Τελευταία Νέα

Τι θα αλλάξει μετά το Brexit και τι όχι

Σε μια νέα εποχή περνά από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ευρωπαϊκή Ενωση που έφτασε –επιτέλους, θα έλεγαν πολλοί– στο τέλος του μαραθωνίου του Brexit. Από τη 1 π.μ. (ώρα Ελλάδος, 11 μ.μ. Παρασκευή, ώρα Γκρίνουιτς), το Ηνωμένο Βασίλειο παύει να αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία χάνει το 5,5% των εδαφών της και 66 εκατ. πολίτες. Η Βρετανία και οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και οι πολίτες τους, καλούνται πλέον να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, όσο και αν στην αρχή τα πράγματα δεν θα είναι τόσο διαφορετικά.

Για μια 11μηνη περίοδο, δηλαδή για όλο το 2020, η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει μια μάλλον στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. To Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εκπροσωπείται βέβαια ούτε στην Ευρωβουλή ούτε στα όργανα της ΕΕ, αλλά θα εξακολουθεί να τηρεί τους κανονισμούς της Ενωσης (αυτούς που τόσο αντιπαθούσαν οι Brexiters) αλλά και να καταβάλει χρήματα στον ευρωπαϊκό κορβανά –ένα ακόμη μισητό θέμα για την πολιτική παρέα του ανεκδιήγητου Νάιτζελ Φάρατζ. Το δε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξακολουθήσει να έχει λόγο στην επίλυση των διαφορών. Remaining Time-0:17 Fullscreen Mute Tι θα αλλάξει λοιπόν; Ας αρχίσουμε από μια συμβολική λεπτομέρεια στην οποία επέμειναν οι Brexiters. Τα βρετανικά διαβατήρια θα είναι μπλε, όπως παλιά, και όχι βυσσινί, όπως τα ευρωπαϊκά! Η αλλαγή θα πάρει μερικούς μήνες, όμως η Βρετανία θα ξαναγυρίσει στο χρώμα που είχε από το 1921.

Σιγά τα ωά, θα πει κανείς, όμως με κάτι τέτοια συμβολικά, οι υπέρμαχοι της εξόδου κέρδισαν κρίσιμες ψήφους στο δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο η παράταξη του «Leave» επικράτησε με 51,89%. Ακριβώς την ημέρα του Brexit θα κλείσει το υπουργείο Brexit που συντόνιζε την έξοδο, ενώ η ομάδα διαπραγμάτευσης θα υπαχθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το BBC σημειώνει ότι για ένα διάστημα η Γερμανία δεν θα μπορεί να εκδίδει καταζητούμενους πολίτες της στη Βρετανία, καθώς το γερμανικό σύνταγμα ορίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε χώρα της ΕΕ. Νομικά περίπλοκη είναι η κατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ, έστω και αν το Λονδίνο υποστηρίζει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ισχύει κατά τη μεταβατική περίοδο.

Από το Στρασβούργο θα λείψουν οι 73 ευρωβουλευτές που είχε εκλέξει η Βρετανία τον περασμένο Μάιο – μεταξύ τους και ο Νάιτζελ Φάρατζ. Υπό άλλες συνθήκες, αν η έξοδος είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα ήταν εκεί, τώρα όμως η αποχώρησή τους λίγο μετά την έναρξη της βουλευτικής περιόδου προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση.

Απόντες –εκτός και αν προσκληθούν– θα είναι ο βρετανός πρωθυπουργός από τις Συνόδους Κορυφής αλλά και οι υπουργοί.

Δείτε επίσης!

Νέα πτήση κορονοϊού από Ζάκυνθο σε Βρετανία – 20 μαθητές θετικοί – «Στο νησί χωρίς μέτρα και ιό», περηφανεύονταν

Νέο περιστατικό με πτήση από Ζάκυνθο και 20 μαθητές με κορωνοϊό φέρνουν στο φως τα …

Κομισιόν – Αναμένουμε μια ειρηνική λύση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά από την Τουρκία η Κομισιόν. Οπως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize