Τελευταία Νέα

Το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ με δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές

Με ένα νέο υπερσύγχρονο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης αναβάθμισε τον εξοπλισμό της η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στην προσπάθειά της να είναι άρτια και ακριβής στις εξειδικευμένες ορυκτολογικές και πετρολογικές αναλύσεις της. 

 

Το νέο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης (SEM) της ΕΑΓΜΕ είναι ιαπωνικής προέλευσης, τύπου JEOL – μοντέλο JSM-IT500LV. Σε αυτό είναι συνδεδεμένο Φασματόμετρο Διασποράς Ενέργειας (EDS) προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου τύπου OXFORD μοντέλο ULTI MAX. Το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για τεράστιες μεγεθύνσεις (έως 300.000 φορές) στα δείγματα, τα οποία εξετάζονται σε κλίμακα νανομέτρων. Με το φασματόμετρο (EDS) πραγματοποιούνται αναλύσεις στα υπό εξέταση σημεία για χημικά στοιχεία, οι οποίες οδηγούν τους ερευνητές στα ανάλογα συμπεράσματα για τα ορυκτά που υπάρχουν. Η όλη διαδικασία γίνεται ταχύτατα (σε real time) -σε αντίθεση με τα παλαιότερα συστήματα- και με τρομερή ευαισθησία ώστε να αποκαλύπτονται απειροελάχιστες λεπτομέρειες. 

 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: «H αγορά του νέου Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης έρχεται να συνεχίσει την μακρά παράδοση για 40 και πλέον χρόνια, της εθνικής γεωλογικής υπηρεσίας στην συνεισφορά της ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, στις γεωλογικές, μεταλλευτικές και ορυκτολογικές έρευνες της χώρας και στην στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να εντάξουμε στον εξοπλισμό του Τμήματος Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας το υπερσύγχρονο αυτό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Πλέον έχουμε ακόμα ένα δυνατό εργαλείο για την προσπάθεια ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου της χώρας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.