Σητεία – Έντονα καιρικά φαινόμενα – Πολύ μεγάλες ζημιές προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες

Πολύ μεγάλες ζημιές προκάλεσε στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες (πατάτες, οπωροφόρα δέντρα κλπ.) η έντονη χαλαζόπτωση, τα ξημερώματα της Τρίτης, στην ευρεία περιοχή από Τάρμαρο μέχρι τη σήραγγα Βραχασίου.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου Μιχάλης Πετσαλάκης, η χαλαζόπτωση με μεγάλου μεγέθους χαλάζι ξεκίνησε περίπου στις 3 π.μ. και συνεχίστηκε επί αρκετή ώρα.

Η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο μια σφοδρής καταιγίδας με πρωτοφανή ακολουθία κεραυνών.

Οι ζημιές εντοπίζονται στη ζώνη Ταρμάρου – Σεληναρίου (Βοθυλιά).

Επίσης ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω χαλαζόπτωσης προκλήθηκαν σε περιοχές της Σητείας,  όπως μας πληροφόρησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου.  

Στα Μάλια αναφέρθηκαν ζημιές και σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιόθερμα και τζαμαρίες οικιών και καταστημάτων που έσπασαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, αφού το χαλάζι ήταν μεγάλου μεγέθους!

Εντυπωσιάζουν οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Πετσαλάκης από την Τάρμαρο, σημειώνοντας ότι πριν και μια ώρα το χαλάζι δεν είχε λιώσει ακόμη, ενώ εντυπωσίαζε το θέαμα του συσσωρευμένου χαλαζιού να «αχνίζει» από την ταχεία εξάτμιση, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας όσο περνούσε η ώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βροχοπτώσεις από χθες αργά το απόγευμα και στην περιοχή της Σητείας. Η χθεσινή βροχή δεν είχε μεγάλη διάρκεια ή ένταση, ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας και περίπου στις 4 τα ξημερώματα τα δεδομένα άλλαξαν, οι βροχοπτώσεις εντάθηκαν και σημειώθηκε και χαλαζόπτωση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες σύμφωνα με τις αναφορές παραγωγών από τις Τοπικές κοινότητες των Έξω Μουλιανών, των Μέσα Μουλιανών και της Τουρλωτής στον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου σήμερα νωρίς το πρωί. Επίσης αντίστοιχες αναφορές στο Δήμο έχουν γίνει από παραγωγούς της Σφάκας και της Μυρσίνης.

Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ για την κατάσταση προκειμένου να ακολουθήσει αυτοψία και όπως αναφέρεται οι παραγωγοί θα πρέπει αφού κάνουν οι ίδιοι αυτοψία στα χωράφια τους να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Ανταποκριτή ΕΛΓΑ για το κάθε χωριό στο Δήμο Σητείας ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία και η υποβολή των εξατομικευμένων δηλώσεων.

Σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί. Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν αναφερθεί όπως μας είπαν ως τώρα προβλήματα. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία γίνεται εποπτεία σε αποστραγγιστικά – ποτάμια, ρυάκια  ρέματα – και μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο η Υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα.

Σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις από χθες και μέχρι αυτή την ώρα, λίγο πριν τις 11 το πρωί , σύμφωνα με τον Σταθμό που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σητείας, είναι 8,8 χιλιοστά .

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι παρά τις βροχοπτώσεις, σήμερα νωρίς το πρωί και μέχρι τις 9, οι χειμερινοί κολυμβητές απολάμβαναν ένα ακόμη πρωινό μπάνιο στην παραλία της Σητείας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς