ, δεν χαρίζουμε την ιστορία ούτε των κινημάτων, ούτε των κοινωνικών χώρων, σε καμία κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Βαρδαρός.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Σειρά νέων μελετών για μεγάλα έργα

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συνέχισης έργων, δημοπράτησης νέων αλλά και χρηματοδότησης μελετών για το νέο …

Ρέθυμνο – Νέο Clean up by Save Our Planet

Νέο clean up διοργανώνει το Save Our Planet αυτό το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Ώρα: 5:30μ.μ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize