Τελευταία Νέα

Βίτσας: Να το σκεφτεί όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο – Γιλντιρίμ: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε την Κυριακή (25/02) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας πως «πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο… Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα».

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς (…) δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση», τόνισε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και το χειρότερο… Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά άντε να γυρίσεις πίσω», ξεκαθάρισε ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αυξημένη προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο διάστημα μπορεί να συνδυαστεί με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν που, όπως φαίνεται, δεν εξελίσσεται όπως τη σχεδίαζε η Άγκυρα.

«Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική και αναθεωρητική δύναμη, που δεν δέχεται, ή θέλει να αλλάξει, τις διεθνείς συμβάσεις» σημείωσε.

«Η σημερινή Τουρκία φαίνεται να ξέχνα ότι μπορεί να προέρχεται από τους Οθωμανούς, άλλα είναι μακρά από την Οθωμανική αυτοκρατορία που έχει διαλυθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Βίτσας.

«Επιθυμούμε, ένα ειρηνικό ευρωπαϊκό δρόμο για την Τουρκία, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γιλντιρίμ: Είμαστε ικανοί να διαλύσουμε κάθε απειλή
Την ίδια στιγμή, με ένα νέο «παραλήρημα» επιδόθηκε την Κυριακή (25/02) που εκλαμβάνεται ως απάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Βίτσας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκτόξευσε απαράδεκτες απειλές τόσο εναντίον της χώρας μας όσο και κατά της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Star» στη γείτονα.

Στο πλαίσιο ομιλίας που πραγματοποίησε κατά τα εγκαίνια ενός υποβρυχίου νέας γενιάς στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε: «Την στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Η Τουρκία και οι Ναυτικές Δυνάμεις της σε κάθε συνθήκες και καταστάσεις έχουν την ισχύ να διαλύσουν κάθε απειλή που στρέφεται κατά της χώρας τους. Κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Στο δημοσίευμα της «Star» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – πως τα όσα είπε ο κ. Γιλντιρίμ συνιστούν μια προειδοποίηση, με τελικό αποδέκτη την Λευκωσία.

Έρχονται, μάλιστα, ως συνέχεια στις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε το Σάββατο (24/02) με γενική επιστράτευση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς