Τελευταία Νέα

Σητεία – ΒΟΑΚ, αναβάθμιση πυροσβεστικού κλιμακίου, δασικοί χάρτες και λιμάνι-πύλη Σέγκεν στο επίκεντρο

Σειρά θεμάτων τέθηκαν στην συνάντηση του Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, παρόντος και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Αντωνιδάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ Πλακιωτάκη στη Σητεία με τον Υπουργό να μην κρύβει την χαρά του για την  παραμονή του στο τόπο του, έπειτα από πολύμηνη απουσία λόγω της πανδημίας και της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του. Εξέφρασε επίσης την χαρά του για την συνάντηση με τον κ. Ζερβάκη και τον κ. Αντωνιδάκη με τους οποίους συζήτησαν  θέματα που αφορούν την περιοχή της Σητείας αλλά και ευρύτερα όπως αυτό το Δασικών χαρτών για το οποίο τόνισε ότι από την  πλευρά των αρμόδιου υπουργείου έχουν καταγραφεί τα ζητήματα που απασχολούν τον Νομό Λασιθίου αλλά και ευρύτερα την Κρήτη και την χώρα κι έχουν γίνει αντιληπτά τα προβλήματα που προκύπτουν κι αναμένονται  κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης τους

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών στο Δήμο Σητείας Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την περεταίρω αξιοποίηση του λιμανιού όπως τονίστηκε και στο θέμα των πλωτών εξεδρών και την περεταίρω αναβάθμιση του λιμανιού καθώς και στο θέμα της προστασίας της ακτογραμμής.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε με το τελευταίο νομοθέτημα που ψηφίστηκε περίπου πριν ενάμιση μήνα δίνεται η δυνατότητα θεσμοθέτησης – για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο , κυρίως όμως η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα υπάρχει πάντα η προοπτική για ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης .

Αναφορικά με το έργο της προστασίας της ακτογραμμής, το συγκριτικό πλεονέκτημα όπως αναφέρθηκε, είναι ότι υπάρχει ώριμη μελέτη με περιβαλλοντικούς όρους επομένως εκκρεμεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης .Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης  όπως επισημάνθηκε, ζητούμενο είναι τέτοιου  είδους   έργα , ώριμα με μελέτες .

Επίσης συζητήθηκε το θέμα του λιμανιού της Σητείας και αναφορικά με τη λειτουργία ως Πύλη Σέγκεν και τη δυνατότητα προώθησης της κρουαζιέρας.

Στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επίσης εγγειοβελτιωτικά  έργα για τα οποία αναμένονται σύντομα από τους αρμοδίους υπουργούς ανακοινώσεις, πάντως όπως υπογραμμίστηκε, έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα σχετικές επαφές στην κατεύθυνση ωρίμανσης κατάθεσης προσφορών

Ο ΒΟΑΚ ήταν επίσης θέμα που συζητήθηκε για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις  δια στόματος Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, όπως αναφέρθηκε. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει εισηγήσεις τεκμηριωμένες και επαφές για ένταξη συνολικά των εναπομεινάντων έργων στο Νομό Λασιθίου, σε ενωσιακά προγράμματα. Η κατεύθυνση όπως τονίστηκε,  είναι η ένταξη συνολικά του ΒΟΑΚ είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο ΕΣΠΑ είτε σε ευρωπαϊκά προγράμματα   αφού υπάρχει βούληση για την ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτού έργου από το Καστέλι Κισάμου μέχρι και τη Σητεία

Νωρίτερα ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Παύλο Καπετανάκη με τον οποίο συζητήθηκε  η αναβάθμιση του Κλιμακίου. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη όπως τονίστηκε.  Αναμένεται να περάσει από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και να προχωρήσει η  διαδικασία (γραφειοκρατική) της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

anatolh.com

Οι δασικοί χάρτες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτούς, η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Υπηρεσία, εγγειοβελτιωτικά έργα και πάντα σταθερά ο Βόρειος Οδικός Άξονας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, στις επαφές που είχε ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην Σητεία, με τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Αντωνιδάκη, τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Αντπύραρχο Παύλο Καπετανάκη.

 

Μια επίσκεψη που έγινε μετά από μεγάλη απουσία, όπως ίδιος ο υπουργός σημείωσε, στις δηλώσεις που έκανε από το πολιτικό του γραφείο και που οφείλεται στην πανδημία και στην προσωπική περιπέτεια του, που τέλειωσε με τον καλύτερο τρόπο, επιτρέποντας του να συνεχίσει ξανά τις επαφές διά ζώσης στη γενέθλια πόλη του, με εκφρασμένη  την πρόθεσή του να βοηθήσει όσο μπορεί κι όσο περνά από το χέρι του γιατί, πολλά από τα θέματα που καλείται να δώσει στήριξη, αποτελούν αντικείμενο άλλων υπουργών .

Σε επίπεδο προθέσεων, υπάρχουν καλά νέα και μένει να τα δούμε να υλοποιούνται.  Πιο συγκεκριμένα:

-Για τους δασικούς χάρτες: Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τα ζητήματα και τα προβλήματα που προέκυψαν από την δημοσίευση τους και  τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες για να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους, προαναγγέλλοντας επίσημες ανακοινώσεις  και πρωτοβουλίες που θα επιλύσουν τα θέμα.

-Για το λιμάνι της πόλης: Ο Γιάννης  Πλακιωτάκης, μιλώντας για θέματα αρμοδιότητας του ήταν πιο συγκεκριμένος, αναφερόμενος σε ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, τις προτάσεις αξιοποίησης με πλωτές εξέδρες,  την συντήρηση, την προστασία της ακτογραμμής (υπάρχει  ώριμη μελέτη).

Σύμφωνα με τον υπουργό, για πρώτη φορά δίνεται  δυνατότητα  θεσμοθέτησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής κα χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με  το υπουργείο Εσωτερικών , το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Για τα έργα που αφορούν το λιμάνι της Σητείας , αξιοποιείται και  το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορά έγινε από τον υπουργό και  στην λειτουργία του λιμανιού της πόλης ως Πύλης Σέγκεν

-Για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία: Θεωρείται ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός , αναμένεται  να περάσει από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και μετά από την γραφειοκρατική διαδικασία, να  γίνει πράξη.

Τέλος, για τον ΒΟΑΚ ο Γιάννης Πλακιωτάκης παρέπεμψε στις επίσημες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, τονίζοντας πως θα υπάρξει συνολική λύση για τον Βόρειο Άξονα που περιλαμβάνει την Σητεία.

 

Γ. Ζερβάκης :«Θέσαμε όλα τα προβλήματα υπόψην του Υπουργού»

 

Μια συνολική εικόνα των προβλημάτων που απασχολούν όχι μόνο την  Σητεία, αλλά ολόκληρη την  ενότητα Λασιθίου παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Γ. Ζερβάκη στον υπουργό.

Ο Γ. Ζερβάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως  οι ανακοινώσεις που αναμένονται για τον ΒΟΑΚ  θα είναι «πολύ θετικές», μιλώντας για μια δίκαιη λύση που συμβάλλει στην  ισόρροπη ανάπτυξη.

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε για την επίλυση του προβλήματος που δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες, μιλώντας για «πρόδηλα λάθη» που τα έχει λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. «Πιστεύω πως  θα διορθωθούν σοβαρά προβλήματα», είπε.

Για την  αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, είπε πως « θα δώσει άλλη ώθηση στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Αναφέρθηκε και στο φράγμα στις Λιθίνες  και την  ένταξη για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας πως υπάρχει «θετική εξέλιξη».

Ο Γ. Ζερβάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στον σχεδιασμό,  για το λιμάνι και την παράκτια γραμμή , τις βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν στο υφιστάμενο τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή μας.

Τέλος, ζήτησε την συνδρομή του υπουργού για να υπάρχει καλύτερη επαφή με το πιο νευραλγικό για την τοπική αυτοδιοίκηση υπουργείο, το  υπουργείο Εσωτερικών.

 

Μ. Αντωνιδάκης: «Με την αρωγή του υπουργού, έχουμε λύσει τα θέματα που χρόνιζαν

Στην πολύ καλή συνεργασία ,με τον υπουργό, που «είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές μας», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Αντωνιδάκης, που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα υπάρξει  θετική εξέλιξη στη  αναβάθμιση του λιμανιού  με τρεις πλωτές εξέδρες.

Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της αποκατάστασης  των ζημιών στον εμπορικό λιμενοβραχίονα . Υπάρχει μελέτη,  προβλέπει κόστος 1 εκ ευρώ και όπως είπε, γίνεται προσπάθεια συνολικής επίλυσης με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι σε ισχύ.

Η κρουαζιέρα απασχολεί επίσης το Λιμενικό Ταμείο που διαπιστώνει πως για φέτος δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις προσέλκυσης, ωστόσο η αναβάθμιση του λιμανιού, δίνει  ελπίδες για ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσα από αυτό το είδος τουρισμού.

Μια  πολύ καλή είδηση από τον κ. Αντωνιδάκη, η συνέχιση της διασύνδεσης  της Σητείας με Κάσο , Κάρπαθο και Ρόδο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, θα υπάρξει γραμμή με πλοίο, κατά πάσα πιθανότητα  σύγχρονο και με καθημερινά δρομολόγια.

style100fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.