Τόκιο 2020 – Η ΔΟΕ επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την πολιτική έκφραση των αθλητών

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διευκρίνισε πως επιτρέπει στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να εκφράσουν τις πολιτικές απόψεις τους, μέχρι την έναρξη των αγώνων τους.

Η ΔΟΕ τροποποίησε σχετικό άρθρο σχετικά με το δικαίωμα έκφρασης, ανακοινώνοντας ότι τώρα οι αθλητές θα είναι σε θέση να εκφραστούν σε πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα όταν μιλούν στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συναντήσεων της Ολυμπιακής ομάδας τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν ξεκινήσουν οι αγώνες τους.

Πάντως, η αναθεώρηση του Άρθρου 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, το οποίο μέχρι πρότινος απαγόρευσε οποιαδήποτε δήλωση ή πολιτική προπαγάνδα, είναι κάτι που αναμενόταν, εξαιτίας της υποστήριξης που έδειξαν πολλοί αθλητές για κονήματα όπως το «Black Lives Matter» που συμβολίζει την καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Ο νέος οδηγός είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με αθλητές», δήλωσε η Κρίστι Κόβεντρι, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών στη ΔΟΕ.

Οι αθλητές δεν θα μπορούν να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια των αγώνων τους, ούτε στα βάθρα ούτε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, αλλά ούτε και κατά την τελετή έναρξης – λήξης ή στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η ΔΟΕ υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι αθλητές πρέπει να σέβονται τις αρχές του Ολυμπισμού και να μη «στοχεύουν ανθρώπους συγκεκριμένα, χώρες, οργανισμούς και να αγγίζουν άτομα με αξιοπρέπεια», απειλώντας με κυρώσεις σε περίπτωση καταστρατήγησης της οδηγίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.