Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Τριπλό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία – Στην υποδοχή του προέδρου της Γεωργίας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – «Αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων, τόνισε 

Αυστηρό ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου σε Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους γείτονές της στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Όμως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο στη βάση του σεβασμού των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα Κατοχής, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχουν τουρκικές εμμονές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της Άγκυρας.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδέχεται αναθεώρηση – επικαιροποίηση, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι  «όταν και εφόσον η Τουρκία σέβεται τις θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης, εδώ είμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Διαφορετικά είναι εκείνη που παίρνει την ευθύνη, αν θα συμβεί το αντίθετο».

Για τα Σκόπια

Αναφερόμενος στα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της, θέλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα εξαρτώνται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος -και «το όνομα μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν αποπνέει αλυτρωτισμό». Γι’ αυτό κάλεσε την άλλη πλευρά να αλλάξει το Σύνταγμα και να δώσει λύσεις χωρίς αλυτρωτισμό σε αυτό.

Για την Αλβανία

Ο τρίτος αποδέκτης των μηνυμάτων του κ. Παυλόπουλου ήταν η Αλβανία, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική. Αναγκαίος όμως ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Κάνει ένα μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υποστηρίζοντας δήθεν δικαιώματα κάποιων, που ήταν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, συνεργάτες των Ναζί», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέλει κάποιος να γίνει μέλος της Ε.Ε., και να υποστηρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα συνεργατών των Ναζί, «δεν νομίζω ότι δείχνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική», ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *