Βασίλης Κικίλιας – Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει στην Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία»

Με το κοινό μήνυμα «Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια»!, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, προέτρεψαν τους πολίτες της Κρήτης και του Ρεθύμνου να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.  

Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού μετέφερε και στο Ρέθυμνο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη, σε κλειστή σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η εικόνα που παρουσιάζει η Κρήτη και το Ρέθυμνο, ενώ έγινε λόγος και για μια θλιβερή πρωτιά που δεν μας αξίζει.

Ανήσυχοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, καταθέτοντας συγχρόνως και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο, το οποίο παραμένει ουραγός στους εμβολιασμούς στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή όσο και ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ζήτησαν από τον υπουργό υγείας, κίνητρα αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης, προκειμένου να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο Ρέθυμνο.

Ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των μικρών ορεινών δήμων, εστιάζοντας στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής με όλα τα εμβόλια, αλλά και την ενεργοποίηση κινητών μονάδων εμβολιασμού για τη μερίδα του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί στα υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι στις λίστες που ξεκίνησαν να λειτουργούν στο δήμο του, έχει ήδη 60 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν άλλο εμβόλιο. Μάλιστα ζήτησε ανοικτά κέντρα εμβολιασμού, χωρίς ραντεβού και μονοδοσικό εμβόλιο.

Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και παιδείας Άννα Ελευθεριάδου, πρότεινε ν’ ανοίξουν τα εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος που συμμετείχε στη σύσκεψη, ανέφερε ότι ως άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει, είναι πολύ στεναχωρημένος που είμαστε στο «κόκκινο».

Βασίλης Κικίλιας

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε την ανάγκη η Κρήτη να πρωτοπορήσει στον εμβολιασμό όπως κάνει και σε κάθε τομέα. «Η Κρήτη είναι μπροστά, είναι πρωτοπόρος σε όλα και πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό.

Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες, είτε από χωριά, είτε από κοινότητες, είτε από απομακρυσμένους δήμους κι εμείς θα πάμε κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα κάνουμε επιτόπου εμβολιασμούς. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας και να αυξήσουμε περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων, ειδικά των νέων ανθρώπων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η πανδημία να εξελιχθεί όπως σε άλλες χώρες και πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους. Η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνου, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο κομμάτι του τουρισμού, γιατί μπορεί να έχει τουρίστες και το φθινόπωρο ακόμα και μέχρι το Νοέμβριο».

Ο υπουργός Υγείας, καταλήγοντας επεσήμανε: «Οι εισαγωγές σε κλινικές Covid και σε ΜΕΘ έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ότι μειώνεται η νόσος, από την άλλη όμως, η υπερκινητικότητα των νέων για τις διακοπές τους, θα φέρει κρούσματα».

Γιάννης Κεφαλογιάννης

Τους πολίτες του Ρεθύμνου κάλεσε να εμβολιαστούν και ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνοντας πως είναι καθαρά στο χέρι των πολιτών να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί μέσα στην τουριστική περίοδο που θα επηρεάσουν την οικονομία του τόπου.

«Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να μη φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό θα επαναλάβω κι εγώ, αυτό που είπε ο υπουργός εμβόλιο, εμβόλιο, εμβόλιο! Είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας, προκειμένου να προχωρήσουμε τάχιστα το πρόγραμμα και να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε πως πρέπει στην Κρήτη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Εκ μέρους της Περιφέρειας απεύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες. «Μετά το Ηράκλειο και Λασίθι συνεχίζουμε σήμερα μαζί με τον κύριο υπουργό και τον κύριο γενικό γραμματέα του υπουργείου σε Ρέθυμνο και Χανιά για να συνεννοηθούμε με όλους τους φορείς για τον εμβολιασμό. Στην Κρήτη πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εκ μέρους της Περιφέρειας, κάνουμε για ακόμα μία φορά έκκληση ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αύξηση των εμβολιασμών. Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια» κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

Εμβολιασμός κατ’ οίκον

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα δύο εμβολιαστικά προγράμματα που θα τρέξουν παράλληλα: «Τα εμβολιαστικά προγράμματα που ξεκινούν είναι δύο. Το πρώτο αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων με κινητικές δυσκολίες που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, με το μονοδοσικό εμβόλιο της johnson & johnson. Για το πρόγραμμα αυτό, θα γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς, ώστε να ενταχθούν. Μετά από μερικές μέρες που θα έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό γιατρών, τα ονόματά τους θα αναρτηθούν και οι πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα, θα απευθύνονται σε κείνους προκειμένου να εμβολιαστούν. Η αμοιβή των ιδιωτών γιατρών είναι από την Ελληνική Πολιτεία και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τους πολίτες. Αυτό είναι το πρόγραμμα εμβολιασμός κατ’ οίκον και ξεκινάει για όλη τη χώρα. Στην Κρήτη θα υπάρχει κάποιο προβάδισμα που θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος».

Εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές

«Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά, τον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και θα λειτουργήσει όπως περίπου το πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών μας, όπου κινητά συνεργεία από το Υπουργείο Υγείας θα καλύψουν αυτές τις περιοχές. Οι περιοχές αυτές θα έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς παράγοντες, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και εμείς πόσα εμβόλια να μεταφέρουμε. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι οι πολίτες να εμβολιαστούν και να υπάρχει άριστη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει στα νησιά. Έτσι εμβολιάσαμε τα 69 νησιά από το Γενάρη μέχρι τώρα και έχουμε αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά. Το ίδιο θα εφαρμοστεί και στις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας».

Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από την Κρήτη στις 6 Ιουλίου και θα έχει την κωδική ονομασία “Μήνυμα Υγείας – Γιορτή Ελευθερίας”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα, ο υποδιευθυντής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης Μανώλης Φουρφουλάκης, οι αντιδήμαρχοι: Μυλοποτάμου Μανώλης Σκλαβάκης, Αγ. Βασιλείου Γιάννης Χαραλαμπάκης και Αμαρίου Μανώλης Ψαρουδάκης και άλλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς