Τελευταία Νέα

Θα ανοίξει η εξωτερική αγορά ελαιολάδου; – Οι ντόπιοι εμφιαλωτές αδύνατο να απορροφήσουν την φετινή παραγωγή

«Η ποιότητα του ελαιολάδου στην περιοχή του δήμου Σητείας εξακολουθεί να είναι πολύ καλή και η πλειοψηφία αφορά 3, 4, 5 γραμμές», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης.

“Οι τιμές του προϊόντος αυτήν την περίοδο  για τον Αγροτικό Σταφιδικό Συνεταιρισμό Σητείας ανέρχονται από 2,77 έως 2,79 € το κιλό. Η εμπορία γίνεται σταδιακά προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Αυτή τη στιγμή αρκετοί δεν έχουν δουλειά. Για τον αγροτικό κόσμο πέρυσι η κατάσταση ήταν φρικτή.

Φέτος η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, όμως δε μπορεί να καλύψει τα σωρευμένα προβλήματα και τις ανάγκες. Λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει τα φετινά δεδομένα στην αγορά. Ευελπιστούμε να αλλάξει μελλοντικά αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο”, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν ξέρει επ’ ακριβώς αυτή τη στιγμή τί θα γίνει. Διότι οι προβλέψεις ήταν ότι θα σταματούσε αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Προχωράει όμως και θα πάμε μάλλον και στον Απρίλιο. Λόγω της πανδημίας οι καταστάσεις είναι δύσκολες, οι συνθήκες περιορισμένες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ξεκάθαρο τοπίο για τί θα γίνει με τις τιμές.

Είμαστε σε μία αναμονή να δούμε αν θα ανοίξει η εξωτερική αγορά. Οι ντόπιοι εμφιαλωτές είναι φύσει αδύνατο να τραβήξουν το φετινό λάδι. Όπως μαθαίνουμε, καλές ποιότητες υπάρχουν και στο γειτονικό νομό, του Ηρακλείου και στην Πελοπόννησο… Οπότε θα δούμε τί θα γίνει, είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε», κατέληξε ο κ. Κολυδάκης.

Περίπου το 85% της φετινής ελαιοπαραγωγής έχει συλλεχθεί στα μέσα του Ιανουαρίου στην περιοχή του Δήμου Σητείας. «Η ποιότητα του ελαιολάδου εξακολουθεί να είναι πολύ καλή», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, «ενώ καλύτερες είναι και οι αποδόσεις του προϊόντος. Αυτήν την περίοδο γίνεται κυρίως η ελαιοσυγκομιδή στα ελαιόφυτα με βεντέμες. Οι ποιότητες συνεχίζουν να είναι πολύ καλές με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν 3, 4 και 5 γραμμές».

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην εμπορία του ελαιολάδου είναι και οι συνθήκες λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης της πανδημίας σε εγχώριο, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Υπάρχουν», συνέχισε ο κ. Κολυδάκης, «πολλοί παράμετροι. Η πρώτη, όπως φαίνεται αφορά το γενικότερο “κλείσιμο” λόγω κορονοϊού, που δεν αφήνει το εμπόριο να εξελιχθεί όπως πρέπει. Υπάρχει βέβαια μία κατανάλωση και ζήτηση, ωστόσο όχι όπως αυτή αναμενόταν υπό άλλες συνθήκες. Η εστίαση είναι κλειστή, που είναι σημαντικό.

Λόγω των συνθηκών, δεν υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Από πλευράς Ιταλίας για παράδειγμα και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σητείας, κάτι που επηρεάζει την αντισταθμιστική προσφορά όσον αφορά την ζήτηση.

Αντίθετα, σχετική κινητικότητα καταγράφεται σε σχέση με το εγχώριο καταναλωτικό κοινό και στην κατεύθυνση αυτή εστιάζει αυτήν την περίοδο η διαδικασία της εμπορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize