Τελευταία Νέα

Σητεία – Ένας στους πέντε δεν έχει υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Σητείας, αναρτήθηκαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες και διαγράμματα επί των ακινήτων, που βρίσκονται στην περιφέρειά του.

Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί επομένως να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ηλεκτρονικά μέσω του «Ε-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης Σητείας (2843026030).

Στην ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησαν η Υπεύθυνη του Κτηματολογίου της εταιρείας που το υλοποιεί στην Σητεία κ. Φανή Καλαϊτζή και ο Τοπογράφος -Μηχανικός, Υπεύθυνος της μελέτης για την Σητεία κ. Μανόλης Συλιγνάκης.

«Το στάδιο της ανάρτησης, στο οποίο πλέον βρισκόμαστε, ακολουθεί το στάδιο της προανάρτησης όπου είχαν γίνει κάποιες διορθώσεις. Είναι λοιπόν η τελευταία ευκαιρία πριν πάμε στις αρχικές εγγραφές για να ελέγξουν όλοι τα αποσπάσματα τους, ακόμα κι αυτοί που ήταν σωστοί στην προανάρτηση για να δουν ότι είναι εντάξει οι ιδιοκτησίες τους ή αν χρειαστεί, να διορθώσουν κάποια λάθη όπως όρια κλπ. Επίσης είναι και η τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν -όσοι δεν τον είχαν πράξει- τις ιδιοκτησίες τους. Διότι κατόπιν, η διαδικασία στις αρχικές εγγραφές θα είναι πολύ πιο δύσκολη και μπορεί να χρειαστούν δικαστικές διαδικασίες», εξήγησαν.

Κι όπως αναφέρθηκε, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών και στην περιοχή της Σητείας που δεν είχαν υποβάλει δήλωση (περίπου ένας στους πέντε ), γεγονός που αναμένεται μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα, όπως μη δυνατότητα μεταβίβασης, άδειας οικοδομής κλπ. «Είναι κάτι που ο πολίτης θα το βρίσκει συνέχεια μπροστά του και στην πορεία θα επωμιστεί και μεγάλο κόστος. Οπότε τώρα έχει την ευκαιρία να δηλώσει την ιδιοκτησία του.

Η περιοχή της Σητείας ως επί το πλείστο έχει δηλώσει με χρησικτησία. Η δήλωση σε αυτή τη φάση της κτηματογράφησης είναι απλή, δηλαδή έρχεται ο πολίτης με ένα έντυπο, δύο Ε9 και μπορεί να δηλώσει την ιδιοκτησία του. Αυτό όμως όταν ολοκληρώσουμε εδώ, δεν θα γίνεται. Οποιοσδήποτε μετά, θέλει να δηλώσει με χρησικτησία, θα πρέπει να κάνει αγωγή με το αντίστοιχο κόστος που αυτό συνεπάγεται. Το κρίσιμο στις περιοχές που έχουν πολλές χρησικτησίες είναι αυτό, ότι θα έρθουν τώρα στο Γραφείο θα υποβάλουν μία δήλωση με έγγραφα που θεωρώ ότι είναι σχετικά εύκολα (Ε9, ένορκη βεβαίωση) και θα τελειώσουν. Ενώ, αν αποφασίσουν κάποια στιγμή, κατόπιν, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά (δικαστική διαδικασία). Αυτό είναι το κρίσιμο», πρόσθεσαν.

Οι διορθώσεις

Η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου. Για τους κατοίκους εσωτερικού η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ για εκείνους του εξωτερικού στις 3 Νοεμβρίου. «Είναι η μοναδική περίοδος, η οποία επιτρέπεται η αίτηση διόρθωσης για σοβαρά λάθη. Για λάθη που αφορούν όρια, εμβαδά, ποσοστό δικαιώματος. Γιατί λάθη που είναι τυπικά, ένα λάθος πληκτρολόγησης για παράδειγμα, όπως και οι αιτήσεις των προδήλων, συνεχίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Όποιοι όμως έχουν σοβαρές διαφωνίες έχουν αυτό το δίμηνο για να κάνουν αίτηση διόρθωσης

Το Γραφείο Κτηματογράφησης όπως αναφέρθηκε είναι στην διάθεση του κόσμου για να εξηγεί στον πολίτη ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα καθώς και να παραλαμβάνει την αίτηση διόρθωσης (η οποία όπως προαναφέρθηκε μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά)», σημείωσαν.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι αυτό των απορρίψεων δικαιωμάτων. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία όσοι έχουν απορριφθεί να ενεργοποιηθούν αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δηλαδή μπορεί να έχουν δηλώσει με χρησικτησία και δεν έφεραν το Ε9 για παράδειγμα. Άρα με την προσθήκη του Ε9 κάνουν την αίτηση και ενεργοποιούνται. Διότι κι εκείνοι κατόπιν, αν πάμε στις αρχικές εγγραφές, πάλι θα έχουν θέμα».

Είναι λοιπόν η τελευταία ευκαιρία όπως επισημάνθηκε για εύκολη διόρθωση λαθών, είναι η κρίσιμη λέξη. Διότι μετά στο Λειτουργούν, οι διαδικασίες γίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκες. Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα όλοι είναι να μπουν στο ktimatologio.gr και να ελέγξουν το απόσπασμα της ανάρτησης. Είναι το πρώτο βήμα. Αν δουν λάθος, προχωρούν στην διαδικασία διόρθωσης με την υποβολή της αίτησης, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα έγγραφα, για να στηρίξουν την αίτηση τους ώστε να διορθώσουν το λάθος τους», κατέληξαν.

Σε επίπεδο Κρήτης, ο Νομός Λασιθίου έχει τα υψηλότερα ποσοστά δηλώσεων, φθάνοντας περίπου στο 90%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.