Τελευταία Νέα

Σητεία – Το 2022 είναι η χρονιά της καρέτα καρέτα – Έξοδοι χελωνών σε όλες τις παραλίες!

Πολύ καλή είναι η φετινή χρονιά για την καρέτα -καρέτα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, όπως όλα δείχνουν. Κι όπως αποδεικνύεται από τις εξόδους των χελωνών που μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και μέχρι στιγμής αριθμούν τις σαράντα!

Το 2022 είναι η χρονιά της καρέτα -καρέτα, όπως με περίσσια χαρά αναφέρουν οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε καθημερινή ετοιμότητα αναμένοντας να βγουν τα πρώτα χελωνάκια από τις φωλιές τους. Η διαδικασία συνεχίζεται και καθώς απαιτούνται περίπου 60 ημέρες για να βγουν από τις φωλιές τους τα μικρά θα συνεχιστεί και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, έχοντας ξεκινήσει περίπου από το Μάιο.

Ως τώρα έχουν εντοπιστεί έξοδοι των χελωνών, όπως μας είπε το μέλος της Ομάδας κ. Νίκος Μαράκης, σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Σητείας γεγονός πολύ θετικό. «Μάλλον θα την θυμόμαστε αυτή την χρονιά, αφού είναι η χρονιά της καρέτα. Οι έξοδοι είναι περίπου σαράντα, από την Σητεία έως τα Τέρτσα Ιεράπετρας!», σημειώνει.

Μεταξύ των «δραστήριων χελωνών» θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όπως έχει διαπιστωθεί, είναι και οι έτοιμες να γεννήσουν, αλλά και κάποιες «ανώριμες», δηλαδή προσπαθούν να γεννήσουν, όμως δεν εναποθέτουν αυγά, δοκιμάζουν ωστόσο τον εαυτό τους.

Η αυξημένη παρουσία των χελωνών οφείλεται εν πολλοίς στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη, όπως τόνισε ο κ. Μαράκης. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που επικοινωνούν πολύ συχνά και με την Ομάδα της Σητείας (από την Κρήτη κι άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα την Πελοπόννησο) για να αναφέρουν καταγραφές, να δώσουν πληροφορίες, να ζητήσουν οδηγίες και καθοδήγηση. «Ασφαλώς», πρόσθεσε, «πολύ σημαντική είναι η παρουσία και δράση μεγάλου μεγέθους του Αρχέλων και δη στις περιοχές των Χανίων, Ρεθύμνου, Μεσαράς. Δείχνει ότι οι παρατηρητές είναι περισσότεροι, υπάρχει πλέον πιο εύκολη επικοινωνία μέσω των κινητών κι αυτό είναι σημαντικό. Ως Ομάδα Εθελοντών της Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό. Και για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η ομάδα μας, αλλά κυρίως γιατί βοηθάμε όλοι μαζί, για την προστασία ενός είδους που απειλείται».

Η ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση του τοπικού -και όχι μόνο- πληθυσμού έχει συμβάλει πολύ στην αύξηση των παρατηρητών και η συνεργασία -επικοινωνία- με την χρήση των μέσων που προσφέρει πλέον η τεχνολογία βοηθάει στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος με την άμεση ενημέρωση των πληροφοριών. Ως εκ τούτου πέραν της πληροφόρησης που φέτος λαμβάνει η Ομάδα από πολίτες από την στεριά, έχει ενημέρωση για την παρουσία πολλών χελωνών κι εντός θαλάσσης και από δύτες. Όπως είπε ο κ. Μαράκης, η φετινή είναι η χρονιά της καρέτα -καρέτα δεδομένου ότι, όπως φαίνεται, είναι η χρονιά της έξαρσής τους, η τρίτη δηλαδή χρονιά (οι χελώνες γεννούν ανά τρία χρόνια, όταν φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών).

Επίσης αναφορικά με τις Σητειακές χελώνες (εκείνες δηλαδή που έχουν γεννηθεί στην περιοχή) αποτυπώνεται μία αύξηση των μανάδων, των χελωνών, που φθάνουν σε ώριμη ηλικία για να αναπαραχθούν. Σε αυτό σαφώς σημαντικότατος είναι ο ρόλος της Ομάδας Εθελοντών, η οποία εδώ και 14 χρόνια δρα, παρακολουθεί, ενημερώνει και προστατεύει με πολλή αγάπη αυτό το μοναδικό είδος. Πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως τόνισε ο κ. Μαράκης, είναι σαφώς και η αλλαγή νοοτροπίας και των ανθρώπων που έχουν άμεση εμπλοκή με τη θάλασσα και δη των επαγγελματιών αλιέων «Είναι αυτοί που δεν τις εχθρεύονται πλέον, αλλά είναι αρωγοί της προσπάθειας προστασίας τους. Συνυπάρχουν με τις χελώνες, τις φώκιες, τα δελφίνια. Αυτό φαίνεται. Και η παρουσία της χελώνας είναι πιο συχνή πλέον», εξήγησε.

 

Η καρέτα και η καρέκλα

Αλλά και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κοντά σε παραλίες πλέον προστατεύουν τη χελώνα, από τη Σητεία μέχρι το Βάι αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνυπάρξει η καρέτα και η καρέκλα. Κι όχι μόνο αυτό, η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας προσδίδει επιπλέον αναγνωρισιμότητα σε μία παραλία όπως διεφάνη και με το ενδιαφέρον που πρόσφατα εκδήλωσαν ΜΜΕ και από το εξωτερικό για την έξοδο χελώνας και αντίστοιχα την φωλιά που εντοπίστηκε στην παραλία του Βαγιού.

«Μία πολύ σημαντική περιοχή για τον τουρισμό μας. Και δείχνει ότι μπορεί να συνυπάρξει το περιβάλλον και ο άνθρωπος χωρίς απαγορεύσεις. Το τονίζουμε για να μην θεωρηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τους ανθρώπους σε ότι αφορά την εργασία τους λόγω της καρέτα. Η καρέτα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και να διώξει την μέδουσα με την οποία δεν έχουμε τίποτα, απλά όταν υπάρχει έξαρση του είδους κάποιος κρατάει την ισορροπία. Αυτή είναι η καρέτα», συμπλήρωσε ο κ. Μαράκης.

 

Περιμένοντας τις εξόδους

Βάσει όσων προαναφέρθηκαν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν από τις φωλιές τους τα πρώτα χελωνάκια. Η Ομάδα είναι σε πλήρη ετοιμότητα πραγματοποιώντας καθημερινά περιπολίες σε όσες παραλίες μπορεί, προχωρώντας στην τοποθέτηση σκιάστρων σημάνσεων και γενικότερα κάνοντας ό,τι είναι εφικτό για να βοηθήσει στην διαιώνιση της καρέτα -καρέτα και στην προστασία του είδους. Όλη αυτή η προσπάθεια είναι εθελοντική, δεν υπάρχει καμία οικονομική στήριξη (για καύσιμα, υλικά κλπ.) από κάπου, στηρίζεται στο αληθινό ενδιαφέρον και την αγάπη για τη θαλάσσια χελώνα, για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο τελικά που είναι βασικός κρίκος της αλυσίδας της ζωής στον πλανήτη γη…

Και είναι μία συνεχής προσπάθεια 14 ετών που δυναμώνει, αφού η Ομάδα φέτος έχει ενισχυθεί με περισσότερους εθελοντές, από την Σητεία, άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και άλλες χώρες, με πολίτες που διαβιούν στην περιοχή. Αφορά παράλληλα μία πολυεπίπεδη δράση των εθελοντών της Ομάδας, από την καθημερινή παρουσία τους στην παραλία (πρωί βράδυ για μεγάλο χρονικό διάστημα ), μέχρι την παρουσία τους σε σχολεία ενημερώνοντας τα παιδιά, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους

Ενισχυμένη λοιπόν η Ομάδα Εθελοντών της Σητείας συνεχίζει τη δράση της φέτος. «Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό, να βλέπεις ανθρώπους με τόσο ενθουσιασμό να προσφέρουν. Η Ομάδα μπορεί να είναι 14 ετών, αλλά όταν πληθαίνει και βλέπεις τόσα χαμόγελα, είναι κάτι που δίνει πνοή κι άλλη δυναμική στην Ομάδα», κατέληξε ο κ. Μαράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.