Τελευταία Νέα

“Θρίλερ” στην Υπερδνειστερία, γερμανικά όπλα στην Ουκρανία, ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο

Και ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θα επιδιώκει τον διαμελισμό ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Διάλυση του Μνημείου της Αδελφοσύνης ρώσων και ουκρανών εργατών στο Κίεβο (26 Απεριλίου 2022)
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Συγκεχυμένη η κατάσταση σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία αφού την Τρίτη διατεινόταν πως η Gazprom είχε διακόψει τη ροή αλλά σήμερα ενημέρωσε πως αυτή έχει αποκατασταθεί. Ανάλογες ανακοινώσεις έκανε και η Βουλγαρία που ωστόσο δεν έχει ενημερώσει για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Αφορμή, όπως αμφότερες ανέφεραν, ήταν η αάρνησή τους να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Στο μεταξύ το Βερολίνο, πραγματοποιώντας μια μεγάλη ”στροφή” στην μέχρι τώρα πολιτικής της αποφάσισε να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο και να εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιώτες. Η σχετική ανακοίνωση ήρθε κατά την συνάντηση εκπροσώπων 40+ χωρών στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein στην Γερμανία με θέμα την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε «κατ′ αρχήν» στη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πόλη της Μαριούπολης.

Στο μεταξύ μαίνεται το ”θρίλερ” στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία -όπου ζουν ρωσόφωνοι και υπάρχει παρουσία του ρωσικού στρατού- μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν και ανέβασαν στο κόκκινο το επίπεδο ετοιμότητας των δυνάμεων ασφαλείας. Η μεν πρώτη δείχνει ως υπαίτια τη Ρωσία και η δεύτερη την Ουκρανία ενώ υπάρχει ανησυχία περί πιθανής διάχυσης του πολέμου στην περιοχή.

Όλες οι εξελίξεις

09:27 Βρετανία: Η Ουκρανία διατηρεί σημαντικό εναέριο έλεγχο

Το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει την πλειονότητα του ουκρανικού εναέριου χώρου, αφού η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει πλήρως τις αεροπορικές της άμυνες, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση.

Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας ενώ όπως επισημαίνεται η Μόσχα έχει περιορισμένη πρόσβαση στους ουρανούς πάνω από τη βόρεια και δυτική Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτύξει τα χτυπήματά της μόνο από ασφαλή απόσταση.

Στη Μαριούπολη, το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες ελεύθερης πτώσης που δεν καθοδηγούνται, οι οποίες είναι λιγότερο ακριβείς και πιο πιθανό να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων.

09:15 Συνεχίζονται οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία έχουν επανέλθει αφού διακόπηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Κάποια στιγμή νωρίς την Τετάρτη οι ροές φυσικού αερίου κατά μήκος του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης από τη Λευκορωσία στην Πολωνία είχαν μειωθεί προσωρινά στο μηδέν.

Η Πολωνία έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, αφού η Βαρσοβία αρνήθηκε να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες σε ρωσικά ρούβλια.

09:02 Εκρήξεις σε τρεις ρωσικές επαρχίες

Σειρές ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τρεις επαρχίες της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ, τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, η πυρκαγιά στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα κατασβέστηκε και δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων με ελικόπτερα και άνοιξαν πυρ εναντίον διαφόρων χωριών.

Kyiv Post, open source
Kyiv Post, open source
KYIV POST, OPEN SOURCE

Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ρομάν Σταρόβοιτ, αξιωματούχος στην επαρχία Κουρσκ, η οποία επίσης γειτονεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, που πιθανόν οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στη Βορονέζ, πρωτεύουσα επαρχίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και ότι διενεργείται έρευνα.

08:42 Ενεργοποίηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο Κουρσκ

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή του Κουρσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

″Απόψε, στις 2.45, πολλοί κάτοικοι του Κουρσκ άκουσαν κραδασμούς. Οι λεπτομέρειες του συμβάντος ερευνώνται. Δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές”, έγραψε ο Ρομάν Σταροβόιτ.

Νωρίτερα, πολλές εκρήξεις είχαν ακουστεί κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια των ουκρανικών συνόρων ενώ ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε πως μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά σε αγροτικό οικισμό είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

08:31 Think tank ISW: Η Ρωσία σημειώνει αργή πρόοδο αλλά είναι πιο μεθοδική και κάνει σωστές στρατηγικές επιλογές

Η Ρωσία σημειώνει αργή πρόοδο, καταλαμβάνοντας εδάφη έδαφος στην εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση από το . Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται πιο μεθοδικά και λιγότερο γρήγορα από ό,τι σε προηγούμενα στάδια του πολέμου και έχουν αρχίσει να κάνουν πιο «σωστές» στρατιωτικές επιλογές.

Οι Ρώσοι στρατιώτες στα ανατολικά αντιμετωπίζουν τα σκαμμένα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία ενισχύουν τη θέση τους ενάντια σε πιθανές ρωσικές επιθέσεις από το 2014.

VIA ASSOCIATED PRESS

Αλλά στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, οι Ρώσοι βρίσκουν λιγότερη αντίσταση λόγω των ουκρανικών θέσεων που είναι πιο πρόσφατα εγκατεστημένες μετά την έναρξη της εισβολής.

Οι μάχες συνεχίζονται στη νότια πόλη Μαριούπολη. Εκτός από το προπύργιο του εργοστασίου Azovstal, οι Ουκρανοί ”πιθανότατα εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικές θέσεις πέρα ​​από το ίδιο το εργοστάσιο”, ανέφερε η ISW.

Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία αναφέρεται πως μπορεί να αποτελούν μια προσπάθεια να συρθούν στη σύγκρουση φιλορωσικά στρατεύματα της περιοχής.

08:15 Ρωσία: Νέες εκρήξεις στην Μπέλγκοροντ σε αποθήκη πυρομαχικών

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη. Δεν αναφέρθκαν τραυματισμοί.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

08:07 «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη»

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

07:55 Τι κάνει λάθος η Ευρώπη με τις τιμές ενέργειας. Κάνουμε το καθεστώς Πούτιν πιο πλούσιο και πλήττουμε τους ευρωπαίους πολίτες.

07:49 Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, λέει ο Ζελένσκι

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του .

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, είπε και τόνισε πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις, σε Οδησσό (νότια), Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο. Έτσι, η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, όπως είπε.

07:43 Η Ρωσία λέει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος.

Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν.

07:40 Η Ρωσία υποστηρίζει πως πλέον ελέγχει όλη την περιφέρεια της Χερσώνας

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς