Τελευταία Νέα

Σητεία – “Τα αστεία έχουν τελειώσει, ο κορονοϊός έφτασε – Χρειάζεται στήριξη των νοσοκομείων”

Όσο απομακρυσμένη κι αν είναι η περιοχή, ο κορονοϊός μπορεί να άργησε, αλλά τελικά έφτασε και στην Σητεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Κατσαράκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους. Αλλά και την άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας σε επίπεδο χώρας στο πλαίσιο της πανδημίας.

«Πρέπει όλοι να επιδείξουμε μία ώριμη συμπεριφορά και υπευθυνότητα», τόνισε υπενθυμίζοντας την σπουδαιότητα τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων και οδηγιών -δηλαδή την σωστή χρήση μάσκας, την διατήρηση αποστάσεων και συχνή απολύμανση των χεριών», υπογραμμίζει.

Στα ιατρεία

«Ως προς την πρόσβαση των ασθενών είτε στο Νοσοκομείο είτε στα ιδιωτικά ιατρεία, θα πρέπει να υπάρχει αρχικά τηλεφωνική επαφή και συνεννόηση με τον ιατρό. Ακολούθως, για τους ανθρώπους που χρειάζονται, δεν πρέπει να υπάρχει παραπάνω από ένας συνοδός, προκειμένου να αποφεύγεται η αναμονή και ο συνωστισμός.

Μεταξύ των ασθενών πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, να αερίζεται από επίσκεψη σε επίσκεψη ο χώρος των ιατρείων. Η σωστή εφαρμογή μάσκας είναι απαραίτητη. Και η απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο κι αποχώρηση. Αυτονόητη είναι και η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού του ιατρικού προσωπικού ανάλογα με το περιστατικό που εξετάζεται», πρόσθεσε.

Η αξιοπιστία των τεστ

“Το να φοράμε την μάσκα μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, πραγματικά είναι πολύ σημαντικό”

«Από ‘κει κι έπειτα», συνέχισε, «επιπρόσθετα και βάσει της διαμορφούμενης κατάστασης επιβεβλημένη κρίνεται πλέον η ευρεία χρήση του τελευταίου τύπου rapid test Ag. Μπορεί να μη φθάνει στο ποσοστό της χρήσης PCR, του μοριακού τεστ, αλλά και τα rapid test -εύρεση των αντιγόνων- έχουν πολύ υψηλή αυτή την στιγμή ευαισθησία και ειδικότητα που τα καθιστούν αξιόπιστα. Τα τεστ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως -Δήμο, ιατρούς, ιδιώτες ιατρούς, Κέντρο Υγείας, Κλινικές Νοσοκομείου, μικροβιολογικά εργαστήρια. Το να φοράμε την μάσκα μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό αυτή την στιγμή, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση, είναι η χρήση των rapid test».

Στην καρδιά της πανδημίας

Ερωτηθείς για την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων στη Σητεία ο κ. Κατσαράκης ανέφερε: «Και τα δύο επιδημιολογικά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Νεαρό άτομο που φοιτά στην Βόρειο Ελλάδα και ταξίδεψε στην Κρήτη το πρώτο και άτομο με επαφές λόγω της ιδιότητας του, το δεύτερο. Και οι δύο είναι με ήπια προς μέτρια συμπτωματολογία, είναι καλά στην υγεία τους, το ένα περιστατικό είναι κατ’ οίκον, το άλλο στο Νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα είναι περισσότερα

Όμως η ουσία βρίσκεται στο ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και στην περιοχή της Σητείας -όπως παντού- ότι ο κορονοϊός δεν είναι κάτι που υπάρχει μακριά μας κι ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα είναι περισσότερα. Οπότε όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται και η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να διατεθεί το rapid test, ένα όπλο που θα χρησιμεύσει πολύ. Τα αστεία εξάλλου έχουν τελειώσει. Το φιλολογικό κομμάτι έχει περάσει και για την Σητεία. Είμαστε τώρα στην καρδιά».

Όσο απομακρυσμένη κι αν είναι η περιοχή, ο κορονοϊός μπορεί να άργησε, αλλά τελικά έφτασε και στην Σητεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Κατσαράκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους. Αλλά και την άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας σε επίπεδο χώρας στο πλαίσιο της πανδημίας.

Μεταφέροντας τις θέσεις και τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας λόγω covid ο κ. Κατσαράκης εστίασε στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και συνθήκες- προσόντα, δυνατότητες, απολαβές κλπ.- μπορούν να κάνουν εφημερίες, να ενταχθούν στις διάφορες κλινικές του ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας. «Να ενταχθούν», σημείωσε, «ιδιώτες ιατροί ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την επείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ, ζητείται επίσης η πλήρωση όλων των θέσεων των ιατρών στις ΜΕΘ καθώς και η πρόσληψη άμεσα όλων των ιατρών (τουλάχιστον για ένα χρόνο και μέχρι οριστικής ρύθμισης) που απολύθηκαν από το πρώην ΙΚΑ και έχουν δικαιωθεί δικαστικά, προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Υπάρχουν επίσης περίπου 200 ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την άσκηση στην ειδικότητά τους και δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας λόγω του ότι δεν έχουν κάνει το αγροτικό τους. Επομένως θα πρέπει να δώσουν άμεσα τις εξετάσεις τους (χωρίς την προϋπόθεση του αγροτικού) και να προσληφθούν άμεσα στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπηρεσία υπαίθρου».

Στήριξη των Νοσοκομείων

«Επίσης χρειάζεται στήριξη των Νοσοκομείων μέσω των ιατρών που είναι σε παράταση, ειδικευόμενων που έχουν τελειώσει την θητεία τους, επικουρικών ιατρών που τελειώνουν τη θητεία τους, αγροτικών, ιατρών που επίκειται συνταξιοδότηση τους ή που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε αυτή τη φάση μπορούν να μείνουν και να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι είναι πολύτιμοι για να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Τα κρούσματα, ένα σημαντικό κομμάτι των περιστατικών δεν θα νοσηλευτούν στα Νοσοκομεία, αλλά στα σπίτια τους. Είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται στην περίπτωση αυτή να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης υπεύθυνα, από κάποιους αρμόδιους (ιδιώτης ιατρός ή ΚΥ κτλ.) των περιστατικών μέχρι να πάνε όλα καλά.

Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία χώρων σε ένα Νοσοκομείο αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Διότι ζητούμενο είναι να μην σταματήσει και η παρακολούθηση χρονίων περιστατικών ή οξέων περιστατικών που δεν σχετίζονται με λοιμώξεις. Γιατί οι ασθένειες δεν μας ξεχνάνε. Πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί η καθημερινότητα και η λειτουργία του Νοσοκομείου», επεσήμανε.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Αναβάλλεται το 32ο Κυνήγι Θησαυρού – Τι ανακοίνωσαν οι “Ανιχνευτές”

Ανακοίνωση καρναβαλικής ομάδας «Ανιχνευτών» για 32ο κυνήγι θησαυρού Ρεθύμνου «Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ολόκληρος …

Επιχείρηση διάσωσης των Χριστουγέννων στην Ευρώπη

Περίπου ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, το Λονδίνο και οι υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize