Για μια φορά ακόμη αποδείχτηκε ότι το κεφάλαιο δεν έχει ούτε πολιτική πατρίδα. Ο Μίχαλος, γόνος ακροδεξιάς οικογένειας βιομηχάνων (ο πατέρας του διετέλεσε υπουργός της χούντας), πέρασε «χαλαρά» στον καραμανλισμό της μεταπολίτευσης. Ηταν το γκεσέμι της Δεξιάς στο συνδικαλισμό των μεσαίου επιπέδου καπιταλιστών (ΕΒΕΑ και Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων), ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας υπουργείου και ειδικός σύμβουλος υπουργείου σε κυβερνήσεις του Καραμανλή του νεότερου.

Διακρίθηκε κυρίως για τον αγριανθρωπικό τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τις επιθετικές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Λόγω της προκλητικής τηλεοπτικής παρουσίας του, έγινε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους στη χώρα μας.

Και ξαφνικά, διαγράφηκε από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως… δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ! «Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και τον σεβασμό στις αρχές, στις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος. Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το απόγευμα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν “δούρειοι ίπποι”», έλεγε η ανακοίνωση με την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του.

Εγινε ο Μίχαλος ΣΥΡΙΖΑ; Αστεία πράγματα για έναν ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο. Ο Μίχαλος «έκανε παιχνίδι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο έναντι ποίων ανταλλαγμάτων. Δεν ήταν ιδεολογικό το ζήτημα. Ηταν «only business», όπως έλεγαν οι μαφιόζοι του Κόπολα. Ο ίδιος εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση για να εκθέσει τον Κούλη και τους ανθρώπους του. Ελεγε: «Η αιτιολογία που μου δόθηκε τηλεφωνικά για τη διαγραφή μου είναι πως έχω διαπράξει μεγάλα “ατοπήματα” όπως:

  1. Εκρινα θετικά με δηλώσεις μου ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα Μνημόνια!
  2. Δήλωσα σε συνεντεύξεις μου ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών!
  3. Τάχθηκα υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της Ν.Δ., πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις.
  4. Συμμετέχω στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακόμη και αυτό θεωρείται μείζον ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη!
  5. Και, το κυριότερο, “κατηγορούμαι” από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τους περί αυτόν ότι έχω συναντήσεις και επαφές με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε και είναι άκρως επιβεβλημένες, καθώς τα επιμελητήρια είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για οικονομικά θέματα και όχι κομματικά όργανα κανενός! Εν πολλοίς, ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του έχουν μπερδευτεί για το τι είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και ποιους εκπροσωπεί.

Επί 12 συναπτά έτη είμαι εκλεγμένος πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, του ΕΒΕΑ, που εκπροσωπεί πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, και για δεύτερη θητεία πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, που εκπροσωπεί πάνω από 800.000 επιχειρήσεις.

Με την αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία της διαγραφής μου αυτός που θίγεται είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που προφανώς θεωρεί ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν είναι και εχθρός του.Του συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία».

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί δεν πήγε ο Μητσοτάκης στην κηδεία του Μίχαλου και για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκπροσωπήθηκε, από τον αρχηγό του και πλειάδα ηγετικών στελεχών, πρώην υπουργών. Είναι «η διαχείριση των συμβόλων», για την οποία μιλούσε ο Μιτεράν. Και βέβαια, δε θα ψάξουμε πολιτική αρχών στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί συγκυβέρνησαν με τον ακροδεξιό Καμμένο και έχουν στους κόλπους τους πατενταρισμένους ακροδεξιούς, στην κηδεία του Μίχαλου θα δίσταζαν να παραστούν; Το κεφάλαιο δεν έχει ούτε πολιτική πατρίδα και οι αστοί πολιτικοί, ανεξάρτητα από τη λαμπρή στολή που φοράνε και τα φιλεργατικά και φιλολαϊκά παράσημα που κρεμούν στο στήθος τους, δεν είναι παρά ταπεινές θεραπαινίδες του κεφαλαίου.

ΥΓ1. Η τελευταία δημόσια παρουσία του Μίχαλου, λίγο πριν πεθάνει από ανακοπή καρδιάς στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι, αγωνιώντας μη τυχόν το πλήξει η φωτιά, ήταν μια ανάρτηση στο facebook με την οποία «μαχαίρωνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αγνοώντας πλήρως τον Πατούλη, που φαίνεται στην ίδια φωτογραφία, απαξιώντας να αναφέρει ακόμα και το όνομά του, έγραφε: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που δίνουν έναν άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα! Μακάρι οι ζημιές να περιοριστούν μόνο σε υλικές και να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε ζωάκια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πολλά λάθη και θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να υπάρξει ανάληψη ευθύνης με συγκεκριμένες συνέπειες! Δεν νοείται και αυτή η καταστροφή να περάσει έτσι». Ενας ακόμη λόγος να απουσιάζει από την κηδεία του ο Μητσοτάκης και να παρίσταται ο Τσίπρας, χρεώνοντας εμμέσως (είπαμε: «η διαχείριση των συμβόλων») το θάνατο του Μίχαλου στην πυρκαγιά, δηλαδή στην κυβέρνηση.