Τελευταία Νέα

Σητεία – Πελαργοσυνάθροιση για να παρθούν οι απαραίτητες οδηγίες πριν το ταξίδι

Πελαργοσυνάθροιση για να παρθούν οι απαραίτητες οδηγίες πριν το τελευταίο ταξίδι.

Είχαμε όμως και απώλειες χθες. Ένας πελαργός νεκρός πιθανότατα από ηλεκτροπληξία και ένας τραυματισμένος στη φτερούγα. Ο τελευταίος φιλοξενήθηκε στο σπίτι μου τη νύχτα και το πρωί στήθηκε γέφυρα σωτηρίας του για να μεταφερθεί πρώτα στον Κουτσουρά για τις πρώτες βοήθειες, έπειτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για πιο εξειδικευμένη φροντίδα και να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να ταξιδέψει με ασφάλεια στην Αθήνα στο Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.
Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι τα πουλιά είναι πολύ διψασμένα, τριγυρνούν συνέχεια πάνω από χωράφια με κάποιες διαρροές από τις σωληνώσεις και προσπαθούν με κίνδυνο από τους αιχμηρούς συρμάτινους φράχτες να πιούν λίγο νερό. Επίσης ενημερωθήκαμε από αρκετούς ξένους που νοικιάζουν διαμερίσματα με πισίνες στο Παλαίκαστρο ότι τα πουλιά πετούν πολύ χαμηλά πάνω από τις πισίνες μήπως και μπορέσουν να πιούν νερό. Αν τα καταφέρουν φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα διότι αυτά τα νερά είναι χλωριωμένα.
Μια γρήγορη και πρόχειρη λύση είναι να γεμίσουμε 2-3 παιδικές πισίνες με νερό σε ανοιχτά χωράφια, δίπλα από εκεί που έχουν ήδη εντοπίσει το νερό.
Αυτό που όλοι μας όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι οι φυσικοί μας υγρότοποι που κρατούσαν τα νερά τους και το καλοκαίρι έχουν καταστραφεί και μπαζωθεί από την ανθρώπινη απληστία, αδιαφορώντας ότι υπάρχουν και άλλα πλάσματα που η ζωή τους και η επιβίωση τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους υγρότοπους.
Ίσως μια λύση που θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή από το δήμο ιδιαίτερα στη δική μας ξηροθερμική περιοχή της Σητείας, είναι σε κάποιους ανοιχτούς χώρους που πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες να δημιουργηθούν μικρές τεχνικές εστίες νερού. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά χρέος μας και αντίδωρο για τη ζημιά που ήδη έχουμε προκαλέσει!
Manolis Tsantakis
What a beautiful sight these are, White Storks migrating South for the winter to come. Photos taken just yesterday in Palaikastro by Manolis Tsantakis. Here they look incongruous sitting on the ΔΕΗ wires. They don’t often fly over Crete, much less stop and take in the view.
Similar to their Oriental cousins in Japan. The crane, or tsuru, is a national treasure and is considered the bird of happiness. It is depicted in art, literature, and mythology as a symbol of good luck and longevity because it is said to live 1,000 years!

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.