Τελευταία Νέα

Σητεία – Η τουριστική επένδυση στον Όρμο Φανερωμένης

Άλλη μια πολύ μεγάλη τουριστική και οικιστική, ιδιωτική επένδυση στην περιοχή της Σητείας, που «σκόνταψε» στην πορεία υλοποίησής της, προσπαθεί να ανακάμψει, ύστερα μια περίοδο αδράνειας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εταιρεία «Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική» εξαγόρασε τις μετοχές, που είχε αγοράσει απ’ αυτήν η «Dolphin Capital» ανακτώντας έτσι την πλήρη κυριότητα και πάλι της έκτασης 316 στρεμμάτων στον Όρμο Φανερωμένης, μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλεως της Σητείας. Η «Dolphin Capital Investors» δεν προχώρησε στο επενδυτικό κομμάτι αξιοποίησης της έκτασης, που προέβλεπε, με βάση το προ 7ετίας σχεδιασμό, κατασκευή συγκροτήματος «Sitia Bay Golf Resort» σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων, με 2,5 χλμ. ακτογραμμή.

Με βάση το πλάνο που είχε γνωστοποιηθεί πριν από χρόνια, η ανάπτυξη, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωνόταν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση στην παραθαλάσσια περιοχή του Όρμου Φανερωμένης προέβλεπε ότι θα αναπτύσσονταν τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων συνολικά 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων και μαρίνα 85 θέσεων, ενώ σε έκταση 205 στρεμμάτων 100 εξοχικές κατοικίες.

Στη δεύτερη φάση, στην θέση Σώπατα Μεσοράχης θα αναπτυσσόταν οικιστική περιοχή τουριστικής κατοικίας μέσω ιδιωτικής πολεοδόμησης – ΠΕΡΠΟ, σε έκταση 305 περίπου στρεμμάτων για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρκτική Περιβαλλοντική Έγκριση και γήπεδο γκολφ 18 οπών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων σε όμορη θέση για την οποία έχει επίσης χορηγηθεί η προκαταρκτική Περιβαλλοντική Έγκριση .

Με την ανάκτηση της έκτασης, η Ικτίνος δημοσιοποίησε και την αναζήτησή της επενδυτή για να την πουλήσει, αφού εκείνη δεν σκοπεύει να προχωρήσει η ίδια στην αξιοποίησή της.

Ως είδηση, η εταιρεία δημοσιοποιεί τη θετική γνωμοδότηση των εμπλεκομένων φορέων, για την ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων της μαρίνας/καταφυγίου για 85 τουριστικά σκάφη.  Εκεί προβλέπεται επίσης η δημιουργία προστατευμένης θαλάσσιας ζώνης για την ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη προσάμμωση της ακτής για τη δημιουργία αμμώδους παράλιας στη θέση Όρμος Φανερωμένης.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε χθες το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, για την άποψή του σχετικά με την εξέλιξη άλλης μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης η οποία, όμως, μέχρι σήμερα, παραμένει στις «καλές προθέσεις» των ιδιοκτητών γης στην περιοχή και αν θεωρεί ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία της άλλης μεγαλεπήβολης τουριστικής επένδυσης  στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή της «Ίτανος Γαία». Ξεκίνησε ως σχέδιο πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες, με την εκμίσθωση έκτασης 25.000 στρεμμάτων από το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» – Τοπλού, στην εταιρεία «Minoan PLC», η οποία επίσης βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών…

Ο κ. Ζερβάκης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την επένδυση στη Φανερωμένη «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο». Το επενδυτικό σχέδιο είναι μεν υλοποιήσιμο, η τοποθεσία και η έκταση είναι πολύ καλή και είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός αξιοποίησής της, εξασφαλίζοντας μια σειρά από εγκρίσεις και άδειες. Η περιοχή εκεί είχε χαρακτηριστεί ως ΠΕΡΠΟ στο ΣΧΟΟΑΠ Σητείας από το 2008. Αλλά ένα τέτοιο σχέδιο για να υλοποιηθεί απαιτεί σημαντικά κεφάλαια. Αν βρεθεί ο επενδυτής που θα τα διαθέσει, θα γίνει η επένδυση…», είπε ο Δήμαρχος Σητείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.