Τελευταία Νέα

Συμμετοχή του δήμου Ρεθύμου στη διημερίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος για τα ΣΒΑΚ

Στην επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος CiVITAS – SUMPs UP, με αντικείμενο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), έλαβε  μέρος, ως ομιλητής ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, την περασμένη Πέμπτη 16/1/2020, στην Αθήνα.

Στην επιστημονική αυτή συνάντηση, τις εργασίες της οποίας χαιρέτησε  ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης,  προσκλήθηκαν κι έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πολυτεχνικών σχολών, Ινστιτούτων και ιδιωτικών φορέων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Από τις εισηγήσεις και το διάλογο που ακολούθησε επιτεύχθηκε ο στόςο του Συνεδρίου που ήταν  η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας από την εκπόνηση ΣΒΑΚ, η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών καθώς και η συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέτρων των ΣΒΑΚ.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης συμμετείχε στις εργασίες της επιστημονικής διημερίδας ως εισηγητής και  παρουσίασε  με ομιλία του και παράλληλη προβολή οπτικού υλικού,  τη  «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη του Ρεθύμνου».

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Θέμα: Βιώσιμη Αστική κινητικότητα στην πόλη του Ρεθύμνου

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων ευρωπαϊκών πόλεων,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, εκπρόσωποι Υπουργείων, Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων Μεταφορών

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Χαιρόμαστε που η πολιτεία αντιλήφθηκε την επιτακτική ανάγκη διαλόγου, συντονισμού και χάραξης ενός αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας τα οποία, συνιστούν πλέον για κάθε Δήμο υψηλή προτεραιότητα.

Με ικανοποίηση λοιπόν συμμετέχουμε σε αυτό το διάλογο και τη χρήσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αστική κινητικότητα, που διοργανώνει το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ελπίζοντας να καταφέρουμε, μέσα από την επαρκή ενημέρωσή μας από τους εξειδικευμένους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος ως εισηγητές, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για την υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αλλά και να προχωρήσουμε το σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα στρατηγικά δηλαδή σχέδια που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοίκων και των επισκεπτών στον αστικό ιστό των πόλεων και στα περίχωρα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο συντεταγμένης διαχείρισης θεμάτων που άπτονται της βιώσιμης κινητικότητας. Είναι αλήθεια, πως η προνοητικότητα και η ετοιμότητα κάθε Δήμου, σε επίπεδο κατάρτισης στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη κινητικότητα, χωρίς αμφιβολία καθορίζει την αξιοποίηση αυτού του εργαλείου. Για παράδειγμα με την παρούσα χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι τώρα ξεκινάνε το σχεδιασμό τους, υπάρχουν όμως και Δήμοι οι οποίοι έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο σε επίπεδο τουλάχιστον σχεδιασμού. Εκτιμώ λοιπόν πως ανεξαρτήτως του επιπέδου εμπειρίας και έμπρακτης υλοποίησης σχεδιασμών για τη βιώσιμη κινητικότητα, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υιοθετήσουμε εναλλακτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον και την υγειά και την οικονομία τρόπους και μέσα μετακίνησης

Τώρα το πώς θα γίνει αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Σαφώς, λοιπόν, και προσυπογράφουμε την πρόσκληση του Υπουργείου «Δώσε κίνηση στην πόλη σου!» Το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους και μέσα θα αλλάξουμε την κίνηση στην πόλη και κυρίως τη ματιά μας και τις επιλογές μας περί μετακίνησης. Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε πως για να επιτύχουμε το στόχο αυτό αναγκαία προϋπόθεση είναι η υπέρβαση εγνωσμένων δυσκολιών που σχετίζονται με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, το ισχύον αυστηρό γραφειοκρατικό, νομοθετικό, πλαίσιο, που αφυδατώνει και τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, αφού το θέμα της παρέμβασης μου επικεντρώνεται στο παράδειγμα του Ρεθύμνου, να αναφερθώ συνοπτικά στις πρωτοβουλίες και το σχεδιασμό που εφαρμόσαμε σε ότι αφορά τα Σ.Β.Α.Κ. και στη συνέχεια να μοιραστώ μαζί σας κοινούς, εκτιμώ, προβληματισμούς και να διερευνήσουμε πιθανές λύσεις.

 

Α. Στρατηγικός σχεδιασμός – υλοποίηση έργων 2007 – 2016

Στο Ρέθυμνο, λοιπόν, ξεκινήσαμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό ήδη από το 2007, πριν ακόμα θεσμοθετηθούν τα ΣΒΑΚ. Μελετώντας τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά και τα κυκλοφοριακά δεδομένα μιας πόλης που, όπως συνέβαινε στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, χαρακτηρίζονταν από την κυρίαρχη χρήση του Ι.Χ. στις μετακινήσεις, αποφασίσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή, να αντιστρέψουμε τα δεδομένα που εμφανώς ενέτειναν την επιβάρυνση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, την έντονη απουσία ελεύθερων χώρων και πεζοδρομίων, τη σπατάλη ενέργειας και την παγιωμένη, ισχυρή νοοτροπία των κατοίκων που ήταν επιφυλακτικοί, ενίοτε και αρνητικοί στην αλλαγή και την εγκαθίδρυση μιας νέας πραγματικότητας.

Προσηλωμένοι στο βασικό μας στόχο, την εφαρμογή δηλαδή μιας καινοτόμου πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, που εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις και θα αναδείξει το Ρέθυμνο σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, υγιή οικονομικά και φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες, καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικό πυλώνα τη Βιώσιμη Κινητικότητα το οποίο ενσωματώθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης για την περίοδο 2007 – 2014..

Επιλέξαμε να σταθούμε μεροληπτικά στο πλευρό των πεζών και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, σε σχέση με τα οχήματα. Κατά την αντίληψή μας, η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένα σοβαρό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα τοπικής δημοκρατίας. Επιδιώξαμε τη ριζική εγκατάλειψη του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης με πυλώνα το αυτοκίνητο, αποδίδοντας προτεραιότητα στην ασφαλή κίνηση των πεζών, επανακτώντας συνάμα το χώρο που είχε, αναπόδραστα καταληφθεί από το αυτοκίνητο, αποφασισμένοι να  τον παραχωρήσουμε στον πεζό, τον ποδηλάτη και τη δημόσια συγκοινωνία.

Εστιάσαμε, παράλληλα, στον περιορισμό της παρόδιας στάθμευσης, η οποία εκτός από προβλήματα κατάληψης πολύτιμου χώρου για τον πεζό και τον ποδηλάτη, προκαλεί συγχρόνως σοβαρά προβλήματα ορατότητας και κινδύνου, ιδίως κοντά στις διασταυρώσεις. Έχοντας ακριβή γνώση των χωρικών δυνατοτήτων της πόλης σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων ενημερώσαμε με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια τους δημότες για την αναγκαιότητα μείωσης των διατιθέμενων θέσεων στάθμευσης στο δρόμο και σε συνεργασία με την δημοτική αστυνομία και την Τροχαία, με παράλληλη εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης και μηδενική ανοχή στην παραβίαση των ληφθέντων μέτρων, εξασφαλίσαμε σε σημαντικό βαθμό τη νομιμότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά στο αστικό κέντρο.

Για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού, ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου Σ.Β.Α.Κ. απευθυνθήκαμε στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, στον καθηγητή Θ. Βλαστό και τους συνεργάτες του. Θέσαμε τους βασικούς μας στόχους και υπό την καθοδήγηση των μελετητών εκπονήθηκε μια εξειδικευμένη επιστημονική στρατηγική μελέτη με επίκεντρο τη Βιώσιμη Αστική / Περιαστική ανάπτυξη.

Με τη συνδρομή των εξειδικευμένων συνεργατών μας, τέθηκαν οι πυλώνες του πρώτου μας σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας που ήταν:

  • η στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας
  • η πεζοδρόμηση του ιστορικού και σύγχρονου κέντρου της πόλης
  • η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης
  • η διαχείριση της στάθμευσης
  • η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλάτου που θα καλύπτει το σύνολο της πόλης

 

με στόχο να δοθούν κίνητρα για βιώσιμες μετακινήσεις και έμμεσα να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα υγιές, φιλικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Η αμιγώς  ανθρωποκεντρική η φιλοσοφία των αναπλάσεων, εστίασε  στη λειτουργική και αισθητική μεταμόρφωση της πόλης  και στην  ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των  κατοίκων και της διαμονής των επισκεπτών. Η δομική αλλαγή της νοοτροπίας στον τομέα των μετακινήσεων τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες που, όντας συνηθισμένοι σε άλλα δεδομένα, εύκολα παρασύρονταν από τη δική μας  «ανέμελη» οδηγική συμπεριφορά, παρέμεινε σταθερή επιδίωξη.

Εντούτοις, μέσα από το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αδυναμίες σε όλη την έκταση της πόλης του Ρεθύμνου. Συνθήκη που επέβαλλε την αναζήτηση λύσεων για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, με την γενικότερη, παράλληλη ανάδειξη της μετακίνησης με τα πόδια και της χρήσης ποδηλάτων ως κυρίαρχες επιλογές για τις μετακινήσεις των πολιτών μέσα στην πόλη. Για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικούς πόρους και υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων με αναπλάσεις δρόμων, πεζοδρομίων (περίπου 20 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων), τουλάχιστον 5 μεγάλων πλατειών καθώς και δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ περίπου και Δίκτυο εντός παλαιάς πόλης – ιστορικού κέντρου μήκους 3,5χλμ.

Στο Ρέθυμνο καταφέραμε, να παραδώσουμε στους δημότες μας μια τεράστια, για τα δεδομένα του πυκνοδομημένου Ιστορικού Κέντρου της πόλης μας, πλατεία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Είναι η Πλατεία Μικρασιατών η οποία διαθέτει κοινόχρηστο χώρο έκτασης 8 στρεμμάτων.

Υπάρχουν πλείστα άλλα παραδείγματα δημιουργίας νέων πλατειών όπως η Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη ή εκτεταμένων παρεμβάσεων ανάπλαση πλατειών όπως η Πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης, η πλατεία Ιερολοχιτών, των 4ων Μαρτύρων κλπ.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ΑμεΑ στην πόλη του Ρεθύμνου. Συνεργαστήκαμε με την ΕΣΑΜΕΑ για τον από κοινού σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων εφαρμόζοντας οδεύσεις τυφλών στα αναπλασμένα πεζοδρόμια, ράμπες πρόσβασης στην πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων (Δημαρχείο Νοσοκομείο, Φρούριο Φορτέτζα, Πινακοθήκη, κ.α), έξυπνα συστήματα σε φωτεινούς σηματοδότες για εξυπηρέτηση των ΑμεΑ με ηχητική και οπτική σήμανση σε όλα τα φανάρια της πόλης.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν θετικό πρόσημο, ενώ αρχίζουν να κεφαλαιοποιούνται με το πέρασμα του χρόνου και αποτυπώνονται στην:

 

  • Αύξηση της κυκλοφορίας των πεζών, ως προϊόν της ανεμπόδιστης και ασφαλούς μετακίνησής τους αλλά και της πληθώρας των επιλογών που έχουν για συνάθροιση σε δημόσιους χώρους.
  • Αύξηση της μετακίνησης των ποδηλατών λόγω του δικτύου ποδηλατοδρόμων
  • Αύξηση της κυκλοφορίας συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης, αφού τέθηκε στη διάθεση τους ένα δίκτυο 20 περίπου χιλιομέτρων νέων πεζοδρόμων με οδεύσεις τυφλών, ράμπες πρόσβασης στην πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων (Δημαρχείο Νοσοκομείο, Φρούριο Φορτέτζα, Πινακοθήκη, κ.α.) και ήδη διαφαίνεται η αύξηση στον τουρισμό ΑμεΑ με επακόλουθες θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι άρχισε να αλλάζει η νοοτροπία των οδηγών, που ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση. Πλέον ο πεζός έχει προτεραιότητα. Οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις. Είναι μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα για το Ρέθυμνο. Το όριο ταχύτητας στο δρόμο μπροστά στην μεγάλη αμμώδη παραλία της πόλης μας έχει καθοριστεί στα 30 χιλιόμετρα. Έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μια κατακόρυφη πτώση των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων στον αστικό ιστό σε ποσοστό 80 %. Τα αποτελέσματα είναι στ’ αλήθεια θεαματικά. Η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, ενθάρρυνσης δημοτών κι επισκεπτών να επιλέξουν το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία ως τα κυρίαρχα μέσα μετακίνησης τους στο Ρέθυμνο, άρχισε να αποδίδει γόνιμους καρπούς. Για το σκοπό αυτό υλοποιήθηκε πλήθος εκστρατειών ενημέρωσης και βιωματικών σεμιναρίων και δραστηριοτήτων σε σχολεία ώστε να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα κινητικότητας από τις μικρές ηλικίες, των απειράριθμων εκδηλώσεων, Ημερίδων, Συνεδρίων στην πόλη, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα κυκλοφορίας και καταξιωμένα Ινστιτούτα, με αποδέκτες συμπολίτες όλων την ηλικιακών διαστρωματώσεων, έργων και υποδομών, αλλά και της θετικής διάθεσης και δεκτικότητας που επέδειξε μεγάλη μερίδα συμπολιτών ως προς τα οφέλη της εναλλακτικής μετακίνησης στην ποιότητα ζωής, την οικονομία και την ανάπτυξη. Έτσι, ο σεβασμός του δημόσιου χώρου και η αλλαγή θέασης που άρχισε σταδιακά και σταθερά αυξητικά να υιοθετείται ως προς τις μετακινήσεις, γίνεται σιγά σιγά κοινός στόχος, όραμα και επιδίωξη του συνόλου της κοινωνίας.

Τα τρία τελευταία χρόνια μάλιστα, με την αξιοποίηση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού Προγράμματος του CIVITAS DESTINATIONS, με χρηματοδότηση από το Horizon 2020, η βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο απέκτησε νέα διάσταση και ένα περισσότερο ουσιαστικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο στον τρόπο σκέψης και δράσης των Ρεθυμνιωτών.

 

Β. 2016 – 2020: Η Βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο μέσα από το CIVITAS DESTINATIONS

Η ένταξη του Ρεθύμνου ως πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS του HORIZON 2020, αποτέλεσε το επιστέγασμα της διαρκούς αναζήτησης του Δήμου Ρεθύμνης για νέα, ευέλικτα και δραστικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την πρακτική αποτύπωση του στρατηγικού του σχεδιασμού στη βιώσιμη ανάπτυξη εν γένει και τη βιώσιμη κινητικότητα εν προκειμένω. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 6 ευρωπαϊκές νησιωτικές πόλεις (Funchal, Las Palmas de Gran Canaria, Valletta, Elba, Ρέθυμνο, Λευκωσία)αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας σε τουριστικές – νησιωτικές περιοχές, μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων παρεμβάσεων για την ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται επιλεγμένα – καινοτόμα μέτρα, κάτω από κοινούς δεδομένους άξονες δράσης και για τις έξι πόλεις:

  1. Αναβάθμιση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ΣΒΑΚ και Έξυπνα συστήματα διαχείρισης κινητικότητας
  2. Ασφαλείς, ελκυστικοί κα προσβάσιμοι χώροι για όλους
  3. Προώθηση της ηλεκτροκίνησης Ενίσχυση κοινόχρηστων συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας
  4. Έξυπνες αστικές λύσεις για εμπορευματικές μεταφορές
  5. Διαχείριση κινητικότητας –σύνδεση με τουρισμό
  6. Καθαρά οχήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες και αναβάθμιση της εξυπηρέτησης της δημόσιας συγκοινωνίας

 

 

 

Αναβάθμιση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Σ.Β.Α.Κ

 

Η αναβάθμιση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Σ.Β.Α.Κ. που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS έχει στόχο την ενσωμάτωση της τουριστικής διάστασης και της έντονης εποχικής διακύμανσης στον σχεδιασμό των πόλεων – εταίρων του έργου, καθώς επίσης και την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού, χωρίς ωστόσο να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σ.Β.Α.Κ. σύμφωνα με τις πρόσφατες προδιαγραφές που δόθηκαν από το ελληνικό υπουργείο.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, στηρίζοντας έμπρακτα το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος υλοποιεί μια σειρά μέτρων για την προώθηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, το βασικότερο όμως, όφελος είναι ότι ο Δήμος Ρεθύμνης καταγράφει και αξιολογεί τις παρεμβάσεις και βασιζόμενος στα αποτελέσματα των μετρήσεων αποφασίζει τις μελλοντικές δράσεις που χρειάζεται να υλοποιήσει και χαράσσει το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη 20ετία.

Για την αναβάθμιση του Σ.Β.Α.Κ. συνεργαστήκαμε με μελετητές της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές παρακολουθήσαμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία κύκλο σεμιναρίων του εκπαιδευτικού προγράμματος SUMPs-UP μαθαίνοντας από τις καλές πρακτικές άλλων πόλεων μοιραζόμενοι και τις δικές μας καλές πρακτικές.

Η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική. Γνωρίζουμε, πλέον, από τους επισκέπτες μας, πώς επιλέγουν τους προορισμούς τους και ένα από τα σημαντικά κριτήρια για την επιλογή τους είναι η ποιότητα ζωής και οι εναλλακτικές μορφές μετακίνησης που προσφέρονται στο Ρέθυμνο.

Πλέον βρισκόμαστε αισίως ένα στάδιο πριν την ψήφιση του ΣΒΑΚ από το Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις που αφορούν τη:

  1. Δημιουργία υποδομών ποδηλάτου στην πόλη και την παραλιακή ζώνη (από Ατσιπόπουλο μέχρι Σκαλέτα, όπου οι κλίσεις το επιτρέπουν)
  2. Δημιουργία υποδομής δημόσιας συγκοινωνίας (στο 75 % της μητροπολιτικής περιοχής, όπου μπορεί να είναι ανταποδοτική)
  3. Αύξηση του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου, διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο
  4. Τροφοδότηση της δημόσιας συγκοινωνίας με δημιουργία τριών κέντρων κινητικότητας (ευέλικτες μορφές συλλογής επιβατών – collective taxi, park & ride, bike & ride).
  5. Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων.
  6. Δημιουργία εξω-αστικών ποδηλατικών-περιπατητικών διαδρομών.

 

Καινοτόμα μέτρα προώθησης βιώσιμης κινητικότητας

Αξιοποιώντας περεταίρω τη χρηματοδότηση του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις σχετικές με την βιώσιμη μετακίνηση και την ηλεκτροκίνηση τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:

 

  • Έτσι στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων, καθώς και «έξυπνο» λογισμικό διαχείρισης του συστήματος για συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση και απεικόνιση των κυκλοφοριακών φόρτων σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά θα συμβάλουν στην ακριβή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης κινητικότητας και θα επιτρέψουν την εξεύρεση των καταλληλότερων λύσεων για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στόχοι που επιδιώκονται στο πλαίσιο ανάπτυξης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
  • Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει εγκαταστήσει τρεις διπλούς φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης οι οποίοι είναι οι πρώτοι και μέχρι στιγμής μοναδικοί δημόσιοι φορτιστές σε όλη την Κρήτη και πρόκειται να εγκατασταθούν άμεσα δύο ταχυφορτιστές σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η φόρτιση γίνεται δωρεάν με οφέλη δωρεάν στάθμευσης σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης και στη Μαρίνα.
  • Ο Δήμος Ρεθύμνης δρομολόγησε το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο αστικού τύπου που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα. Το λεωφορείο αυτό εκτελεί διαδρομή περιμετρικά του ιστορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των Δημοτών και επισκεπτών μας. Ξεκίνησε τη διαδρομή του τον Ιούνιο του 2019 και είναι μισθωμένο από το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης παρέχοντας δωρεάν μεταφορικό έργο για του χρήστες. Για εμάς το ηλεκτρικό λεωφορείο και ο τρόπος που συνεργαστήκαμε με τα ΚΤΕΛ ήταν για να το προωθήσουμε σε μια οικολογική διαχείριση της δημόσιας συγκοινωνίας. Είναι αδύνατον ένας δημόσιος φορέας να δημιουργήσει επαρκή δημόσια συγκοινωνία που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας εκτεταμένης περιοχής (101 χωριά στο Ρέθυμνο και ολόκληρο τον αστικό ιστό). Επομένως συνοδοιπόρος μας για την εξέλιξη της δημόσιας συγκοινωνίας είναι το ΚΤΕΛ.
  • Το Ρέθυμνο έχει προσελκύσει και υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη με τη λειτουργία του πρώτου dockless συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ελλάδα ως μέτρο για την προώθηση των εναλλακτικών μετακινήσεων. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε τη λειτουργεία του με 300 ηλεκτρικά ποδήλατα χωρίς βάσεις στάθμευσης τον Ιούνιο 2018.
  • Την ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία ακολούθησε και η ιδιωτική πρωτοβουλία με την εγκατάσταση κοινόχρηστου συστήματος ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη του Ρεθύμνου το καλοκαίρι του 2019 με περισσότερα των 300 πατινιών να λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη.
  • Ο Δήμος έχει δημοπρατήσει και είναι στη διαδικασία υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης στάθμευσης με 600 αισθητήρες στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, προκειμένου να λαμβάνει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των θέσεων αυτών, εντός του δικτύου ελεγχόμενης στάθμευσης που λειτουργεί καθώς και την πληρότητα όλων των χώρων στάθμευσης (δημοτικών και ιδιωτικών).
  • Δίνοντας έμφαση στη δημόσια συγκοινωνία, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προμηθευτεί και εγκαταστήσει Ηλεκτρονικές Ενημερωτικές Πινακίδες Τηλεματικής σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων και είναι στη διαδικασία ανάπτυξης μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τον έλεγχο και την απεικόνιση της πληροφορίας μέσω εφαρμογής κινητών τηλέφωνων για το επιβατικό κοινό. Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και η αναβάθμιση των παροχών στους κατοίκους και επισκέπτες του Ρεθύμνου.
  • Ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών. Στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους μεταφορείς, με επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού συζητήθηκαν οι πιθανές προτάσεις και λύσεις για το ιστορικό κέντρο της πόλης και όλο τον αστικό ιστό, και καταλήξαμε στην επικρατέστερη και βιωσιμότερη λύση για τις ανάγκες της πόλης μας, με πιλοτική εφαρμογή η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Επιμένουμε με όλες αυτές τις δράσεις στην αλλαγή νοοτροπίας στους τρόπους μετακίνησης των πολιτών και των επισκεπτών μια και η συγκεκριμένη πρόσκληση παραμένει ακόμη ενεργή.

 

Δ. Το όραμα ενός ολοκληρωμένου ΣΒΑΚ

Με αφετηρία τη χρονιά που διανύουμε, συνεχίζουμε , αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, την εκπόνηση ένα νέου – ολοκληρωμένου ΣΒΑΚ για τη συνολική επιφάνεια του Δήμου Ρεθύμνης – σύμφωνα και με το νέο πλαίσιο οδηγιών της Ε.Ε..  Ο σχεδιασμός ανασυγκροτεί, στη βάση νέων παραμέτρων,  το διαχρονικό μας στόχο  ανάδειξης της ισχυρής  ιστορικής και πολιτιστικής  φυσιογνωμίας  του Δήμου μας και του αγροτικού- παραδοσιακού του χαρακτήρα. Η εξέλιξη του Ρεθύμνου σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, η οποία όμως διατηρεί ανόθευτη την κουλτούρα και την ιστορική- πολιτιστική της ταυτότητα,  είναι για μας το δέον. Προχωράμε έχοντας γνώση των λαθών και παραλείψεων που εντοπίσαμε στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που ακολουθήθηκαν. Πλέον, το νέο Σ.Β.Α.Κ. μας δίνει την ευκαιρία να επανορθώσουμε και να διανύσουμε δυναμικά την εξελικτική διαδρομή που διανοίγεται μπροστά μας.   Πόλεις, όπως το Ρέθυμνο, που ο Τουρισμός αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης τους, δοκιμάζονται διαρκώς στην απαιτητική διεθνή αγορά και γνωρίζουν  πολύ καλά τις παραμέτρους του ανταγωνισμού. Εκτός από τη γνώση έχουμε και την αποφασιστικότητα να εκμηδενίσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς και να τους ξεπεράσουμε. Διαθέτουμε άλλωστε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία σεβόμαστε, στηρίζουμε, προστατεύουμε και μοιραζόμαστε με όλους τους νυν και εν δυνάμει επισκέπτες μας: τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τη φύση και τα προϊόντα μας. Χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη στόχευση μας να πρωτοπορήσει το Ρέθυμνο στο κεφάλαιο Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διατηρώντας λοιπόν τους βασικούς άξονες που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα DESTINATIONS την εμπλουτίζουμε με νέες προτεραιότητες ,  που αφορούν:

  • το πολύπλοκο πολεοδομικό καθεστώς της πόλης και των κύριων γύρω οικισμών και την προστασία του περιβάλλοντός τους,
  • τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών με πρόσθετες λύσεις αναβάθμισης αστικού και υπεραστικού περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της ρύπανσης,
  • την ανάδειξη του πρασίνου και τη διασύνδεση κοινοχρήστων χώρων και γραμμικών πράσινων επιφανειών, που τις συμπληρώνει έντονο υδάτινο στοιχείο,
  • την ενσωμάτωση έξυπνων εργαλείων και τεχνολογιών για τη διαχείριση της κινητικότητας,

 

Την ίδια ώρα παραμένουμε ως Δήμος, δεκτικοί  σε νέες ιδέες και προτάσεις που θα κατατεθούν από τον ανάδοχο ΚΑΙ την ομάδα εργασίας μας, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ολοκληρωμένου ΣΒΑΚ.

 

  • Στην ίδια κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με το σύνολο των φορέων και πολιτών που συνδέθηκαν επιτυχημένα με το πρόγραμμα DESTINATIONS, τους οποίους ενθαρρύνουμε και ενεργοποιούμε διαρκώς στην κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής στη διαδικασία συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, ενισχυτικού του οράματος μας. Θέλουμε την κοινωνία ενήμερη ώστε συνειδητά να συνοδοιπορεί σε αυτή την προσπάθεια.

 

  • Αυτό που έχει ξεχωριστή αξία και είναι ξεκάθαρο στην πολιτική διαχείριση του θέματος σχετικά με το ΣΒΑΚ είναι να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που θα είναι προσαρμοσμένο στις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Δήμου. Έτσι θα υπάρχει απόλυτη διαύγεια ως προς το πού, το πότε και το ποιας έκτασης θα είναι οι παρεμβάσεις, ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ποιες οι αδειοδοτήσεις, ποια η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ποιοι θα είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ποιοι οι ωφελούμενοι. Η αναλυτική και διεξοδική μελέτη όλων των παραμέτρων και δυνατοτήτων, θα μας επιτρέψει, πέραν της καλής οργάνωσης, να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις  για την κοινωνική αντίδραση και το βαθμό κοινωνικής συναίνεσης.

 

Μια  ακόμη σημαντική παράμετρος στο νέο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΒΑΚ. στην οποία θα επενδύσουμε,  είναι οι συνεργασίες και οι συνέργειες με τις γειτονικές πόλεις, Ηρακλείου και Χανίων, που επίσης εκπονούν ΣΒΑΚ (όπως εξάλλου και οι δήμοι Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου), με τους οποίους θα ανταλλάξουμε εμπειρίες. Ούτω ςη άλλως, εκτός από το αταλάντευτο τοπικό ενδιαφέρον μας, αντιλαμβανόμαστε την Κρήτη ως μια ενιαία,  αδιαίρετη ολότητα.

 

Ε. Προβλήματα – εμπόδια στην υλοποίησης ΣΒΑΚ – Προτεινόμενες λύσεις

Με ποιο τρόπο λοιπόν θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα; Πως θα εξελίξουμε το αρχικό ΣΒΑΚ ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου αλλά να προβλέπει και βασικές κατευθυντήριες αρχές που θα δίδουν περιεχόμενο σ’ ένα συνεκτικό , αποτελεσματικό κι εφαρμόσιμο ΣΒΑΚ σε όλη την επικράτεια; Πως δηλαδή θα μεταβούμε από το ειδικό στο γενικό και ωφέλιμο;

Το ΣΒΑΚ εδράζεται στη διασφάλιση δημόσιου χώρου, στην ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνία και της εναλλακτικής μετακίνησης και στην αλλαγή νοοτροπίας. Ειδικά η τελευταία παράμετρος συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Αποτελεί ίδιον χαρακτηριστικό κάθε απόπειρας αλλαγής μιας παγιωμένης νοοτροπίας να προσκρούει στην προθυμία των φορέων της να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες, να αλλάξουν θεώρηση και τρόπο ζωής.

Είμαι αισιόδοξος, ωστόσο, ότι αλλάζει σιγά σιγά αλλά σταθερά η νοοτροπία των ανθρώπων. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που φαίνεται να κερδίζεται σταδιακά. Το βίωσα κι εγώ σε προσωπικό επίπεδο. Ξεκίνησα με τη νοοτροπία και τις προκαταλήψεις του μέσου Έλληνα. Η 10χρονη συνεργασία μου με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. και ιδιαίτερα με τον κ. Βλαστό, τον κ. Μπακογιάννη και τους συνεργάτες τους, αλλά και οι εμπειρίες μου από άλλες πόλεις της Ευρώπης που έχουν να μας μάθουν πολλά στο θέμα της βιώσιμης μετακίνησης με έκαναν να αναθεωρήσω πολλές από τις απόψεις μου επί του θέματος. Επιπλέον, σας μιλώ ειλικρινά, ότι, προσωπικά, βιώνω με μεγάλη συγκίνηση την εικόνα συνανθρώπων μου με αναπηρία να κυκλοφορούν με ασφάλεια στην πόλη, να γίνονται αποδεκτοί να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους που στο παρελθόν ζούσαν ως στιγματισμένοι, με συγκινεί η εικόνα παιδιών με τους γονείς τους να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους στο παραλιακό μέτωπο, μητέρες με τα καρότσια τους να βγάζουν τα μωρά τους βόλτα και να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε πλατείες και σε παιδικές χαρές, ακόμη και να συζητώ με συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχέδια του Δήμου για τη βιώσιμη κινητικότητα με σοβαρότητα κι ενδιαφέρον.

Είναι εφικτή λοιπόν η υπέρβαση του εμποδίου της αλλαγής νοοτροπίας. Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε πως αυτή η νοοτροπία, δε υπαγορεύτηκε μόνον από την αμέλεια, τεμπελιά, ή την προσωπική ανάγκη των ανθρώπων για διευκόλυνση κι εξυπηρέτηση. Ως έναβαθμό θεσμοθετήθηκε. Η ίδια η πολεοδομική οργάνωση και η ιεράρχηση του οδικού δικτύου των πόλεων, εκπονήθηκε και βασίστηκε σε εποχές κατά τις οποίες προτεραιότητα στη μετακίνηση αποτελούσε το αυτοκίνητο. Είναι εμφανής και μάλλον αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της παρελθούσας που υφίσταται δια των ήδη εγκεκριμένων Σχεδίων όπως ΓΠΣ/ΤΧΣ, ΠΜΕΑ/ΤΣΕ. κ.α. τα οποία είναι θεσμοθετημένα, με τη σύγχρονη προσέγγιση που διέπει το περιεχόμενο των ΣΒΑΚ. Χρειάζονται λοιπόν τολμηρές πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες,  αποφάσεις και έργα για να αλλάξει αυτό το αναχρονιστικό και δυσλειτουργικό σκηνικό.

Έτσι καλούμαστε να υπερβούμε και άλλης φύσεως προβλήματα που καθιστούν τα ΣΒΑΚ δύσκολα εφαρμόσιμα όπως η ανεπαρκής χρηματοδότηση για την προετοιμασία και ανάπτυξη τους καθώς και η γενικότερη έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση τους.

Συμφωνούμε όλοι πως για την υλοποίηση των ΣΒΑΚ απαιτούνται αστικές αναπλάσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις υψηλού κόστους.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μόνον μια επισήμανση σε ότι αφορά το Πράσινο Ταμείου του οποίου αρμοδιότητα είναι η ενίσχυση των αστικών αναπλάσεων. Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες υποστήριξης αυτής της αρμοδιότητας, οι οποίες συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση των αστικών αναπλάσεων, μόνον το 2,5 % διοχετεύεται στους Δήμους για να κάνουν απαλλοτριώσεις και να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες. Αντικειμενικά λοιπόν, δεν μπορεί το Πράσινο Ταμείο, παρότι έχει γενναίο οραματισμό, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αστικών αναπλάσεων όταν πάνω από το 97% του Προϋπολογισμού του είναι δεσμευμένο.

Από πού, λοιπόν, θα βρει τα χρήματα, ο κάθε Δήμος, για να περισώσει τον ελάχιστο πλέον δημόσιο χώρο που έχει αφήσει η αδηφαγία της πολεοδομικής και οικοδομικής εξάπλωσης των πόλεων όταν σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία για κάθε τ.μ. γης που απαλλοτριώνει, ο Δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη με την τρέχουσα εμπορική τιμή και μάλιστα άμεσα.

Πόσες πλατείες αλήθεια έχουν θυσιαστεί πόσοι πεζόδρομοι και πόσα πάρκα έδωσαν τη θέση τους σε άναρχα δομημένους χώρους, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του κάθε Δήμου ν’ ανταποκριθεί στον παραλογισμό του νομοθετικού πλαισίου των απαλλοτριώσεων και των πράξεων εφαρμογής και λόγω έλλειψης οικονομικής του ενίσχυσης από το Πράσινο Ταμείο, ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Ειλικρινά θλιβόμαστε όταν γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης που έχει τύχει για παράδειγμα απόπειρα εξειδικευμένων επιστημόνων να καταθέσουν στη Βουλή χρήσιμες προτάσεις αλλαγής του Κ.Ο.Κ οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ προς συζήτηση στο κοινοβούλιο ή όταν προσπαθούμε οι δημοτικές να διασυνδέσουμε τις επιμέρους δράσεις και τις υποδομές για το ποδήλατο, δηλαδή τις οδικές αρτηρίες με τους ποδηλατόδρομους και τις πλατείες σ’ ένα ενιαίο, συνεκτικό και ευέλικτο δίκτυο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και υποχρεωνόμαστε τελικώς σε αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους πρωτοβουλίες και μέτρα λόγω των εγγενών προβλημάτων που έχουν οι πόλεις μας.

Ειδικής εξέτασης και μελέτης χρήζει το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών και της σχετικής, ισχύουσας νομοθεσίας. Η ελληνική νομοθεσία, αντί να υποστηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμων πόλεων, μας επιβάλει προδιαγραφές και διαδικασίες ανεφάρμοστες που τελικά καταλήγουν τροχοπέδη στην πραγματική ανάπτυξη και το βιώσιμο αστικό σχεδιασμό.

Πρόσθετη δυσκολία συνθέτουν και οι απαιτούμενες πολλαπλές εγκρίσεις για την υλοποίησή των ΣΒΑΚ όπως κατωτέρω προβλέπεται στην παρ. 9 του αρ.22 του Ν. 4599/2019:

«Το ΣΒΑΚ εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του φορέα εκπόνησης. Μετά τη σύνταξη του ΣΒΑΚ και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλευτικές διαδικασίες, το ΣΒΑΚ κοινοποιείται πριν από την έγκρισή του:

α) στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον χαρακτηρισμό του ή μη ως ολοκληρωμένου σύμφωνα με την παράγραφο 3,

β) στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, για διατύπωση γνώμης,

γ) στις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επηρεάζονται από την υλοποίηση των μέτρων του ΣΒΑΚ ή και θα κληθούν μεταγενέστερα να εγκρίνουν κατά την κείμενη νομοθεσία τα μέτρα, έργα ή ρυθμίσεις που προτείνονται από το ΣΒΑΚ, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προθεσμίες που προβλέπονται στην απόφαση της παραγράφου 12.

Σε κάθε περίπτωση, για την έγκριση του ΣΒΑΚ λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι γνωμοδοτήσεις όλων των ανωτέρω φορέων».

Πρέπει λοιπόν να επανεξεταστεί το ισχύον σημερινό νομοθετικό πλαίσιο και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες, Προηγουμένως όμως θα πρέπει να συναποφασίσουμε στο πως θέλουμε να είναι η ελληνική πόλη και να συμφωνήσουμε στο κατ πόσο και σε μπιοα σημεία αντιστρατεύεται η κείμενη νομοθεσία αυτό το όραμα.

Σε ότι αφορά τους ΟΤΑ, εκτιμώ πως τη μόνη διαβεβαίωση την οποία μπορούμε να παράσχουμε είναι πως πέραν των επιμέρους στόχων που κάθε Δήμος θέτει, σεβόμενος και αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του, αντιλαμβανόμαστε, στην παγκοσμιοποιημένη κοινότητα που εντασσόμαστε, πως οι συνεργασίες είναι πάντοτε αποτελεσματικότερες, από τις μοναχικές διαδρομές. Γι’ αυτό και παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόταση, διεκδικητικοί σε κάθε νέο πρόγραμμα και θετικοί για ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και μέσων, με κάθε συνάδελφο Δήμο, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, με κάθε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής εξουσίας, με κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα με οποιονδήποτε ιδιώτη, έχει την ικανότητα, τη θέληση και την γνώση να συνδράμει στην υπέρβαση των αγκυλώσεων νομοθετικών ή άλλων και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής, της παρούσας και τη μέλλουσας.

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Εγγραφές σε κενές θέσεις ειδικοτήτων του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου

Μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης εγγραφών, προέκυψε περιορισμένος αριθμός κενών θέσεων στις παρακάτω ειδικότητες …

Ρέθυμνο – Φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας – Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία Υπό έλεγχο η φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Ρέθυμνο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize