Τελευταία Νέα

«Τρένο» ο τουρισμός για την οικονομία – Μεγάλη αύξηση στα έσοδα

Αυξημένη κατά 1,7% ήταν η τουριστική κίνηση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, αγγίζοντας τα 28,7 εκατ. επισκέπτες, έναντι 28,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ωστόσο παρά τη μικρή αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τα έσοδα την περίοδο αυτή σημείωσαν αύξηση κατά 14,1% υπερβαίνοντας τα 16,1 δισ. ευρώ.

Αυξάνονται τα έσοδα στον τουρισμό
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 κατά 12,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11, 100 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 68,9% του συνόλου των εισπράξεων, καθώς και στην άνοδο των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, κατά 17,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,625 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 6,883 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,3%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4,217 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,0%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν στα 2,565 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 18,4% και διαμορφώθηκαν στα 997 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35,8% και διαμορφώθηκαν στα 2.367 δισ. ευρώ.

Καλά νέα και από ΗΠΑ – Ρωσία
Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 22,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,011 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 21,3% και διαμορφώθηκαν στα 373 εκατ. ευρώ.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 209,349 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, έναντι 202,974 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,1%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση κατά 11,6% των διανυκτερεύσεων των κατοίκων των χωρών εκτός της ΕΕ-28, καθώς οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων των χωρών της ΕΕ-28 παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,2%. Η μείωση των διανυκτερεύσεων των κατοίκων των χωρών της ΕΕ-28 είναι αποτέλεσμα της μείωσης των διανυκτερεύσεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά 5,5%, καθώς οι διανυκτερεύσεις από τις χώρες της ΕΕ-28, εκτός της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκαν κατά 8,5%.

Αυξημένες ήταν τέλος και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη χώρα. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο καταγράφηκαν 2.972 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 4,106 εκατ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 3,781 εκατ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 89,7% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες. Οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 10,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και ανήλθαν στα 426 εκατ. ευρώ.

Ζητούν εργασία στον τουρισμό
Περισσότερα από 2.000 άτομα που αναζητούν δουλειά στον χώρο του τουρισμού δίνουν σήμερα το “ παρών” στη Θεσσαλονίκη, στην Ξενοδοχειακή Ημέρα Καριέρας που διοργανώνει η Workathlon.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM” η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης Ιωάννα Ψωμοπούλου, η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έχει μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο από τους υποψηφίους αλλά και από τους εργοδότες, καθώς φέτος συμμετέχουν 40 ξενοδοχειακές μονάδες εκ των οποίων μόνο το 10% είναι family hotels.

“ Από τα ραντεβού που γίνονται, προκύπτει ότι ένας στους δύο βρίσκει δουλειά”, αναφέρει η κ. Ψωμοπούλου και εξηγεί:

“ Εμείς φέρνουμε σε μια πρώτη επαφή υποψηφίους και εργοδότες μέσω της ηλεκτρονικής μας πλατφόρμας, οι οποίοι στη συνέχεια συναντιούνται στην ημέρα καριέρας, για να έχουν προσωπική επαφή. Η επαφή αυτή είναι καθοριστικής σημασίας”.
Οι ηλικίες των υποψηφίων από τη Βόρεια Ελλάδα είναι στην πλειονότητά τους 20 με 30 αλλά υπάρχουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για κάποια θέση στελέχους, σύμφωνα με την κ.Ψωμοπούλου.

“ Ο ενδιαφερόμενος για εργασία δεν έχει καμία υποχρέωση, παρά μόνο να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται. Για εμάς οι πελάτες είναι τα ξενοδοχεία, οι εργοδότες”, διευκρινίζει η κ.Ψωμοπούλου.

Η επόμενη Ημέρα Καριέρας θα γίνει την επόμενη Πέμπτη στην Κρήτη και ακολουθεί στις 6 Φεβρουαρίου μια ακόμη Ημέρα Καριέρας στην Αθήνα.

Δείτε επίσης!

Λασίθι – e-ΠΑΙΘΡΟΣ – Ο δήμος Οροπεδίου ως δήμος-πιλότος για το δίκτυο τουρισμού υπαίθρου

Εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας – ΓΓΕΤ, η πρόταση  χρηματοδότησης του Δικτύου …

Πέντε δισ. έχασε ο τουρισμός λόγω “lockdown” – Στο μηδέν οι εισπράξεις

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, με τις απώλειες να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize