Τελευταία Νέα

Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για αγορά επιπλέον 15 δισ. κυβικών υγροποιημένου αερίου

Νέα υπερκέρδη για τους αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας, αναμένονται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο όνομα της μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία, που ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας των εργασιών της δεύτερης μέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, προβλέπει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μπάιντεν.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία Task Force για την αντιμετώπιση των αναγκών της ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, και την επίσπευση της πράσινης μετάβασης. Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χαράς ευαγγέλια» και για τους Έλληνες εφοπλιστές, που θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία, τόσο ως μεταφορείς όσο και ως βασικοί μέτοχοι των πλατφορμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης…

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς