Τελευταία Νέα

Σητεία – Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Με περιορισμούς λόγω covid -19  και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου  και στη Σητεία, ωστόσο με τη πρέπουσα τιμή προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας και με μηνύματα για την αναγκαιότητα διατήρησης των αξιών που θεμελίωσαν τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σήμερα το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλου, η Δοξολογία στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Μερμαβελλιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Ελένη Πλατανάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Κουρουπάκης, Νίκος Καραμανωλάκης, Λεωνίδας Τερζής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας Άρης Αλάτσαρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιώργος Τσιφετάκης. Επίσης ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας Γιώργος Μάλιος, ο Λιμενάρχης Σητείας  Γιάννης Ψαράκης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Παύλος Καπετανάκης, ο Σημαιοφόρος της ΠΝΒ Κυριαμαδίου Βασίλης Δρετάκης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Σητείας ο οποίος αναφέρθηκε στην συμπλήρωση των 200 χρόνων από το Μάρτιο του 2021, χρονολογία όπως τόνισε που έχει  αποτυπωθεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία, ως μία από τις λαμπρότερες και μεγαλειώδης στιγμές του Ελληνισμού, στην μακραίωνη ιστορία του δια μέσω των αιώνων.

Μία μεγάλη μέρα η σημερινή που καλούμαστε όλοι κάτω από δύσκολες και ίσως σημαδιακές συνθήκες να αποτίσουμε φόρο τιμής και να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων, να τιμήσουμε όλους εκείνους που σαν οραματιστές υψηλών ιδανικών, κατέκτησαν την ελευθερία και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους. «1821, ότι πιο υψηλό και βαθύ γνώρισε ο Ελληνισμός μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ολόκληρο το γένος εμπνευσμένο από τις εθνικές μας αρετές συντάχθηκε στον ιερό σκοπό της εθνικής προσπάθειας. Καθολικό πνεύμα αυταπάρνησης και θυσίας, άγνοια και κατάλυση φόβου, απόλυτο αίσθημα ηρωισμού. Ελάχιστες είναι οι αναφορές στην παγκόσμια ιστορία της ταύτισης ενός  λαού με την ελευθερία, τη ζωή και το θάνατο. Το προαιώνιο αίσθημα της αγάπης για την ελευθερία πηγάζει από την έμφυτη αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, κύρια χαρακτηριστικά του Ελληνικού γένους. Ο λαός διαχρονικά κινείται μεταξύ ζωής και θανάτου. Σ’ αυτό ακριβώς αποτυπώνεται το ‘’Ελευθερία ή Θάνατος ‘’.» τόνισε.

Λίγο μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην κεντρική πλατεία της Σητείας, με τη Δημοτική  Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο.

Σε δηλώσεις του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας τόνισε « Η μέρα διπλής γιορτής σήμερα για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό, τον Ελληνισμό. Ημέρα διπλής ελευθερίας γιατί σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και της εθνικής μας παλιγγενεσίας, η μία γιορτή. Όμως η κυριότερη είναι η γιορτή της πνευματικής μας ελευθερίας αφού γιορτάζουμε την σάρκωση του Υιού και λόγου του Θεού από την Παναγία μας. Και γιορτάζουμε τον πνευματικό μας ευαγγελισμό. Εύχομαι πάντοτε στη ζωή μας να βιώνουμε αυτές τις πνευματικές ελευθερίες και την σωματική και την ψυχική. Και στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, η Παναγία να βοηθήσει ώστε να επανέλθουμε πάλι στην κανονικότητα μας. Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλους και ιδιαιτέρως σε όσες και όσους εορτάζουν.»

Ο Δήμαρχος Σητείας  εστίασε στην σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας, δεδομένου του εορτασμού του Ευαγγελισμού, της επετείου του 1821 αλλά και της συμπλήρωσης 200 χρόνων «μνήμης ενός γεγονότος το οποίο σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία. Καλό θα είναι σε κάθε στιγμή να αναπολούμε και να σκεφτόμαστε για ποιο λόγο οι πρόγονοι μας, με ποια ιδανικά, με ποιες προτεραιότητες, θυσίασαν τις ίδιες τους τις ζωές. Δεν τους λύγισαν 400 χρόνια σκλαβιάς  δεν τους απέλπισαν και κατάφεραν να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους. Είναι υποχρέωση όλων μας, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, όχι μόνο να τιμούμε την μνήμη τους αλλά να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να διαχέουμε τα ιδανικά της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της υπηρηφάνειας, αυτά που σημάδεψαν για χρόνια την πορεία του Ελληνισμού στους αιώνες. Ισως είναι οι αρετές αυτές αιτία που τόσα χρόνια μένουμε όρθιοι, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες και τις περιπέτειες που έχει περάσει ο λαός. Χρόνια Πολλά και όσους σήμερα εορτάζουν και μακάρι του χρόνου να είναι καλύτερες οι συνθήκες, να ξεπεράσουμε την πανδημία που δυστυχώς ένα χρόνο τώρα έχει αλλάξει τις ζωές μας»

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες ευχήθηκε και ο κ Κουρουπάκης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή είναι μία ξεχωριστή ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. «Μία επανάσταση που σφράγισε την ελευθερία και τη δημοκρατία στην χώρα. Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο. Συνεχίζεται και στις μέρες μας και θα πρέπει να διαφυλάξουμε όλη αυτή  την παρακαταθήκη και να δώσουμε τη μάχη μας και στην σύγχρονη εποχή προκειμένου τα συμφέροντα και οι ανάγκες της χώρας να είναι σε πρώτο πλάνο, να στηρίξουμε τη δημοκρατία και να δώσουμε τη μάχη για μια καλύτερη ζωή.»

Θερμές ευχές προς όλους έστειλε και ο κ Καραμανωλάκης. Έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Ελληνισμό, την χριστιανοσύνη. «Είναι ημέρα ταύτισης τους.  Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη είδηση για την επικείμενη γέννηση του Ιησού Χριστού. Από την άλλη έχουμε την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Σήμερα τιμάμε τους ήρωες της, ανώνυμους και επώνυμους. Συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας θα πρέπει να μας διακατέχουν σήμερα. Το μέγιστο μήνυμα που αυτή η μέρα αποπνέει είναι η ενότητα, γιατί μόνο με την ενότητα μπορεί αυτό το έθνος, αυτός ο λαός να προκόψει.» ανέφερε,  προσθέτοντας ότι δυστυχώς στην τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού που θα μπορούσαν να συμβάλουν μέγιστα σε αυτό, λόγω διαφόρων νομοθετικών ρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα συνεργασίας και ισορροπιών . Ευχήθηκε, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να κάνουν την υπέρβαση, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και η απαξίωση των Δημοτικών παρατάξεων και να επιτευχθεί η  ενότητα και η συνεργασία που θα οδηγήσουν τον τόπο σε προκοπή.

Ο κ Τσιφετάκης ανέφερε «όπως εκείνα τα χρόνια υπήρχε κατακτητής, έτσι και σήμερα υπάρχει. Βέβαια σήμερα δεν τον βλέπουμε, ενώ τότε γνωρίζαμε ποιος ήταν. Όπως η ελληνική ψυχή και δύναμη  τα χρόνια εκείνα έτσι και τώρα θα τον ανατρέψει. Θα ξεφύγουμε από την πανδημία που μαστίζει όλη την κοινωνία και θα δούμε καλύτερες μέρες. Χρόνια πολλά σε όλους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.