Τελευταία Νέα

Το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης ΙΜ Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου – Crete Docs

Άπειρες οι διαδρομές του καθενός στη ζωή και όλα σχετικά. Άλλος πηγαίνει και άλλος έρχεται.. είναι θέμα οπτικής. Το τοπίο είναι σαγηνευτικό. Ξεδιπλώνεται μπροστά σου όλη η μαγεία της κρητικής φύσης. Μόλις 5χμ νότια της πόλης του Ρεθύμνου, το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης σε ταξιδεύει περί τα 700 χρόνια στο παρελθόν. Ένα βενετσιάνικο έγγραφο του 1362 μαρτυρά την ύπαρξη της Μονής.

Στα νότια το όρος Βρύσινα, στα βόρεια το Ρέθυμνο κι εσύ κάπου στη μέση στα 260μ υψόμετρο. Βρίσκεσαι κοντά στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης σκαρφαλωμένος σε ένα βράχο σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Από μακριά, νομίζεις ότι βλέπεις ένα τείχος που κλείνει μέσα του ένα φρούριο, όμως πρόκειται για έναν περίβολο που στο κέντρο του δεσπόζει ο νεότερος ναός της Αγίας Ειρήνης.
Η επιγραφή πάνω από την είσοδο του ναού της Αγίας Ειρήνης φέρει τα αρχικά Β Γ Υ Θ Τ Π (Βαῖνε, γόνε, ὕμνησον Θεόν τόν Παντοκράτορα), καί τήν χρονολογία 1702.

Πνεύμα κατάνυξης σε διακατέχει από την πρώτη επαφή με το εσωτερικό του ναού.

Παλαιά και Νέα Διαθήκη σε περίτεχνα ξυλόγλυπτα.

Το τέμπλο, καθώς και ο δεσποτικός θρόνος και το προσκυνητάρι της Αγίας Ειρήνης, έχουν κατασκευαστεί
από ξύλο φλαμουριάς.

Η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αποκαλύπτεται με απλότητα, αλλά συνάμα επιβλητικότητα.

Και αν κοιτάξεις ψηλά, θα δεις το φως που καίει ασίγαστα πίνοντας τον καρπό της κρητικής γης, το ελαιόλαδο.

Και η ψαλτική τέχνη έχει τη θέση της σε μια γωνιά.

Στην κορυφή, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ο σταυρός..

.. και η μητέρα όλων των ανθρώπων.

Ο αθώος και αγνός αμνός, διδάσκει στωικότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μετά την επανάσταση του 1821, η Μονή υπέστη μεγάλες καταστροφές. Είχε μόλις έναν ή δύο μοναχούς να τη φροντίζουν.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μονή, ο μακαριστός μητροπολίτης Θεόδωρος Τζεδάκης, αντίκρισε ένα έρημο και ρημαγμένο μοναστήρι. Η πρώτη του σκέψη ήταν να δώσει στη μονή κάτι παραπάνω από την αλλοτινή της αίγλη. Με ευαισθησία έβαλε μπρος το εγχείρημα το 1990 και δικαιώθηκε. Οι εργασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς με σεβασμό στις αρχές της αυθεντικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής της εποχής. Λαξευμένη πέτρα και παραδοσιακά υλικά ανέδειξαν έναν χώρο διαχρονικής λατρευτικής κατάνυξης και ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά μοναστήρια της Κρήτης του σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μοναστήρι έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό βραβείο Αρχιτεκτονικής “EUROPA NOSTRA”.

Το περιβάλλον της Μονής είναι καταπράσινο και ολάνθιστο δίνοντας φυσική θαλπωρή στα κελιά των μοναχών και στην τράπεζα.

Η φύση πάντα βρίσκει τρόπο να επιβιώσει και να καρποφορήσει υπό όλες τις συνθήκες, όσο αντίξοες κι αν είναι.

Εκτός από τη χριστιανική μοναστική παράδοση, οι μοναχές υπηρετούν και τη φιλοξενία.

Το αλλοτινό ελαιοτριβείο έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσι των μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Από μία εικόνα έχει τοποθετηθεί στις φάτνες όπου έτρωγαν τα ζώα, ενώ υπάρχουν και οι δέστρες των ζώων. Η μυλόπετρα του παλαιού ελαιοτριβείου έχει τοποθετηθεί στον περίβολο του ναού.

Η Μονή της Αγίας Ειρήνης φιλοξενεί και λαογραφικό μουσείο. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής φυλάσσονται πολλά άμφια και ενθυμήματα του μακαριστού Μητροπολίτη Θεοδώρου Τζεδάκη.

Ο αργαλειός των προγόνων μας, επιβιώνει και παραδίδει μαθήματα υψηλής τέχνης και τεχνικής.

Οι μοναχές όχι μόνο προσφέρουν σημαντικό πνευματικό έργο, αλλά στα εργαστήρια αγιογραφίας, κεντήματος και ραπτικής διαφυλάσσουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Ασχολούνται καθημερινά με την ιεροραπτική, την αγιογραφία, την υφαντική και την κεντητική τέχνη.

Ο τάφος του ανακαινιστού της Μονής του μακαριστού Μητροπολίτη Θεοδώρου Τζεδάκη βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού στο σπήλαιο που είχε χρησιμεύσει ως ερημητήριο κατά τόν 6ο αιώνα, πολύ πριν από την ίδρυση των πρώτων μοναστηριών στήν Κρήτη.

Αναχωρώντας αισθάνεσαι αγαλλίαση ψυχική κάτι που συμπληρώνουν και οι τελευταίες ματιές στην ανυπέρβλητη θέα.

cretedoc.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.