Θοδωρής Δουλουμπέκης – Για τη ΝΔ, οι κρητικοί κτηνοτρόφοι, είναι εμπόδιο

Για τη ΝΔ, οι κρητικοί κτηνοτρόφοι, είναι εμπόδιο.

Θοδωρής Δουλουμπέκης

Συντονιστής Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ο μικρός και μεσαίος κτηνοτρόφος και παραγωγός του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης αλλάζει και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο με σκοπό να προσελκύσει νέους αγρότες, ενώ αναζητούνται διεθνώς πολιτικές τόνωσης της μικρής τοπικής ποιοτικής παραγωγής, η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρίζει το δικαίωμα παραγωγής μόνο στους μεγαλοπαραγωγούς κλείνοντας το μάτι και σε εισαγωγείς και μεγάλες απρόσωπες εταιρίες.

Πρώτα, η κυβέρνηση της ΝΔ, καλλιέργησε την ανασφάλεια στους αγρότες και τους παραγωγούς μας με τους δασικούς χάρτες που ανάρτησε. Κορόιδεψαν όλους τους συντοπίτες μας που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δίκαιη λύση ώστε να μη χάσουν τη γη τους, που για αυτούς είναι η παραγωγή τους, η δουλειά τους, το βιός τους, υποσχόμενη άμεσες λύσεις. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα. Παρατάσεις, κενά λόγια, χαμογελαστές φωτογραφίες σε κλειστές αίθουσες και οι παραγωγοί μας στην αγωνία τους, πότε να τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως «καταπατητές» και πότε ως εμπόδια για τα σχέδια της στα βουνά του Ρεθύμνου. Η προσπάθεια της να κατηγορήσει διαχρονικά τα πάντα και τους πάντες απλά επικυρώνουν τον εμπαιγμό της. Όλοι ξέρουν ότι είναι  αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη η ανάρτηση αυτών των επικίνδυνων χαρτών και θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που δημιούργησε.

Τώρα στο στόχαστρο και οι νέοι παραγωγοί. Οι νέοι που οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρώπης τους δίνουν κίνητρα να επιστρέψουν στη γη τους αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους τιμωρεί για την απόφασή τους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Η κατανομή των βοσκοτόπων με βάση την περιβόητη ΚΥΑ Λιβανού Σκρέκα έφερε πολύ μεγάλες περικοπές σε επιδοτήσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις αποκλειστικά στους νεοεισερχόμενους και κυρίως νέους σε ηλικία, κτηνοτρόφους της Κρήτης και του Ρεθύμνου. Ακόμη κι εργαλεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη δικλείδα για το ηλικιακό όριο στα βιολογικά ή άλλα που εφαρμόζονται σε μεσογειακές χώρες, αγνοήθηκαν. Γιατί πολύ απλά η είσοδος των νέων στην παραγωγή δεν εξυπηρετεί τα σχέδια Μητσοτάκη.

Για τους δε πιο «παλιούς» στην κτηνοτροφική παραγωγή, που μπορεί να μην πλήττονται άμεσα από την ΚΥΑ, η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στη συνεχή άνοδο της τιμής των ζωοτροφών τους αναγκάζει να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και πολλών κτηνοτρόφων για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κρήτη και στις ζωοτροφές, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο ποσοστό του κόστους των τροφών λόγω μεταφορικών, ή ακόμη και φοροκίνητρα, το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης κάνει πως δεν τα ακούει.

Είναι ξεκάθαρο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο μικρός και μεσαίος κρητικός κτηνοτρόφος και αγρότης, η νέα γενιά παραγωγών δεν είναι στο οπτικό πεδίο της πολιτικής της. Είναι εμπόδιο στα σχέδια της για συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς