Τι είδος κυβέρνησης επιθυμεί η κοινωνία

Τι είδος κυβέρνησης επιθυμεί η κοινωνία

Διχάζονται μεταξύ μονοκομματικών και κυβερνήσεων συνεργασίας οι πολίτες ● Το 49% θέλει αυτοδύναμες ενός κόμματος και το 47% συνεργατικές με βάση μια προγραμματική συμφωνία ● Η συγκυ­βέρνηση Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ., η προτίμηση του 31% των ερωτηθέντων στο ενδεχόμενο που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ ακολουθεί το αμιγώς αριστερό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 με 16%.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα του β’ μέρους του Σφυγμού του Ιουλίου της Prorata που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Μετά το α’ μέρος, που παρουσιάστηκε στο φύλλο το Σαββατοκύριακου και αφορούσε τα τρέχοντα ζητήματα της συγκυρίας, όπως η πανδημία και η διαχείρισή της, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό και το αντιπολιτευτικό έργο αλλά και η πρόθεση ψήφου, το σκέλος αυτό της έρευνας επικεντρώνεται στις προτιμήσεις της κοινωνίας αναφορικά με το είδος της κυβέρνησης που επιθυμεί.

Πιο ειδικά, στο ερώτημα, «σε γενικές γραμμές εσείς προτιμάτε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας και συναίνεσης που θα λειτουργούν στη βάση προγραμματικών συμφωνιών», οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι διχασμένοι ανάμεσα στις δύο επιλογές, αφού το 49% υποστηρίζει ότι προκρίνει μονοκομματικές, ενώ το 47% συνεργατικά σχήματα. Βάσει πολιτικού αυτοπροσδιορισμού των ερωτηθέντων, όσοι δηλώνουν κεντροδεξιοί και δεξιοί, προτιμούν σε υψηλά ποσοστά (84% και 73%) κυβερνήσεις ενός κόμματος, ενώ αντίθετα οι αριστεροί και κεντροαριστεροί (72% και 67% αντίστοιχα) κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας.

Κατηγοριοποιώντας τις απαντήσεις με βάση την ηλικία, σε ποσοστό 55% η ηλικιακή ομάδα 35 – 54 τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών σχημάτων και οι άνω των 55 ετών σε ποσοστό 46%. Από την άλλη πλευρά, τις κυβερνήσεις συνεργασίας επιλέγουν όσοι ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 17 – 34 σε ποσοστό 49% και κατά 52% οι άνω των 55.

Το επόμενο σχετικό ερώτημα της εν λόγω ενότητας της δημοσκόπησης της Prorata σχετίζεται με τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα που θα ήθελαν οι ερωτηθέντες να προκύψουν, στην περίπτωση που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα αναφέρει ότι προκρίνει τη συνεργασία της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθεί με διαφορά ένα σχήμα αμιγούς αριστερής κατεύθυνσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με 16%. Το 14% θα επιθυμούσε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. – ΜέΡΑ25, το 8% Ν.Δ. – Ελληνική Λύση, το 7% ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το 6% έναν μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι κεντροδεξιοί, κεντρώοι και κεντροαριστεροί πολίτες (64%, 52%, 21% αντίστοιχα) είναι οι υποστηρικτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής, βάσει πρόθεσης ψήφου όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. (81%) και ΚΙΝ.ΑΛΛ. (49%) και βάσει ηλικίας οι άνω των 55 ετών.

Αντιστοίχως, όσοι δηλώνουν αριστεροί (44%) και κεντροαριστεροί (22%), όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ (46%) και οι ηλικίες 17 – 34 (20%) θέλουν το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25. Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο ότι τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκρίνει μόλις το 14% εκείνων οι οποίοι απαντούν ότι θα ψηφίσουν τα δύο αυτά κόμματα και, τέλος, το 37% των δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει την επιθυμία για ένα κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς