Τελευταία Νέα

Σητεία – Τον Απρίλιο ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Athena IOOC 2022

Το Επιμελητήριο Λασιθίου αρωγός στην διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου

Τον ερχόμενο Απρίλιο θα διεξαχθεί στη Σητεία ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Athena IOOC 2022. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι σίγουρα τυχαία, όπως έχουν αναφέρει και οι υπεύθυνοι του Διαγωνισμού, η Σητεία είναι το πιο γνωστό εμπορικό σήμα ελαιολάδου από τα ελληνικά στο εξωτερικό και παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Μπορεί άλλωστε για πολλούς λόγους να χαρακτηριστεί «ο τόπος της ελιάς», όπως έχει ήδη επισημάνει και η Διευθύντρια του Διαγωνισμού κ. Μαρία Κατσούλη.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί 7 με 9 Απριλίου κι αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του σητειακού ελαιολάδου, αλλά και της ίδιας της περιοχής σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή των τοπικών προϊόντων μέχρι την τοπική φιλοξενία και τους φυσικούς της θησαυρούς, όπως είναι το Γεωπάρκο. Προγραμματίζονται στην διάρκεια του διαγωνισμού παράλληλες εκδηλώσεις, των οποίων την διοργάνωση στηρίζουν ο Δήμος Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφέρεια Κρήτης κι άλλοι τοπικοί φορείς και σύλλογοι. Τις εκδηλώσεις προετοιμάζει Επιτροπή, που έχει για το σκοπό αυτό δημιουργηθεί.

Η επιλογή της Σητείας ως ο τόπος που θα φιλοξενηθεί ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά την τελετή λήξης της 6ης διοργάνωσης στην Μυτιλήνη. Είχε προηγηθεί μία διαδικασία, προηγήθηκαν επαφές και συνεργασία με τους υπευθύνους του διαγωνισμού. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μακρυνάκης με την Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νατάσσα Πλακάκη.

Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια πριν, όταν είχε υλοποιηθεί από το Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας εκδήλωση γευσιγνωσίας των βραβευμένων ελαιολάδων του διεθνούς διαγωνισμού Athena. Στην διάρκειά της ο κ. Μακρυνάκης είχε καταθέσει προς τους υπευθύνους την πρόταση για την φιλοξενία στην Σητεία.

 

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου

«Το Επιμελητήριο Λασιθίου στην προ πανδημίας εποχή», ανέφερε η κ. Πλακάκη, «είχε ξεκινήσει μία σειρά από διάφορες δράσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν στη Σητεία, με σκοπό την τόνωση της ελαιοκομίας. Ως κύριος μοχλός ανάπτυξης της Σητείας και ως η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχή του νομού μας. Είχαμε προετοιμάσει αρκετές δράσεις- εκ των οποίων προλάβαμε να υλοποιήσουμε μερικές. Μία από αυτές, σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας, ήταν η γευσιγνωσία των βραβευμένων ελαιολάδων του διεθνή διαγωνισμού Athena IOOC. Τότε “γεννήθηκε” η επιθυμία για την ανάληψη της φιλοξενίας του διαγωνισμού στην Σητεία, στην πόλη του ελαιολάδου.

Το Επιμελητήριο συμμερίστηκε την επιθυμία της φιλοξενίας του διαγωνισμού, κατανοώντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας και την προβολή της περιοχής και αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, όπως και οποιαδήποτε προσπάθεια συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη μίας περιοχής και το επιχειρείν.

Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Δήμου Σητείας, ενώ παράλληλα θα διοργανώσουμε ενημερωτικές -επιμορφωτικές ημερίδες αλλά και θα συνεχίσουμε όλη αυτή την στοχευμένη προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει στην προ πανδημίας περίοδο, όχι μόνο για το ελαιόλαδο αλλά για όλο τον πρωτογενή τομέα του νομού».

 

Το Σεμινάριο

Το Επιμελητήριο Λασιθίου έχει διοργανώσει κι άλλες δράσεις. Όπως Επιμορφωτικό Σεμινάριο για το Marketing και Branding αγροτικών προϊόντων, που έτυχε μεγάλης συμμετοχής από όλο το νομό και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τα σεμινάρια συνεχίστηκαν με διαδικτυακό τρόπο και με μεγάλη συμμετοχή.

 

Το Συνέδριο

«Να αναφέρουμε επίσης ότι, όταν σχεδόν καταστράφηκε η παραγωγή ελαιολάδου από το δάκο και βιώσαμε όλοι αυτή την οικονομική συμφορά, το Επιμελητήριο Λασιθίου διοργάνωσε άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης στη Σητεία το συνέδριο με θέμα “Ασθένειες και εχθροί της ελιάς”. Οι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, αλλά και με διαδικτυακή, ενημερώθηκαν από τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες για τις αιτίες έξαρσης του δάκου με συνέπεια την καταστροφή της παραγωγής. Επίσης ενημερώθηκαν και για τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, ενώ έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή της δακοκτονίας προκειμένου να γίνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο», σημείωσε η κ. Πλακάκη

 

Η Σχολή

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό, το Επιμελητήριο Λασιθίου εξετάζει την περίπτωση να καταθέσει πρόταση προς τον αρμόδιο φορέα ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Ελαιοκομίας κατά τα πρότυπα των Γεωργικών Σχολών με πτυχία ισότιμα των Επαγγελματικών Λυκείων, στο νομό Λασιθίου, κατά προτεραιότητα στην Σητεία, ως τη μεγαλύτερη ελαιοκομική περιοχή. «Η γνώση», συμπλήρωσε η κ. Πλακάκη, «είναι μονόδρομος στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός κλάδου, ιδιαιτέρως του ελαιολάδου, που είναι εντός ενός χώρου ιδιαίτερα ανταγωνιστικού».

 

Κάλεσμα για συμμετοχή

«Σκοπός μας είναι, να είμαστε κοντά στον παραγωγό για την βελτιστοποίηση της παραγωγής, για την ανάδειξη του προϊόντος και για την αποκόμιση του μέγιστου αποτελέσματος από το άριστο ελαιόλαδο που παράγεται στον τόπο μας.

Ενθαρρύνουμε όλους τους εμφιαλωτές να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, καθώς η βράβευση σε ένα διεθνή διαγωνισμό με το κύρος του Athena IOOC μπορεί να είναι το εφαλτήριο για την διάκριση σε ένα χώρο με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες», κατέληξε η Αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Λασιθίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.