Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Μουσική παιδεία και παιδιά

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 2003 και διαλύθηκε το 2012 λόγω της αποχώρησης του μαέστρου της στο εξωτερικό. Στη διάρκεια λειτουργία της οι νεαροί σπουδαστές και σπουδάστριες είχαν τη σπάνια δυνατότητα να είναι μέλη μιας ορχήστρας υπό την καθοδήγηση του εξαίρετου παιδαγωγού και μαέστρου Ρίνο Χριστ, που επιμελούνταν προσωπικά τις παρτιτούρες κάθε μουσικού ανάλογα με το επίπεδό του. Η ορχήστρα επανενώθηκε για δύο μοναδικές συναυλίες σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Οι κάτοικοι του νομού Ρεθύμνου απολάμβαναν τις συναυλίες της ορχήστρας καθώς το μουσικό αυτό σχήμα έπαιζε συχνά σε διαφορετικά σημεία της πόλης αλλά και σε πολλά χωριά του Ρεθύμνου. Επίσης, η ορχήστρα έχει κάνει εμφανίσεις στο Ηράκλειο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το 2006 δημιουργήθηκε ο σύλλογος “Πρόβα”, αποτελούμενος από τα ενήλικα μέλη της ορχήστρας, γονείς και άλλους φιλόμουσους, με σκοπό τη στήριξη αυτής της μοναδικής προσπάθειας. Στο ιστορικό της η ορχήστρα έχει συνεργαστεί με τη Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, το Μουσικό Σχολείο, παιδικές χορωδίες, καθώς και με σημαντικούς μουσικούς και μουσικοσυνθέτες, όπως τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Ειδικός καλεσμένος ο εξαιρετικός βιολοντσελίστας Μιχάλης Heupel. Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου φιλοξένησε τις πρόβες για τις δύο μοναδικές συναυλίες σε Ρέθυμνο και Χανιά μετά την επανένωση:

 Στο Ρέθυμνο την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. στην προκυμαία, μπροστά στο Λύκειο Ελληνίδων, και στα Χανιά τη Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Κατεχάκη (έξω από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Πλήθος κόσμου απόλαυσε την τελευταία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ρεθύμνου στην προκυμαία. Έπειτα από την επανένωση της ορχήστρας, τη συμμετοχή νέων μουσικών. αλλά κυρίως με την καθοδήγηση του μαέστρου Ρίνο Χριστ, πραγματοποιήθηκε ένα μοναδικό reunion στο Ρέθυμνο.

Με φόντο τον αιγυπτιακό φάρο του Ρεθύμνου, μέσα στο γραφικό ενετικό λιμάνι, περαστικοί θαύμασαν τη συναυλία με καλλιτέχνες από το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Το κοινό προσηλώθηκε στο ρυθμό, ταξίδεψε και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια υπέροχη μουσική βραδιά που το πιο πιθανό είναι ότι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν.

Όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν ορχηστρικά έργα Ελλήνων και ξένων μουσικών όπως του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Εκτόρ Μπερλιόζ και του Μάνου Χατζιδάκης, ενώ δεν έλειψαν κομμάτια Ελλήνων μουσικοσυνθετών, όπως τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Η μοναδική αυτή επανένωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ξύπνησε αναμνήσεις από παλαιότερα χρόνια, αφού οι συναυλίες γίνονταν σε διάφορες τοποθεσίες του Ρεθύμνου, ακόμη και σε χωριά του νομού, ενώ επισκέπτες της πόλης εντυπωσιάστηκαν από το όλο θέαμα στην προκυμαία.

Ωστόσο, στη συναυλία συμμετείχαν έγχορδα από την Ορχήστρα Νέων Ερωδία στα Χανιά, υπό την καθοδήγηση του Λευτέρη Βαϊγκούση, παλιού μέλους της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ρεθύμνου. Ειδικός καλεσμένος ο εξαιρετικός βιολοντσελίστας Μιχάλης Heupel.

Ο παλμός παρέμεινε δυνατός και το αποτέλεσμα άψογο, ακόμη και έπειτα από 6 χρόνια που πέρασαν από τη διάλυση της ορχήστρας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *