Σοβαρό επεισόδιο στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ – Αποχώρησαν οι Έλληνες βουλευτές

Σοβαρό επεισόδιο στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ – Αποχώρησαν οι έλληνες βουλευτές Αφορμή, οι επίμονες παρεμβάσεις του προεδρεύοντος των εργασιών της συνέλευσης, ώστε να μην αναδειχθούν από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας οι παράνομες ενέργειες της Αγκυρας με το τουρκολιβυκό ΜΟU Ερντογάν-Σαράζ Protagon Team 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 13:53 2 Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (στο πλαίσιο των εργασιών της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Αμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας, του Οργανισμού, που διεξάγονται στην έδρα του κατά το διάστημα 17-19 Φεβρουαρίου 2020), με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας να αποχωρούν τελικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του προεδρεύοντος.

Οι έλληνες βουλευτές, Μαριέττα Γιαννάκου, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάριος Κάτσης και Ανδρέας Λοβέρδος, έθεσαν στη συνεδρίαση της Τρίτης το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που, όπως επανέλαβαν, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Κατά την ανάδειξη του ζητήματος και στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη για τις τουρκικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με αποκορύφωμα το MOU (Μemorandum of Understanding) που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Συρία, Φαγιέζ Αλ Σαράζ, οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι ο προεδρεύων των εργασιών τούς διέκοπτε συστηματικά, τόσο στις τοποθετήσεις, όσο και στις ερωτήσεις τους. Το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής ήταν η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές-μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναφέρουν αναλυτικά τα εξής: Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή. Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε, δε, ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Αγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος. Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (ΝΔ) Μανούσος Βολουδάκης, βουλευτής Χανίων (ΝΔ) Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας (ΣΥΡΙΖΑ) Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥΡΙΖΑ) Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής) Την Τετάρτη η ελληνική αντιπροσωπεία επανήλθε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, θέτοντας το θέμα της ναυτικής εποπτείας υπό το φως της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο (εδώ). Πηγή: Protagon.gr

Δείτε επίσης!

Ερντογάν – Οι Έλληνες πνίγουν ή πυροβολούν τους μετανάστες, να μην ξεχνούν πως κάποτε μπορεί να χρειαστούν το ίδιο έλεος

Απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων καταλόγισε στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως οι …

MasterChef 4 – Ποιος παίκτης θα αποχωρήσει στο αποψινό επεισόδιο;

Τι θα δούμε σήμερα στο MasterChef; Η μέρα ψηφοφορίας θυμίζει πάντα έναν συννεφιασμένο ουρανό πριν την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize