Τελευταία Νέα

Σητεία – Πτώση της τάξης του 25% κατέγραψε η κίνηση στο χώρο της εστίασης

Στην αναγκαιότητα για ουσιαστική στήριξη των καταστημάτων και κατ’ επέκταση των εργαζόμενων τους εστίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας του Δήμου Σητείας κ. Μανόλης Αγγελάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη.

Η κατάσταση στον χώρο της εστίασης είναι πολύ δύσκολη. Στην περιοχή του Δήμου Σητείας, ναι μεν υπήρξε μία κίνηση στην διάρκεια της θερινής σαιζόν, ωστόσο καταγράφεται πτώση της τάξης περίπου του 25%.

«Μάλιστα το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο για την περιοχή, αν δεν υπήρχε έγκαιρα αντίδραση από τον Σύλλογο, τον Δήμο, τον ΟΑΣ, την Επιτροπή Τουρισμού- όπου συμμετέχει και η εστίαση – του Δήμου με την υλοποίηση της καμπάνιας  “Πάμε Σητεία” μέσω της οποίας με στοχευμένες κινήσεις προς την εσωτερική αγορά κατέστη δυνατό να μην είναι τόσο μεγάλη η ζημιά -όπως σε άλλες περιοχές. Αυτό αναδεικνύει και το ορθό της πάγιας θέσης του Συλλόγου μας, ότι πρέπει να εστιάζουμε και στον εσωτερικό τουρισμό πάντα ώστε να έχουμε επισκεψιμότητα από πολλές κατευθύνσεις.

Πέραν δηλαδή του μαζικού, πρέπει να στοχεύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό και φυσικά στον εσωτερικό. Αυτό λοιπόν μας έσωσε φέτος στην περιοχή μας. Υπήρξε φυσικά πτώση στην αγορά, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 25%, αλλά, αν σκεφτούμε ότι σε άλλες περιοχές της Κρήτης ήταν 40% και 50% στο σύνολο, θεωρώ ότι κλείσαμε με καλύτερο πρόσημο στην περιοχή μας. Καταφέραμε σε ένα ρευστό περιβάλλον να μειώσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Όχι βέβαια ότι μπορούμε να πετάμε στα σύννεφα, διότι η πτώση του 25% έχει επηρεάσει πολύ τα καταστήματα. Αν συνυπολογιστεί και το τρίμηνο που ήταν κλειστά, οι ζημιές είναι τεράστιες.

Δυστυχώς αποδεικνύεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Τα χρήματα που μοιράζει μέχρι στιγμής είναι επιστρεπτέες προκαταβολές, δάνειο με χαμηλό επιτόκιο το οποίο επιστρέφεις σε 40 δόσεις, ούτε καν 80 ή 120 με πιο ευνοϊκούς όρους δηλαδή. Οι δανεισμοί μέσω προγραμμάτων αποκλείουν επίσης σχεδόν το σύνολο της εστίασης. Ακόμα και το πρόγραμμα από την Περιφέρεια -ήταν και αίτημα του Συλλόγου μας- είναι με τέτοιο τρόπο που δυστυχώς μία επιχείρηση εστίασης δεν διαθέτει τα μόρια για να ενταχθεί. Και βέβαια δεν επαρκούν τα 50 εκατομ. ευρώ.

Πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές λοιπόν γιατί στην εστίαση απασχολούνται και πολλοί εργαζόμενοι. Στη δική μας περιοχή η εστίαση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης, αφού απασχολούνται πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. Αν καταρρεύσει η εστίαση, αν μπουν λουκέτα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό, θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα τελικά.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize