Τελευταία Νέα

Σητεία – Δεν προβλέπεται να ανοίξουν ακόμα οι ξενοδοχειακές μονάδες – Για φέτος δεν προβλέπεται να έρθουν καθόλου τσάρτερ

Μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα να έχει καθοριστεί για τις 14 Μαΐου, ωστόσο -όπως φαίνεται- η ημερομηνία αυτή δεν αφορά τη χώρα στο σύνολό της.

Στο Δήμο Σητείας -επί παραδείγματι- δεν προβλέπεται να ανοίξουν ξενοδοχειακές μονάδες στα μέσα του μήνα, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.

«Ανοίγει στα μέσα του μήνα ο τουρισμός στην Ελλάδα. Βέβαια στην Κρήτη, είχαμε και νωρίτερα κάποιες πτήσεις, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από το Ισραήλ όπου έχει εμβολιαστεί όπως γνωρίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων. Βέβαια στην περιοχή τη δική μας, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούνιο.

Τέλος Μαΐου θα ανοίξουν στον Μακρύ Γιαλο και τα υπόλοιπα στην περιοχή του Δήμου Σητείας σταδιακά μετά τις 15 Ιουνίου. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ανοίξει το 100% των ξενοδοχείων της περιοχής.

Ωστόσο διαφοροποίηση στην κίνηση αναμένεται να υπάρξει από τον Ιούλιο κι έπειτα, μία σχετική κανονικότητα. Οι εκτιμήσεις βάσει των τωρινών δεδομένων είναι ότι οι φετινές πληρότητες θα κυμανθούν περίπου στο 45% της πληρότητας του 2019», σημείωσε ο κ. Κακουράκης.

«Αυτήν τη στιγμή», συνέχισε, «δεν υπάρχει κινητικότητα ιδιαίτερη σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις. Η όποια δράση αφορά voucher περυσινά- και ενδιαφέρον από παλιούς, επαναλαμβανόμενους πελάτες.

Ο τουρισμός ανοίγει με προδιαγραφές για τους επισκέπτες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και τη διενέργεια τεστ και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Από ‘κει και πέρα αυτήν την ώρα, χώρες είναι σε lockdown – Γερμανία, Αγγλία- και οι κρατήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θεωρούμε ότι εφ’ όσον ανοίξουν, σταδιακά και κυρίως από τον Ιούλιο θα υπάρξει μία κινητικότητα».

 

Εμβολιασμός και τεστ

«Σε εγχώριο επίπεδο ο εμβολιασμός είναι ζητούμενο, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού και η διενέργεια τεστ. Από συζητήσεις που έχουν γίνει με το Υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να βγει ένα πρόγραμμα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους από τα μέσα του μήνα. Να ανοίξει η πλατφόρμα και να προχωρήσει και ο εμβολιασμός.

Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει, να υπάρχει και η δυνατότητα του μονοδοσικού εμβολίου.

Αυτές τις μέρες παράλληλα να αναφερθεί διεξάγονται εκ νέου σεμινάρια για τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως και πέρυσι», επεσήμανε ο κ. Κακουράκης.

Μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα να έχει καθοριστεί για τις 14 Μαΐου, ωστόσο -όπως φαίνεται- η ημερομηνία αυτή δεν αφορά τη χώρα στο σύνολό της. Στο Δήμο Σητείας -επί παραδείγματι- δεν προβλέπεται να ανοίξουν ξενοδοχειακές μονάδες στα μέσα του μήνα, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.

Για τη φετινή τουριστική σαιζόν τα μηνύματα αυτή την ώρα τουλάχιστον, για την περιοχή της Σητείας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Όπως γνωρίζουμε- το είχαμε αναφέρει από πέρυσι», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, «δεν θα υπάρχει καμία πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας. Για την επόμενη χρονιά, είναι άγνωστο τί θα γίνει. Από πέρυσι επίσης έχουμε επισημάνει, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε σχεδόν από την αρχή. Είμαστε μία μικρή, απομονωμένη περιοχή. Δεν είναι το ίδιο όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο, που είναι ένας μεγάλος προορισμός, ένα διεθνές αεροδρόμιο.

Εμείς εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες από την αρχή, για να φτάσουμε και πάλι κάποια στιγμή, εχόντων καλώς των πραγμάτων στο επίπεδο που ήμασταν πριν λίγα χρόνια, όπου οι πτήσεις τσάρτερ έφταναν τις οκτώ εβδομαδιαίως στο αεροδρόμιο της Σητείας.

Η τουριστική σαιζόν είχε επιμηκυνθεί, ξεκινούσε τον Μάιο και ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο έχοντας συνεχή ροή επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή. Ως Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας είχαμε κάνει προσπάθειες και ήμασταν και σε ένα καλό επίπεδο και με tour operators από διάφορες χώρες, όχι μόνο από την Σκανδιναβία. Συνεχίζουμε να έχουμε επαφές, όμως τα δεδομένα λόγω και πανδημίας έχουν αλλάξει και η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να έχουμε επισκεψιμότητα στην περιοχή μας, για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Η αγωνία μας είναι μεγάλη. Ως κλάδος στηριζόμαστε στον τουρισμό για να επιβιώσουμε. Άρα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε. Μέσω του τουρισμού στηρίζεται συνολικά και η τοπική οικονομία όμως και πρέπει όλοι να εστιάσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.