Τελευταία Νέα

Συναγερμός στην Τουρκία – Περιμένουν σεισμό 7 Ρίχτερ – Φόβοι και για ελληνικές περιοχές

Μπορεί το ρήγμα της Ανατολίας να δώσει μεγαλύτερο σεισμό; Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί στο newsit.gr υπό ποιες προϋποθέσεις θα προκαλούσε ντόμινο. Ποιο μέγεθος σεισμού μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα.

Ανησυχία στους σεισμολόγους προκαλεί το ρήγμα της Ανατολίας το οποίο προκάλεσε τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που τον Αύγουστο του 1999 είχε δώσει σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων και ενεργοποιώντας όπως αργότερα φάνηκε το ρήγμα της Πάρνηθας που τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έδωσε τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα.

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι το ρήγμα της Ανατολίας είναι το μοναδικό στον κόσμο μαζί με του Σαν Φρανσίσκο, που παρουσιάζει μια τέτοια περιοδικότητα ως προς τον χρόνο εκδήλωσης σεισμού. Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση έρευνες σεισμολόγων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και αλλού, οι οποίες έχουν γίνει από το 2008 και διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πιθανό μέχρι το 2023 να έχουμε σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος θα επηρεάσει άμεσα την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, ο χθεσινός σεισμός έγινε στο ίδιο σημείο όπου αναμενόταν βάσει των ερευνών να γίνει ο σεισμός των 7 Ρίχτερ. «Ο συγκεκριμένος σεισμός απομείωσε σχετικά την ενέργεια του ρήγματος, αλλά το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού της τάξης των 6,9 – 7 βαθμών παραμένει» σημείωσε. Απάντηση πάντως για το κατά πόσον ένας τόσο ισχυρός σεισμός θα προκαλούσε ντόμινο το οποίο θα επηρέαζε τη χώρα μας, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να δοθεί.

«Παρότι υπάρχει το προηγούμενο του 1999, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ένας τόσο ισχυρός σεισμός θα επηρέαζε την Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να γίνει ο σεισμός και μετά να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να για να δούμε πώς μεταφέρονται οι δυνάμεις και οι τάσεις στην Ελλάδα», υπογράμμισε μιλώντας στο newsit.gr.

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι αυτό το κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας είχε να σπάσει πριν από το 1999 περίπου 200 χρόνια. «Με βάση τα καινούρια στοιχεία, βλέπουμε ότι πρέπει να σπάσει μέχρι το 2023». «Σε κάθε περίπτωση», εξήγησε ο κ. Λέκκας, «η εκτόνωση που προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός μόνο θετικά μπορεί να ερμηνευθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μελλοντικά δεν θα δούμε ισχυρότερες δονήσεις. Πάντως, ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται μεγέθη άνω των 6,5 βαθμών».

Δείτε επίσης!

Αγιά Σοφιά – Ο θάνατος του μουεζίνη μέσα στον ναό σοκάρει Τουρκία και Ελλάδα

Χαμός από σχόλια χρηστών στο Twitter,  από ειλικρινείς εκφράσεις πένθους μέχρι συνειρμούς που συνδέουν το συμβάν …

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ηχηρό μήνυμα σε Ερντογάν – Συμφωνία ή Χάγη

Τι είπε ο πρωθυπουργός, που μεταβαίνει σήμερα στη Χάλκη, στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize