Το μέλλον της SpaceX και του Μασκ στηρίζεται σε έναν γιγαντιαίο πύραυλο και 42.000 δορυφόρους για ίντερνετ

Η Space X θέλει να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Starship για τα ταξίδια στον Άρη που οραματίζεται εδώ και χρόνια ο Έλον Μασκ. Ωστόσο αυτή δεν θα είναι η μόνη χρήση του. Η εταιρεία θέλει να τον αξιοποιήσει και για να επεκτείνει το δίκτο δορυφορικού ίντερνετ της Starlink, το οποίο πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι θα φέρνει στο μέλλον το μεγάλο μέρος των εσόδων της SpaceX.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μασκ πριν από δύο δεκαετίες αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις στο να εξελίξει τον Starship σε έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο που θα μειώσει δραστικά τα κόστη εκτόξευσης. Πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη τόνισε πως το project αυτό είναι εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο. Προειδοποίησε δε ότι τόσο αυτό όσο και η υπηρεσία του δορυφορικού ίντερνετ θέτουν σοβαρές προκλήσεις για την εταιρεία.

Το Starship είναι ένα δύσκολο, δύσκολο, δύσκολο project» είπε σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε η Wall Street Journal. «Είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ». Το Starship έχει ύψος 160 ποδιών και διάμετρο 30 ποδιών δημιουργώντας χώρο για εκατοντάδες δορυφόρους της Starlink.

Μέχρι στιγμής η Starlink έχει θέσει σε τροχιά 1.800 δορυφόρους και έχει ενεργή παρουσίασε σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο Μασκ ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, θα πρέπει να επενδύσει επιπλέον 5 έως 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία, πριν αυτή αρχίσει να του προσφέρει κέρδος. Μάλιστα τον Νοέμβριο είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης, η οποία θα περιόριζε τις πηγές χρηματοδότησης της Space X η εταιρεία θα μπορούσε να κηρύξει χρεοκοπία. Ερωτηθείς εκ νέου για το ενδεχόμενο αυτό είπε ότι «αν και δεν είναι πολύ πιθανό, δεν είναι αδύνατο να συμβεί». Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία άρχισε να πουλάει μετοχές αντλώντας τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι ο Starship έχει τουλάχιστον έναν επιβεβαιωμένο πελάτη: τη NASA, η οποία έδωσε στη Space X συμβόλαιο ύψους 2,9 δισ. δολαρίων για τη επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη. Έχει επίσης και άλλα συμβόλαια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων με δημόσιους οργανισμούς. Όσον αφορά στους ιδιώτες πελάτες της σύμφωνα με πληροφορίες τους χρεώνει περί τα 60 με 65 εκατ. δολάρια για τις εκτοξεύσεις του Falcon 9 – του πυραύλου με τον οποίο μεταφέρει σήμερα δορυφόρους.

Σύμφωνα με το PitchBook η αποτίμηση της SpaceX έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 στα 100 δισ. δολάρια σήμερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς