Τελευταία Νέα

Σκελετούς 1,5 δισ. ευρώ στα ντουλάπια της Τράπεζας Πειραιώς βρήκε η Grant Thornton

Νέες αποκαλύψεις για το τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διέγραψε δάνεια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένονται από έρευνα που διενεργεί στο τραπεζικό ίδρυμα η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton. Ο ελεγκτικός οίκος ανέλαβε το έργο από την Τράπεζα Πειραιώς και αφού πρώτα υπήρξε σχετική εισαγγελική εντολή.

Σύμφωνα με το Documento, πολυπληθής ομάδα ελεγκτών της Grant Thornton ερευνά από την αρχή του 2020 δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος και τα οποία διαγράφηκαν κυρίως την περίοδο 2011-2015.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα αυτή κινήθηκε με βραδύτητα στο πρώτο διάστημα διότι η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων αποδείχθηκε πιο δύσκολη υπόθεση από ότι αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, η διαδικασία απέκτησε πιο γρήγορο βηματισμό όταν οι ελεγκτές απέκτησαν ηλεκτρονικά στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονταν στο αρχείο του πρώην Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννη Σγουροβασιλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento το «αρχείο Σγουροβασιλάκη» – όπως το αποκαλούν  – έχει αποκαλύψει αφενός πλήθος ελεγχόμενων διαγραφών δανείων αφετέρου χορηγήσεις δανείων πέραν από τις συνηθισμένες τραπεζικές πρακτικές.

Το έργο των ελεγκτών της Grant Thornton έχει απαιτήσεις και δυσκολίες διότι σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χειρισμοί σε πολλές περιπτώσεις δανείων που διαγράφηκαν ήταν σύνθετοι, αλλά και διότι πολλά συνδεδεμένα στοιχεία ακόμη «αναζητούνται».

Ωστόσο, η πολύμηνη διαδικασία οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες των εισαγγελέα να ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς την επίσπευση της διαδικασίας και επίσπευση της αποστολής των στοιχείων.

Η προσοχή των αρχών βρίσκεται σε δάνεια που η τράπεζα είχε χορηγήσει σε συνδεδεμένα μέλη, σε εταιρείες με πραγματικούς δικαιούχους μέλη του προηγούμενου ΔΣ του πιστωτικού ιδρύματος, σε επιχειρηματίες που μετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και σε οντότητες που δεν είχαν το οικονομικό προφίλ ώστε να δανειοδοτηθούν, αλλά παρόλα αυτά έλαβαν μεγάλα δάνεια που δεν εισπράχθηκαν ποτέ.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνισθεί είναι το εάν και σε πιο βαθμό η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για τον έλεγχο της Grant Thornton και για το εάν έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος από το Audit Committee του ιδρύματος.

Το Documento απηύθυνε ερωτήσεις στο Γραφείο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς για το θέμα, ζητώντας την επίσημη θέση της τράπεζας. Το σχετικό ερώτημα κοινοποιήθηκε και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου. Ωστόσο η πλευρά της τράπεζας δεν απάντησε.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ

ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ 30-6-2020  Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ   ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ …

Ρέθυμνο – Επιστολή Γιάννη Ταταράκη προς την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποβάθμιση της λειτουργίας του Καταστήματος Σπηλίου

Σε αυστηρό τόνο η επιστολή του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη προς την διοίκηση της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize