Τελευταία Νέα

Σύλλογος παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων Ρεθύμνου – «Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Θαλάσσιας ζωής και χλωρίδας – πανίδας»

Εμείς οι Ρεθυμνιώτες Ψαράδες Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες, αλλά και όλοι οι Κρητικοί, που είμαστε βέβαιοι πως συμφωνούν, απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Θαλάσσιας ζωής και χλωρίδας – πανίδας.

Δεν γίνεται να αγνοήσουμε το μεγάλο έγκλημα που καθημερινά βλέπουμε αυτές τις μέρες να συντελείται μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή να σκουπίζουν οι μηχανότρατες με τα αδηφάγα εργαλεία τους και να καταστρέφουν το γόνο, τα πολύ μικρά ψάρια και τις φυκιάδες, προκαλώντας έτσι την πλήρη εξαφάνιση των ψαριών.

Δύο έως και τέσσερεις μηχανότρατεςσκουπίζουν καθημερινά, μέρα και νύχτα το βυθό της Θάλασσας έξω απ τον κόλπο του Ρεθύμνου και γεμίζουν τον αδηφάγο σάκο τους με ότι βρουν και ότι δεν έχει αξία για να πουληθεί όπως μικρά ψάρια κλπ, τα πετούν ξανά στη Θάλασσα, γι αυτό πάντα τους ακολουθούν οι γλάροι, που είναι οι μόνοι που τρώνε «φρέσκο και δωρεάν ψάρι».

Είναι γνωστό πως ο κόλπος του Ρεθύμνου, όπως και του Ηρακλείου, λόγω της μορφολογίας και του ήπιου κλίματος, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών πελαγίσιων ψαριών όπως τόνοι, μαγιάτικα, ξιφίες κλπ, τα οποία κάθε χρόνο λιγοστεύουν λόγω έλλειψης τροφής και ειδικά τα μαγιάτικα λόγω αλίευσης τους το μήνα Μάιο κατ’ εξοχήν μήνα αναπαραγωγής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενδημικά είδη ψαριών των οποίων το μέγεθος κάθε χρόνο μικραίνει, επειδή με την υπεραλίευση δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν και γι αυτό οι Επαγγελματίες ψαράδες, βγάζουν ελάχιστα ψάρια, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν σχεδόν, ούτε τα έξοδα τους, οπότε οι Ρεθυμνιώτες τα πληρώνουν ακριβά.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή οι εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, που δεν μπορούν πλέον να ανέχονται την αδιαφορία των αρμοδίων, προτείνουν τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα και αν δεν ληφθούν από την Πολιτεία αρμόδια το συντομότερο, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες που σίγουρα δεν θα είναι αρεστές. Πιο συγκεκριμένα:

1.- Θεωρούμε πως για να μειωθεί η καταστροφή στο κόλπο του Ρεθύμνου, θα πρέπει άμεσα το όριο που θα ψαρεύουν τα σκάφη με συρόμενα εργαλεία, να επεκταθεί στα 3 μίλια, όπως ισχύει στην Ε.Ε. και προβλέπεται, σύμφωνα με την Υ.Α. 164198/2008 – ΦΕΚ 368/β’/5.3.008 ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με εργαλεία, όπως συρόμενα αλιευτικά δίκτυα μηχανότρατας, σύμφωνα με Β.Δ. 917/66.

2.- Για τον ίδιο λόγο μείωσης της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής και για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος της αλίευσης με μηχανότρατες κλπ, Θα πρέπει η πολιτεία να προμηθευτεί σύγχρονα εργαλεία επόπτευσης, όπως στην Ε.Ε. και να επιτρέπει να αλιεύουν μόνο τη μέρα και όχι μέρα-νύχτα, η για συγκεκριμένες ώρες π.χ. 12ή 24, για να είναι και τα ψάρια φρέσκα

3.- Να μην επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση, ούτε στις μηχανότρατες, ούτε στα γρι-γρι κλπ, να αλιεύουν το μήνα Μάιο, που γενούν τα ψάρια και γίνεται πραγματική γενοκτονία.

Δείτε επίσης!

Άγιος Νικόλαος – Ψαράδες αφηγούνται πώς έσωσαν μια 18χρονη που ήταν επί 12 ώρες στη θάλασσα

Μια απίστευτη εμπειρία ζωής έζησαν ο Γιώργος Σαρειδάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων Αγίου Νικολάου …

Κρήτη – Ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις για τα νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη – Η ανακοίνωση του ΟΑΚ ΑΕ

Ολοκλήρωση αναλύσεων για νεκρά ψάρια Αποσελέμη Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι:   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize