Τελευταία Νέα

Σητεία – Προϋπολογισμός και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του δήμου

Ο προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου για το 2022, συζητήθηκε κατά την ειδική μικτή (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας την Τρίτη το βράδυ 7 Δεκεμβρίου. Προήδρευσε ο κ. Νίκος Μεραμβελλιωτάκης.

Ο προϋπολογισμός και το Ο.Π.Δ. του Δήμου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας καθώς και η δημοτική παράταξη του κ. Νίκου Κουρουπάκη, αρνητικά οι παρατάξεις του κ. Νίκου Καραμανωλάκη και του κ. Συμεών Συμεωνίδη και λευκό η παράταξη του κ. Θοδωρή Πατεράκη.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2022 «έντιμο δεδομένου ότι καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια για συμμάζεμα των δαπανών και αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μακρυνάκης ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός, όπως είναι γνωστό, εκφράζει και αποτυπώνει την πολιτική βούληση και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής αρχής, την στιγμή της ψήφισής του. Η καθημερινότητα και η αστάθεια των εσόδων και δαπανών, όπως συμπλήρωσε, υποχρεώνει σε συνεχείς αναμορφώσεις, αφού οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τριμηνιαία τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να παρεμβαίνουν άμεσα. Η Δημοτική Αρχή ακολούθησε φέτος μία ανοικτή διαδικασία ώστε να ακούσει τις τοποθετήσεις των φορέων μέσω του θεσμού της διαβούλευσης, για την σύνταξη ενός προϋπολογισμού που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα, αλλά και του αύριο. Ωστόσο ο προϋπολογισμός του 2022 διαμορφώνεται υπό τις πιο αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βίωσε τον τελευταίο μισό αιώνα ο πλανήτης, η χώρα, η αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μακρυνάκης στάθηκε στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, το οποίο συμπαρασύρει το κόστος αγαθών και υπηρεσιών επισημαίνοντας ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, γίνονται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια με μοναδική ελπίδα την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Εκσυγχρονισμός

«Ο προϋπολογισμός του 2022», πρόσθεσε, «συντάχθηκε για να κατορθώσει να σταθεί όρθιος ο Δήμος Σητείας, αλλά και οι δημότες του παρά το γενικότερο δυσμενές και ασταθές κοινωνικό περιβάλλον. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου. Υπαγάγαμε παλαιές οφειλές του Δήμου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας επιτύχαμε έκπτωση 6% στην προμήθεια των καυσίμων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων.

Εκσυγχρονίσαμε με πρόγραμμα ηλεκτρονικών πληρωμών το Τμήμα Εσόδων, για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των δημοτών και την αποσυμφόρηση του από την επίσκεψη στο Δήμο. Τοποθετήσαμε συσκευές εντοπισμού στα οχήματα του δήμου, επιτυγχάνοντας καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων και βελτίωση της ασφάλειας των χειριστών. Η λογιστική τακτοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παρά την εκτίναξη των τιμών θα συμπεριλάβει στις περισσότερες των περιπτώσεων τον Νοέμβριο. Αποπληρώνουμε δάνεια του εγγύτερου και μακρινού παρελθόντος. Έχουμε εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Καθιστούμε το Δήμο φερέγγυο σε όσους συναλλάσσονται μαζί του. Χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά έργα, έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας και την στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων με αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και χρήση αναπτυξιακών εργαλείων χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου».

 

Ρεαλισμός

«Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι πραγματικός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, αντιμετωπίζει την επιταγή του νόμου και την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα, μέσα στην πρωτοφανή παγκόσμια παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού πληροφορεί για την εκτίμηση εισπράξεων και δαπανών έως 31/12/21 και την πρόβλεψη εισπράξεων και δαπανών για το 2022. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις για το 2021 θα κλείσουν στο ποσό των 14.861.393,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του χρηματικού υπολοίπου ενώ οι δαπάνες στο ποσό των 12.203.556,85. Αναφορικά με την πρόβλεψη για το 2022 ισοσκελίζει Έσοδα: 28.737.547,62 και Έξοδα 28.737.547,62

Όλοι ο συνάδελφοι υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Δημάρχου εργαζόμαστε εντατικά να δρομολογηθούν και να προχωρήσουν διαγωνισμοί, που αφορούν έργα πνοής για το Δήμο μας και να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα υστέρησης του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δαπάνες. Με συμβασιοποιημένα και εν εξελίξει έργα που γνωρίζετε δεν μπορούμε παρά μονάχα αισιόδοξοι να είμαστε για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022», συμπλήρωσε.

 

Παρατηρήσεις

Υπεβλήθησαν ερωτήματα, ακολούθησαν επισημάνσεις και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ζητήματα σχετικά με την πρόβλεψη των επιπτώσεων του κόστους της ενέργειας στην λειτουργία του Δήμου, στην πορεία έργων και τελικά στην πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού ετάχθησαν επί τάπητος. Επίσης η μείωση -που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα-των χρηματοδοτήσεων από την πλευρά του κράτους προς το Δήμο και γενικότερα την αυτοδιοίκηση. Αλλά και η υποστελέχωση των υπηρεσιών και δη αυτών της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας  και η αλλαγή των δεδομένων που προβλέπονται με βάση το νόμο για το τέλος ταφής απορριμμάτων από τις αρχές του νέου έτους. Αναδείχθηκε παράλληλα η αδυναμία διαχρονικά εκτέλεσης στο σύνολο τους των προϋπολογισμών, όχι μόνο του Δήμου Σητείας αλλά όλων σχεδόν των Δήμων και η ανάγκη να διεκδικήσει η αυτοδιοίκηση ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ναι μεν είναι υψηλός στα οικονομικά μεγέθη, όμως δεν έχει όραμα και σχεδιασμό και δεν περιλαμβάνει έργα και μελέτες για σημαντικά ζητήματα όπως σχολικά κτήρια, πολεοδομήσεις κι άλλα.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τονίστηκε ότι υπάρχει σχεδιασμός, όπως αναδεικνύεται από το Τεχνικό Πρόγραμμα και από τον προϋπολογισμό, έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται έργα, έχουν προγραμματιστεί και αναμένεται να ξεκινήσουν άλλα στην κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών της καθημερινότητας, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής, προς όφελος των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς