Σητεία – Σημαντικές ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο νερό – Θα αντικατασταθούν όλοι οι αμιαντοσωλήνες

Σειρά θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Υγείας του Δήμου Νίκου Καραμανωλάκη και των υπευθύνων της ΔΕΥΑΣ. Ο κ. Καραμανωλάκης επισκέφθηκε τη Δημοτική Επιχείρηση θέτοντας ζητήματα σε σχέση με το νερό, αναφορικά με την συνολική αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, την χλωρίωση, την κατάσταση του βιολογικού αλλά και την επήρεια των φυτοφαρμάκων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Καραμανωλάκης εστίασε αρχικά στο ζήτημα των φυτοφαρμάκων σε σχέση με το νερό. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα. Σας ενημερώνω ότι θα είναι θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, κατά πόσο πρέπει να ελεγχθεί ο Δήμος μας. Θεωρώ ότι πρέπει ομόφωνα να ληφθεί μία τέτοια απόφαση στην κατεύθυνση ελέγχου από κάποιο επιστημονικό ίδρυμα, είτε αυτό είναι το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Ηρακλείου, είτε το ΤΕΙ Σητείας, σε συνεργασία, είτε όποιο άλλο επιστημονικό ίδρυμα προταθεί. Το πρώτο λοιπόν ερώτημα που έθεσα ήταν τι γίνεται με τα φυτοφάρμακα στο νερό. Οι απαντήσεις που εδόθησαν αφορούν κάποιες ομάδες φυτοφαρμάκων που κατά τη γνώμη μου είτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, είτε δεν χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον. Η πρόταση μου – και αυτό ζήτησα από τους αρμοδίους της ΔΕΥΑΣ – είναι να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα σύγχρονα φυτοφάρμακα, αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Και βέβαια σε συνεργασία με τους γεωπόνους.»

Η χλωρίωση του νερού

Ένα άλλο ζήτημα, αφορούσε την χλωρίωση του νερού. «Λόγω πανδημίας – προβλέπεται από τις εγκυκλίους του υπουργείου – ζητείται οι ΔΕΥΑ κατά τόπους να υπερχλωριώνουν το νερό. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχονται, και το χλώριο που είναι τοξικό αλλά και τα παραπροϊόντα του χλωρίου. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται όταν χλωριώνουν και υπερχλωριώνουν. Ελέγχονται. Ζήτησα να ελέγχονται τακτικότερα.»

Συζήτηση έγινε και για τον βιολογικό της Σητείας «Έχει κατασκευαστεί εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν έχει επίσημα ελεγχθεί από κάποιο δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό – που θα έπρεπε να έχει. Συζητήσαμε γενικά αν ρυπαίνει το περιβάλλον ή όχι. Αναμένουν τις αναλύσεις. Έχω τη βεβαιότητα ότι το νερό που εκρέει είναι καθαρό, δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε βιολογικού που εκρέουν με υποθαλάσσιους αγωγούς στη θάλασσα, αναφέρει ξεκάθαρα ότι 200 μέτρα πέριξ του σωλήνα εκροής θα πρέπει να απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Ζήτησα λοιπόν με διάφορους τρόπους να οριοθετηθεί η περιοχή που ορίζει ο νόμος και να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα».

Τέλος έγινε συζήτηση για τις δειγματοληψίες που διενεργούνται όσον αφορά τον έλεγχο ιικού φορτίου στα λύματα. «Όπως αναφέρθηκε, κάθε εβδομάδα θα γίνεται η διερεύνηση. Πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Εύχομαι όλοι να τηρούν τα μέτρα και να συνεχιστεί αυτή η καλή κατάσταση, η καλή εικόνα που αφορά το Δήμο μας» τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης.

Σειρά θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Υγείας του Δήμου Νίκου Καραμανωλάκη και των υπευθύνων της ΔΕΥΑΣ.

Ο κ. Καραμανωλάκης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ επισκέφθηκε τη Δημοτική Επιχείρηση θέτοντας ζητήματα σε σχέση με το νερό, αναφορικά με την συνολική αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, την χλωρίωση, την κατάσταση του βιολογικού αλλά και την επήρεια των φυτοφαρμάκων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σταύρος Ψωμαδάκης, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Ατζαράκης και ο Διευθυντής της επιχείρησης Σταύρος Ψωμαδάκης. Η επίσκεψη στην επιχείρηση και η πρόκληση της συζήτησης έγινε, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης, δεδομένης της σύνδεσης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ με αρκετά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στα τοπικά μέσα, κ. Συλλιγαρδάκης εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του κ. Καραμανωλάκη, αναφέροντας ότι έγινε συζήτηση επί πολλών θεμάτων και τονίζοντας, ότι η ΔΕΥΑΣ είναι ανοικτή πάντα προκειμένου να ενημερώνει για τα θέματα αρμοδιότητας της.

Ο κ. Καραμανωλάκης ευχαρίστησε τον Συλλιγαρδάκη με τον οποίο εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία καλή συνεργασία. Σε ότι αφορά την συνάντηση, κυριάρχησαν τα θέματα που σχετίζονται με το νερό «το οποίο είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζονται από τις σχετικές εγκυκλίους και τη νομοθεσία του υπουργείου υγείας.»

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το ζήτημα του αμίαντου. «Είναι ένα ζήτημα που με απασχόλησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Είναι γνωστή η προσπάθεια μου να πείσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι οι αμιαντοσωλήνες πρέπει να αντικατασταθούν με σύγχρονες που δεν είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μία λανθασμένη εντύπωση- και την είχε υιοθετήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά ευτυχώς επανεξέτασε και προχώρησε το έργο- ότι ο αμίαντος όταν καταπίνεται δεν κάνει κακό. Αυτό είναι λάθος γιατί υπάρχουν καινούριες μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι κάνει κακό. Αυτή τη στιγμή προχωράει ένα μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε, ας μου επιτραπεί να το πω με προσπάθειες της προηγούμενης αντιπολίτευσης και τελικά δημοπρατήθηκε το έργο. Με διαβεβαίωσε ο κ. Συλλιγαρδάκης ότι μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στην πόλη. Βέβαια υπάρχουν και άλλα κομμάτια εκτός της πόλης και σε χωριά για τα οποία συζητήσαμε ότι σε μία επόμενη προσπάθεια θα αναζητηθεί χρηματοδότηση ώστε να αντικατασταθούν και αυτά.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize