Συνέδριο ygeiamou με παρουσία Κ. Μητσοτάκη- Α. Τσίπρα- Φ. Γεννηματά – Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, υπουργών, πανεπιστημιακών και ειδικών διεξάγεται σήμερα στο Χίλτον το συνέδριο του Πρώτου  ΘΕΜΑτος και του ygeiamou.gr

Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και το ιατρικό site ygeiamou.gr διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».

Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα, στο ξενοδοχείο Athens Hilton και έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους ο πρωθυπουργός, στελέχη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον κλάδο του Φαρμάκου και της Ασφάλισης.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό από τη δημοσιογράφο Μαίρη Μπιμπή, διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr. Η κυρία Μπιμπή έθεσε τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των διακεκριμένων επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών που δίνουν το παρών στο συνέδριο.

Ακολούθως, ο διευθυντής του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Μπάμπης Κούτρας σημείωσε ότι το Θέμα μπαίνει στον δημόσιο διάλογο, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει συνδετήριο ιστό με την κοινωνία. Αφετηρία ένα γεγονός κοσμοιστορικής σημασίας που θα αποτελέσει καταλύτη σε πολλούς τομείς. Στόχος να αναδειχθούν λάθη που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, αλλά να δούμε και τι μένει. Χάθηκαν, είπε, πολλοί άνθρωποι, για να αγνοήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Την επόμενη φορά πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι, ό,τι έγινε, μπορεί να ξαναγίνει. Είναι ώρα να οργανωθούμε. Πώς θα συνεργασθούν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας: Μπορεί η Πολιτεία να συντηρεί σε βάθος χρόνου ένα σύστημα υγείας προσαρμοσμένο σε συνθήκες πανδημίας; Εκτός από την υγεία έχουμε και την οικονομία.

Μητσοτάκης: Επενδύουμε στη δημόσια υγεία 

Στο συνέδριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητά στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Αναπτύσσοντας το σύστημα υγείας στη μετά covid- 19 εποχή» με την κυρία Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συντονιστή τον διευθυντή του Πρώτου ΘΕΜΑτος Μπάμπη Κούτρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκατή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτον τον σχεδιασμό».

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του κόβιντ αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».  

Το συνέδριο

Στόχος του συνεδρίου είναι η αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κυρίως η αξιοποίηση της εμπειρίας από αυτή την κρίση, ώστε να αναδειχθούν κοινά αποδεκτές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις για την βελτίωση του ΕΣΥ στη χώρα μας, προς όφελος των πολιτών.

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι εξής:
– Εθνικό Σύστημα Υγείας: Οι απαιτούμενες αλλαγές μετά την πανδημία
– Αποτελεσματικό και βιώσιμο Σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις
– Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Το μίγμα για την κάλυψη και προστασία των πολιτών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν μέσω livestreaming από τις ιστοσελίδες www.ygeiamou.gr, www.protothema.gr καθώς και από τα προφίλ των δύο sites στο Facebook και το Instagram, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος σε όλους τους πολίτες.

ygeia_mou_in

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή

Το Σύστημα Υγείας και η ανταπόκρισή του εν καιρώ πανδημίας και πως μπορεί να διαμορφωθεί στη μετά covid-19 εποχή ώστε να είναι λειτουργικό και αποδοτικό για όλους τους κοινωνικούς εταίρους*

09:15 – 09:45 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

09:50 – 09:55 Καλωσόρισμα – Έναρξη
Μαίρη Μπιμπή, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr

09:55 – 10:00 Χαιρετισμός
Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

10:00 – 10:40 Το σύστημα Υγείας στη μετά COVID-19 εποχή

Κυριάκος Μητσοτάκης,

Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

11:00 – 12:15 Αποδοτικό και Βιώσιμο Σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας
Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Περιφέρειας Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας
Προκλήσεις για το ΕΣΥ και την Πολιτική Υγείας στη μετα-covid-19 εποχή

Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ και ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού του

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς
Οι προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Agata Jakoncic, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), Managing Director MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για ένα βιώσιμο και αποδοτικό Σύστημα Υγείας

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ELPEN
Ο ρόλος του ελληνικού φαρμάκου για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Γιάννης Βάλβης, Consulting Partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδος
Η συμβολή των ιδιωτικών δομών Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας και ο ρόλος τους στη νέα εποχή

Συντονίστρια: Παναγιώτα Καρλατήρα, Δημοσιογράφος «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» & ygeiamou.gr

12:15 – 13:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

13:00 – 13:40 Η αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος ΚΙΝ.ΑΛ.
Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Συντονιστής: Στέφανος Τζανάκης, Δημοσιογράφος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

13:50 – 14:30 Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Το «μίγμα» για την κάλυψη και προστασία των πολιτών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας
Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Γιώργος Κουτρουμάνης, Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΙΝΑΛ, Σύμβουλος Κοινωνικής Ασφάλισης, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Το «ιδανικό» ασφαλιστικό σύστημα: Ουτοπία ή πραγματικότητα;

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό: Συνοδοιπόρος ή ανταγωνιστής του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος;

Συντονιστής: Βασίλης Στεφανακίδης, Διευθυντής Σύνταξης «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

14:40 – 15:20 Η κοινωνική διάσταση της Υγείας

Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize