Τελευταία Νέα

Το μοιρολόι της Ηπείρου με την Ξανθούλα Ντακοβάνου με το… “Lamenta”

Το Lamenta είναι ένα μουσικό έργο που χορογραφήθηκε από τους διεθνώς καταξιωμένους Βέλγους χορογράφους Koen Augustinjen και Rosalba Torres Guerrero και κάνει ελληνική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο, πριν ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον Ιούλιο κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Τώρα κυκλοφορεί και σε δίσκο, με καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικής και ερμηνεία της Ξανθούλας Ντακοβάνου. Είναι εμπνευσμένη από το ηπειρώτικο μοιρολόι και πραγματεύεται την έννοια του πένθους και της απώλειας. Όλο το έργο επεξεργάζεται το πώς στην Ήπειρο και στις παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες η ιεροτελεστία του πένθους οδηγεί τελικά τον άνθρωπο στην κάθαρση, και πίσω στη ζωή. Πρόκειται για ένα έργο κυριολεκτικά συγκλονιστικό.

Από μουσικής πλευράς, συμμετέχουν 15 καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί τόσο της ελληνικής παραδοσιακής σκηνής : Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, καβάλ), Αυγερινή Γάτση (φωνή), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Λευκοθέα Φιλιππίδη (φωνή), Στέφανος Φίλος (βιολί), Δημήτρης Κατσούλης (βιολί), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά, φωνή), Θανάσης Τζίνας (φωνή) όσο και της jazz ethnic σκηνής όπως οι Κλέων Αντωνίου και Αντώνης Μαράτος των Mode Plagal σε κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα, Παναγιώτης Κατσικιώτης (τύμπανα) και Σόλης Μπαρκής (κρουστά). Οι παραπάνω συμπράττουν με τον διεθνώς καταξιωμένο γάλλο jazzman Magic Malik (φλάουτο, φωνή) Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, η φυσική διανομή του δίσκου θα γίνεται από το δισκοπωλείο Music Corner. Στη Γαλλία, διανέμεται από την Quart de Lune.

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου

Το μουσικό έργο Lamenta δημιουργήθηκε για το ομώνυμο έργο σύγχρονου χορού των χορογράφων Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Cie Siamese, Βέλγιο) και προέκυψε μετά τη συγκλονιστική γνωριμία τους με την ηπειρώτικη μουσική παράδοση, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κεράσοβο, στην Ήπειρο. Η Ξανθούλα Ντακοβάνου, καλλιτεχνική διευθύντρια του εν λόγω Φεστιβάλ, συνθέτιδα και τραγουδίστρια πραγματοποίησε τη μουσική καλλιτεχνική διεύθυνση του έργου, που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα από τη ΜΟΥΣΑ για την Cie Siamese με τη συμμετοχή 16 καταξιωμένων μουσικών, τόσο από το χώρο της ελληνικής παραδοσιακής σκηνής.

Η βασική πηγή έμπνευσης για το Lamenta είναι το μοιρολόι της Ηπείρου στην ευρύτερη μορφή του, που περιλαμβάνει τραγούδια σχετιζόμενα με την απώλεια αγαπημένου προσώπου όχι μόνο λόγω φυσικού θανάτου αλλά και λόγω ξεχωρισμού, μετανάστευσης ή γάμου. Το έργο Lamenta ερευνά τις διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις που διανύει κανείς μετά από μια τέτοια απώλεια.

Φωτογραφία από την παράσταση των Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero

Σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν μουσικές τελετουργίες οι οποίες συνοδεύουν το πένθος κι επιτρέπουν το μοίρασμα του πόνου και τη συλλογική του έκφραση, με σκοπό να μπορέσει εν τέλει ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από τον πόνο. Ο ρόλος του τραγουδιού, αλλά και της μουσικής και ενίοτε του χορού είναι κομβικός σε αυτές τις τελετουργίες. Στις σύγχρονες κοινωνίες μας ένα μεγάλο μέρος των παραδόσεων αυτών έχουν εξαφανιστεί, μα σε κάποιες κοινωνίες όπως τα χωριά της Ηπείρου υπάρχουν ακόμα.

Η μουσική δραματουργία του Lamenta ξεκινάει από μια αναβίωση του μοιρολογιού στην παραδοσιακή του φόρμα κι έπειτα γλιστράει σταδιακά σε μια πιο σύγχρονη μουσική φόρμα με επιροές post-rock και jazz, που επικαιροποιούν το μοιρολόι και το φέρνουν πιο κοντά στο σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.