Τελευταία Νέα

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης σε τόσο μικρό γεωγραφικό πλάτος για την περιοχή της Ευρώπης!

Τα χιόνια στην Ευρώπη και η Κρήτη που “ξεχωρίζει”!

Τα χιόνια στην Ευρώπη και η Κρήτη που "ξεχωρίζει"!

Τις μεγάλες διαφορές στην έκταση της χιονοκάλυψης που παρατηρούνται προς το τέλος της χειμερινής περιόδου, σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, παρουσιάζει το climatebook.gr, με βάση – όπως αναφέρεται – τα δορυφορικά δεδομένα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό γεγονός στην καταγραφή αυτή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, είναι η σημαντική και εκτεταμένη χιονοκάλυψη που παρατηρείται στο νησί της Κρήτης, η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης σε τόσο μικρό γεωγραφικό πλάτος για την περιοχή της Ευρώπης!

Αναλυτικά η παρουσίαση έχει ως εξής:

Kαθώς ο χειμώνας που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε ως ένας πολύ άνομβρος, ήπιος και θερμός χειμώνας στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, απόρροια των συνεχόμενων και επίμονων αντικυκλωνικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή. Αντιθέτως, ο χειμώνας στην Ανατολική και κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Τουρκία) χαρακτηρίστηκε ως ένας αρκετά υετοφόρος χειμώνας, όπου σε συνδυασμό με το ψύχος καταγράφηκαν αρκετές ημέρες χιονόπτωσης σε υψηλά αλλά και χαμηλά υψόμετρα.

Σε συνέχεια του χειμώνα ακολούθησε ο σχεδόν χειμωνιάτικος Μάρτιος (μέχρι και τις 25 του μήνα), όπου λόγω των συνεχόμενων κακοκαιριών αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών, διατηρήθηκαν, καθώς και αυξήθηκαν σημαντικά τα ύψη χιονιού, κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν και κατά τον μήνα Μάρτιο, με αποκορύφωμα την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στο 2ο δεκαήμερo, “βάφοντας” καφέ το λιγοστό χιόνι που υπήρχε στα Πυρηναία Όρη.

Εν κατακλείδι, φτάνοντας στο τέλος της χειμερινής περιόδου και σύμφωνα και με τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, παρατηρείται περιορισμένη έκταση χιονοκάλυψης στην Ιβηρική Χερσόνησο και στα Πυρηναία Όρη καθώς και στην οροσειρά των Απεννίνων Όρεων στην Ιταλία (βλ. εικόνα 1).

Χιονοκάλυψη Ευρώπη

Εικόνα 1. Έκταση της χιονοκάλυψης στην Δυτική & Κεντρική Ευρώπη κατά τα τέλη Μαρτίου 2022 σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις [ Άσπρο: χιόνι, Κίτρινο: πάγος]

 

Αντιθέτως, σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια παρατηρείται εκτεταμένη χιονοκάλυψη, με την πιο σημαντική να παρατηρείται στην Τουρκία (βλ. εικόνα 2).

 

Χιονοκάλυψη Ευρώπη Κρήτη

Εικόνα 2. Έκταση τη χιονοκάλυψης στην Ανατολική Ευρώπη κατά τα τέλη Μαρτίου 2022 σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις [ Άσπρο: χιόνι, Κίτρινο: πάγος]

Τέλος, στην περιοχή της Ελλάδας, παρατηρείται εκτεταμένη χιονοκάλυψη σχεδόν στους περισσότερους ορεινούς όγκους, με την μικρότερη να εμφανίζεται στην οροσειρά της Ροδόπης.

Εντυπωσιακό γεγονός, η σημαντική και εκτεταμένη χιονοκάλυψη που παρατηρείται στο νησί της Κρήτης, η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης σε τόσο μικρό γεωγραφικό πλάτος για την περιοχή της Ευρώπης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς