Τελευταία Νέα

Σητεία – Οι όροι για τις καταδύσεις αναψυχής και το αεροπλάνο Bristol Βeaufighter στο βυθό

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, καθορίζονται οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής στα 91, χαρακτηρισμένα ως μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών.

Τα 91 ναυάγια ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη, τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μ.

* Στον κατάλογο των ναυαγίων περιλαμβάνεται και πολεμικό αεροσκάφος τύπου Bristol Βeaufighter στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας, σε βάθος 35 μ. Το αεροσκάφος αυτό ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα αεροσκάφη των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, που πέρασε στην ιστορία μεταξύ των Άγγλων στρατιωτών με το παρατσούκλι «Beau». «Ψιθυριστό θάνατο» το αποκαλούσαν οι δυνάμεις του Άξονα. Αυτού του τύπου τα βρετανικά αεροπλάνα καθώς πετούσαν χαμηλά και αργά, κουβαλούσαν μόνο μια τορπίλη και ο διακριτικός θόρυβος που έκαναν οι μηχανές τους γινόταν αντιληπτός μόνο όταν πλέον ήταν πολύ κοντά στο στόχο. Από το 1939 έως και το τέλος του πολέμου, το 1945, κατασκευάστηκαν συνολικά 5.564 τέτοια αεροσκάφη.

«Διακρίνω τους κινητήρες, οι έλικες ορθώνονται ακόμα ψηλά»

Για το αεροσκάφος που βρίσκεται στο βυθό στην περιοχή της Σητείας διαβάζουμε πολλές πληροφορίες στο aviationarchaeology.gr, όπου ο Βασίλης Μεντόγιαννης γράφει:

* Ο Γιώργος Κλώντζας, ο ένας από την ομάδα μας, πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός ναυαγισμένου αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας. Τελικά επρόκειτο για ένα Bristol Beaufighter! Το βάθος δεν είναι μεγάλο και η κατάδυση θεωρείται εύκολη. Είκοσι ένα μέτρα και το βλέπω. Διακρίνω τους κινητήρες, οι έλικες ορθώνονται ακόμα ψηλά προς την επιφάνεια. Συνεχίζω, πλησιάζω στο πιλοτήριο. Μόνο τα μπροστινά τζάμια έχουν σπάσει. Τα πλαϊνά βρίσκονται στη θέση τους. Στο πιλοτήριο ξεχωρίζω τις θέσεις των πιλότων και τα χειριστήρια. Το κινητό πολυβόλο του βρισκόταν στο θόλο του αεροπλάνου. Είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς