Τελευταία Νέα

Σητεία – Μεγάλο είναι το εύρος της καταστροφής στην ελαιοκαλλιέργεια

Μεγάλο είναι το εύρος της  καταστροφής στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω  των ακραίων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Αγροτικά θέματα Γιώργος Τσιφετάκης, η ακαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 70% , αγγίζοντας και το 95% σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου που  άγγιξαν τους 40 βαθμούς κελσίου προκάλεσαν καταστροφή στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της ελιάς  γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου με ιδιαίτερα δυσμενής επιπτώσεις για τους παραγωγούς και συνολικά την τοπική οικονομία,  βασικός πυλώνας της οποίας είναι η  ελαιοκαλλιέργεια

Από την στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου, της Ένωσης Σητείας και του Δήμου με την βοήθεια των παραγωγών, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Τοπικών Συμβουλίων, από τους οποίους ζητήθηκε ενημέρωση  προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Αφού αυτό έγινε, ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες, επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητείται η διερεύνηση και η εκτίμηση του μεγέθους της ζημίας στην παραγωγή και το ύψος του οικονομικού πλήγματος της περιοχής

Όπως τόνισε ο κ. Τσιφετάκης, «το  θέμα είναι πολύ σοβαρό. Όλος ο  αγροτικός κόσμος είναι πολύ ανήσυχος. Οι επιπτώσεις για την περιοχή του Δήμου Σητείας θα είναι μεγάλες.  Έχουμε ενημερώσει τους αρμοδίους του ΕΛΓΑ κι όλους  τους υπεύθυνους. Ζητούμε επίσημη καταγραφή της κατάστασης και οικονομική στήριξη μέσω αποζημιώσεων για την ελιά. Δυστυχώς  οι συγκεκριμένες αφορούν μη καλυπτόμενες ζημίες από τον ΕΛΓΑ ωστόσο μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές , από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις. Να αναφέρουμε ότι υπάρχει ‘’δεδικασμένο’’. Τελευταία ελήφθη απόφαση από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, για αίτια που δεν εντάσσονται στον ΕΛΓΑ. Επομένως ζητούμε αυτό να γίνει και στην περιοχή μας , να δοθούν αποζημιώσεις. Εάν δεν στηριχθεί ο κλάδος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αν δεν στηριχθεί η περιοχή μας δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, δεν θα έχει μέλλον η ελαιοκαλλιέργεια στον τόπο μας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η πολιτεία οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς