Τελευταία Νέα

Σητεία – Σημαντικά έργα στο λιμάνι

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας έχοντας ως κύριο σκοπό του να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή εστιάζει τη δράση του και τη χρονιά που ξεκίνησε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Τις ανέλυσε ο Πρόεδρός του κ. Μιχ. Αντωνιδάκης, προχωρώντας παράλληλα σε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων.

«Ο σχεδιασμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τόσο την χρονιά που πέρασε, αλλά και τα επόμενα χρόνια, βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και του επισκέπτη στον χώρο ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου, περιλαμβάνοντας μικρές λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στην χερσαία και θαλάσσια ζώνη του λιμένα Σητείας και Κουρεμένου καθώς και το πρώτο τμήμα της παραλίας της Σητείας.

Ο δεύτερος άξονας είναι το αναπτυξιακό κομμάτι που αφορά την βελτίωση υπαρχουσών υποδομών και τη δημιουργία νέων μεγάλων έργων στο Λιμένα Σητείας που θα συντελέσουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και του Δήμου Σητείας.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη διεύρυνση των περιοχών ευθύνης του Ταμείου Σητείας σε Κουρεμένο, Μόχλος και Γούδουρα μέσα από τον καθορισμό χερσαίων Ζωνών Λιμένα για τα Αλιευτικά Καταφύγια αυτά και σχεδιασμό για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών τους», επεσήμανε.

 

Τα έργα

«Αναφορικά με τον πρώτο άξονα», συνέχισε ο κ. Αντωνιδάκης, «έχουν υλοποιηθεί αρκετά μικρά έργα και προμήθειες με σκοπό τον εξωραϊσμό, αλλά και την λειτουργική βελτίωση του Λιμένα Σητείας, Κουρεμένου και της παραλίας της Σητείας.

Συγκεκριμένα, γίνεται καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός ολόκληρης της χερσαίας ζώνης, βάφτηκαν τα παρτέρια, τα παγκάκια και τα κρηπιδώματα. Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε νέα παγκάκια και μικρούς κάδους απορριμμάτων στη χερσαία ζώνη, κατασκευάστηκε στην παραλία ράμπα για διευκόλυνση πρόσβασης στη θάλασσα των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων. Έγινε προμήθεια και τοποθέτηση τριών νέων ξύλινων αποδυτηρίων στις παραλίες, τοποθετήθηκαν σημάνσεις λειτουργίας της παραλίας και σημαδούρων διαχωρισμού θαλάσσιου χώρου λουομένων προς αποφυγή ατυχημάτων. Έγινε προμήθεια πινακίδων και λοιπού υλικού κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τοποθετήθηκε σειρά με νέα κολωνάκια και δημιουργήθηκε πεζόδρομος μπροστά από τα σκάφη των επαγγελματιών αλιέων.

Επίσης έγινε ανακαίνιση- ανακατασκευή της πλατείας μπροστά από το Τελωνείο και τοποθετήθηκε νέος κρυφός φωτισμός. Αφαιρέθηκαν παλιές αίθριες κατασκευές κλειστών καταστημάτων, που ήταν σε κακή κατάσταση, καθώς και κλειστά περίπτερα, στο πλαίσιο βελτίωσης της αισθητικής. Πραγματοποιήσαμε προμήθεια και τοποθέτηση νέων φωτιστικών Led για το τμήμα πάπιες- εμπορικό λιμάνι καθώς και νέων φωτιστικών προβολέων Led σε όλο το μήκος του Ενετικού- Μεσαιωνικού τείχους, το οποίο ανέδειξε εντυπωσιακά τις νυχτερινές ώρες.

Έγιναν ακόμα αισθητικές παρεμβάσεις στο λιμανάκι του Κουρεμένου, καθαρισμός, απομάκρυνση παλιών σκαφών και τρέιλερ, ελαιοχρωματισμοί και ανακαίνιση των τουαλετών, ενώ επισκευάστηκαν τα pillars παροχής ρεύματος και νερού στο λιμάνι της Σητείας».

 

Οι μελέτες

«Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα που αναφέρεται στο αναπτυξιακό κομμάτι», σημείωσε ο κ. Αντωνιδάκης, «εγκρίθηκε η μελέτη εξομοίωσης και εντάχθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Κουρεμένου στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου Σητείας. Κατασκευάσαμε νέα ράμπα καθέλκυσης- ανέλκυσης σκαφών στο Λιμάνι του Κουρεμένου ύψους 20.000, ένα πάγιο αίτημα των ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων της περιοχής του Παλαικάστρου. Υπάρχει έγκριση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για προμήθεια -τοποθέτηση αγκυροβολίου 24 θέσεων σκαφών εντός του Λιμένα Σητείας (στο βορινό μόλο μετά τους επαγγελματίες). Υπάρχει στον προϋπολογισμό το ποσό των 45.000 και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2022.

Εγκρίθηκε η ΜΠΕ του Λιμένα Σητείας όπου περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για τοποθέτηση σε πλωτές προβλήτες για ελλιμενισμό 120 σκαφών εντός λιμένα. Έχει γίνει ακόμα δέσμευση χρηματοδότησης για το 2022 ποσού 800.000 από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την προμήθεια τοποθέτηση για 3 πλωτές προβλήτες με εξοπλισμό παροχής ρεύματος και νερού για 120 σκάφη.

Έχουμε καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη βελτίωση των υποδομών του παλιού Λιμένα Σητείας ύψους 1εκατομ. € ευρώ και αναμένεται η έγκριση του. Έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για νέο κτίριο ελέγχου Σέγκεν πλήρως εξοπλισμένο 320 τ.μ στο Λιμένα Σητείας ύψους 1 εκατομ. € και αναμένεται η έγκρισή του. Επιπρόσθετα υπάρχει έγκριση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών -πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ ”, ποσού 687.041,47 για εκπόνηση αναπτυξιακών μελετών (που προβλέπονται στο Master Plan) τόσο στο λιμάνι της Σητείας, όσο και στα αλιευτικά καταφύγια Κουρεμένου, Μόχλου, Γούδουρα (εξομοίωσης, ακτομηχανικές, κυκλοφοριακές, αρχιτεκτονικές μηχανολογικές κ.α ), το οποίο θα δημοπρατήσουμε μέσα στο 2022.

Έχει κατατεθεί για έγκριση η Μελέτη Master Plan Λιμένα Σητείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ανάπτυξη του λιμένα τα επόμενα χρόνια, καθορίζει χρήσεις γης και όρους δόμησης για την χερσαία ζώνη καθώς και αναπτυξιακά έργα υποδομής του λιμένα για την επόμενη 20ετία. Εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη ηλεκτροφωτισμού του Λιμένα Σητείας και Κουρεμένου ύψους 375.000 στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, για την οποία αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης».

 

Οι επαγγελματίες

Εστίασε παράλληλα στη συνεργασία και στήριξη των επαγγελματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος της χερσαίας ζώνης «για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των επιχειρήσεων τους εν μέσω κορονοϊού τόσο με νέους χώρους παραχώρησης που δόθηκαν δωρεάν μπροστά στη θάλασσα (που έδωσαν και νέα εικόνα στην πόλη), αλλά και με γενναίες εκπτώσεις που έφτασαν το 60%».

 

Στελεχώθηκε το Ταμείο

«Για πρώτη φορά επίσης αξιοποιήσαμε τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ και με μικρό κόστος στελεχώσαμε το Ταμείο με 4 άτομα, το οποίο δεν είχε καθόλου προσωπικό και εξυπηρετείται με παράλληλα καθήκοντα των υπαλλήλων του δήμου. Έτσι έχουμε ένα άτομο στην γραμματεία και στην είσπραξη τελών, μία καθαρίστρια για τις δημόσιες τουαλέτες και την χερσαία ζώνη λιμένα, ένα υπάλληλο γενικών καθηκόντων που κάνει και ελαιοχρωματισμούς κι ένα βοηθό ηλεκτρολόγου. Η στελέχωση βοήθησε πολύ στην βελτίωση της οργάνωσης και της αισθητικής εικόνας της χερσαίας ζώνης», πρόσθεσε ο κ. Αντωνιδάκης.

 

Και τα άλλα αλιευτικά καταφύγια

Για τον τρίτο άξονα, τη διεύρυνση με την ένταξη των αλιευτικών καταφυγίων του Δήμου με σκοπό την ανάπτυξη τους υπογράμμισε:

«Η προαναφερθείσα εγκεκριμένη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 687.041,47 προς το Ταμείο περιλαμβάνει μελέτες ΜΠΕ, ακτομηχανικές, κατασκευαστικές για την ανάπτυξη και επέκταση του Λιμένα Σητείας, Κουρεμένου και για τα αλιευτικά καταφύγια Μόχλου και Γούδουρα καθώς και μελέτες εξομοίωσης ώστε να ενταχθούν τα δύο τελευταία στο Ταμείο Σητείας».

Ο κ. Αντωνιδάκης εκ μέρους και του ΔΣ ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, τους Αντιδημάρχους, τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους υπαλλήλους του Ταμείου και του Δήμου, τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σητείας, τα στελέχη και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον συντοπίτη Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή του σε όλα τα θέματα.

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού της νέας Δημοτικής Αρχής, φιλοδοξεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Δήμο Σητείας», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς