28th Annual The Greek Economy Conference by the American-Hellenic Chamber of Commerce, in Athens, on Dec. 5, 2017 / 28ο Ετήσιο Συνέδριο 'Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας' απο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στην Αθήνα, στις 5 Δεκεμβρίου, 2017

Το Ελληνικό Δημόσιο διασώσει την Τράπεζα Πειραιώς με… κρατικοποίηση! – Ράλι στο χρηματιστήριο, τράπεζες +8,3%

Μετά από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν στο Δημόσιο περί τα 9 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιείται, απορροφώντας επιπλέον κρατικό χρήμα 2,04 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αποδοθεί μελλοντικά υγιής σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές – συμπελαμβανομένων των νυν μεγαλομετόχων της  Τζ.Πόλσον κλπ.

Σε κρατικοποίηση οδηγεί την τράπεζα ο SSM, αποφασίζοντας να μην επιτρέψει στην τράπεζα – για λόγους διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας – να πληρώσει τους τόκους μετατρέψιμων ομολογιών της (CoCos) που κατέχει το ΤΧΣ. Ετσι οι ομολογίες αυτές μετατρέπονται σε μετοχές και το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ αυξάνει τη  συμμετοχή του από 26,4% σε 61,3%.

Η απόφαση του SSM γνωστοποιήθηκε επισήμως στη Διοίκηση της τράπεζας και αναμένεται τώρα να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ. Η διαδικασία μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Παρ’ ότι οι προθέσεις του SSM  ήταν γνωστές από καιρό, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, αποδεχόμενη ως λύση της “μεταβατική” κρατικοποίηση” της Πειραιώς, με όρους που προκαλούν τεράστια ζημία στο Δημόσιο, καθώς θα αποκτήσει τις νέες μετοχές σε τιμή περίπου 8πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να  μπορέσει να πουλήσει μελλοντικά αυτές τις μετοχές στην τιμή κτήσης.

Ωφελημένη η τράπεζα

Πάντως η κρατικοποίηση είναι επωφελής για την Τρ. Πειριαώς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, με την μετατροπή των ομολογιών Cocos σε μετοχές:

  • Η ονομαστική αξία των ομολογιών (2,04 δισ.) θα γίνει κεφάλαιο
  •  Από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022.

Με ενισχυμένη την κεφαλαιακή βάση της η τράπεζας θα μπορέσει να κινηθεί αποτελεσματικότερα για τη μείωση των κόκκινων δανείων της και την εκκαθάριση-εξυγίανση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Υπερνικώντας τις αβεβαιότητες και τις ανησυχίες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, η χρηματιστηριακή αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει “καλύτερες μέρες”. Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο – που υποδηλώνουν τοποθετήσεις ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων – οι βασικοί δείκτες του ΧΑ τρέχουν σήμερα σε  ρυθμούς ράλι. Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα +8,3%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε πολλές μετοχές, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανοδική κίνηση. Μεγάλη άνοδο σημειώνουν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μπαίνουν στις λίστες επιλογών ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Θετική η αντίδραση της αγοράς στην είδηση ότι ο SSM οδηγεί την Τρ. Πειραιώς σε “μεταβατική” κρατικοποίηση, λέγοντας “όχι” στην πληρωμή τόκων των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχει το ΤΧΣ/Δημόσιο. Η μετοχή της κρατικοποιούμενης τράπεζας  σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 19%.

Η επίδραση των ανησυχητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας αντισταθμίζεται από γεγονότα μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και ειδήσεις για κυοφορούμενα deals, που φέρνουν ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά και σε επιχειρήσεις.

Η αγορά αναμένει αυτήν την εβδομάδα  την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2021 και το κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπου θα περιγράφεται το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ την αποφασιστική διάσπαση της αντίστασης στην περιοχή των 663-667 μονάδων, όπου ανεκόπη πρόσκαιρα η ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας στις 680 μονάδες, με κέρδη 3,73%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 3,90%, στις 1.613 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης “απογειώνεται” με άλμα +8,30%.Τρ. Πειραιώς +19%, Attica +13,6%,  Alpha +8,3%, Eurobank  και Εθνική +6,7%, Τρ. Ελλάδος +2,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Motor Oil με +7,5%. Ακολουθούν ΔΕΗ και ΕΧΑΕ +6,5%, ΕΛΠΕ και Aegean +5,8%, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής +4%, Τιτάν και Jumbo +3,5%.

Στο κόκκινο μόνον Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ (-0,7%).

Στα mid caps ξεχωρίζει η MIG (+9,5%). Intracom +6,2%, Autohellas +5,2%,  ΟΛΘ και Αβαξ +4,8%, Ιντρακάτ +3,6%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize