Τελευταία Νέα

Το παίρνει πάνω του ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές

Για την υπόθεση των υποκλοπών αναμένεται να τοποθετηθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, ο Κ.Μητσοτάκης, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει κάνει δήλωση στο Βήμα της Κυριακής (σ.σ. που θα δημοσιευτεί αύριο) στην οποία τονίζει: «Δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγγνώμη για το λάθος που έγινε».

Για «μέγα κι ασυγχώρητο λάθος» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν συνεργάτες του στο Βήμα της Κυριακής.

Οπως προκύπτει, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το ζήτημα των υποκλοπών και θα το χειριστεί προσωπικά, ώστε να μην υπάρχουν άλλα λάθη και παρερμηνείες σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός καλύπτει πλήρως τον Γρηγόρη Δημητριάδη, επιμένοντας πως η παραίτησή του έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του το τελευταίο διάστημα, το οποίο απειλεί να μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέει «ναι» τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

VIA ASSOCIATED PRESS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ακόμη σχετικά: «Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Ο ίδιος σημειώνει ότι σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Πηγές Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα

«Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται άμεση και ενδελεχής διερεύνηση του ζητήματος από τη Δικαιοσύνης και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν την έρευνα. Η κυβέρνηση αποσαφήνισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν στην κατοχή τους και επομένως δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά» διευκρινίζουν, την ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου.

Και συνεχίζουν: «Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποκαλυφθούν περισσότερα για όλη αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Η κυβέρνηση, άλλωστε, δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα. Με αυτό το δεδομένο, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας υπάγονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό για το λόγο που περιγράφει ο τίτλος τους. Επειδή ακριβώς η ΕΥΠ ασχολείται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπάγεται στον πρωθυπουργό. Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν».

Οπως σημειώνεται, οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα μάλιστα, τονίζεται, διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας η παραίτηση Δημητριάδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μολονότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ενημερώθηκε -όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- την Πέμπτη σχετικά με τους λάθος χειρισμούς σε νόμιμη επισύνδεση, επιδεικνύοντας πολιτική ευθιξία αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του».

EUROKINISSI

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Υπογραμμίζεται ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η Κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε αγωγές κατα εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα» εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Τέλος, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του πολιτικού σχεδιασμού. «Οι εκλογές θα γίνουν, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας», διαμηνύεται.

(με πληροφορίες από Βήμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.