Τελευταία Νέα

Σητεία – Δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζαν η τουριστική κίνηση στην περιοχή του Ιτάνου

Η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας, δεν εξελίσσεται το μήνα που διανύουμε με τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους εμπλεκόμενους του κλάδου. Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων -Διαμερισμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει αρνητικά τον τομέα του τουρισμού.

«Ο πόλεμος επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει πάρα πολύ την τουριστική κίνηση. Γενικότερα λειτουργεί αποτρεπτικά για τις μετακινήσεις επισκεπτών, πόσο δε σε μία απομακρυσμένη περιοχή όπως η δική μας», τόνισε.

Εστιάζοντας στους ανασταλτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση, αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο κόστος των εισιτηρίων (επισήμανε και το πρόβλημα που υπάρχει σε αεροδρόμια με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις, άρα και κρατήσεις). Επίσης στάθηκε στο κόστος των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων για τη χρήση και μετάβαση των επισκεπτών από ένα μεγάλο αεροδρόμιο σε μία περιοχή και δη μία απομακρυσμένη της Κρήτης, όπως αυτή της επαρχίας Σητείας και συνολικά στην αύξηση του κόστους σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

«Η βενζίνη, από 1,5 που ήταν, έχει πάει φέτος στα 2,5 ευρώ. Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από 30- 35 ευρώ πέρυσι, στα 40, 45, 50 φέτος, ανάλογα με το όχημα. Σίγουρα επηρεάζεται κάποιος που θέλει να έρθει στην περιοχή μας από το Ηράκλειο ή από τα Χανιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ταξιδεύουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως για παράδειγμα μέσω Χανίων, οι οποίοι στο παρελθόν έκαναν το γύρο της Κρήτης, κι ερχόταν και στην περιοχή μας, αυτή τη στιγμή, είναι πελάτες που έχουν χαθεί. Μετά τον πόλεμο λοιπόν έχουν επέλθει μεγάλες αυξήσεις, στα καύσιμα, στα εισιτήρια, στα τρόφιμα κλπ., οι οποίες λειτουργούν εις βάρος του προϊόντος που λέγεται τουρισμός. Έτσι λοιπόν εξηγείται και η μείωση της κίνησης. Διότι άλλα περιμέναμε μετά την πανδημία να έρθουν, αλλά δυστυχώς η όποια αισιοδοξία έπεσε στο κενό μετά την έναρξη του πολέμου», σημείωσε.

 

Ελπίδες για βελτίωση

Η κίνηση λοιπόν του Ιουνίου ως τώρα δεν είναι η επιθυμητή. Ούτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπήρξε η αναμενόμενη κινητικότητα. Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής είναι της τάξης του 20% με 30% στην καλύτερη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Κοξαράκης

Πρόσθεσε βέβαια ότι «σταδιακά από ‘δω και έπειτα αναμένεται αύξηση της κίνησης. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει άνοδος. Υπάρχουν καλά σημάδια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς και τον Σεπτέμβριο. Όμως και πριν υπήρχαν σημάδια, αλλά είχαμε ακυρώσεις με όλη αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτής, κάτι που επίσης δεν περιμέναμε ήταν το γεγονός της ακύρωσης πολλών κρατήσεων, διότι υπάρχει πρόβλημα προσωπικού στα αεροδρόμια του εξωτερικού, που έχει απολυθεί κι έτσι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και ακυρώνονται πτήσεις και κρατήσεις! Είναι πράγματα που δεν είχε προβλέψει ανθρώπου νους, δεν περίμενε κάποιος να συμβαίνουν, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν».

Την τρέχουσα περίοδο στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες στην περιοχή είναι Γερμανοί και Γάλλοι. Επίσης επισκέπτες που αγαπούν και ασχολούνται με το wing surfing καθώς και επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, κάτι που είναι θετικό. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κοξαράκης, «δεν μπορεί να στηριχθεί όλη η σαιζόν μόνο στους επαναλαμβανόμενους πελάτες. Κάλυψαν την περίοδο Απριλίου, Μαΐου κι ένα μέρος του Ιουνίου. Είναι σημαντικό και θετικό. Καλύπτουν σε ένα ποσοστό 20%, δεν μπορούν να καλύψουν όμως την κίνηση σε όλα τα καταλύματα της περιοχής.

Ελπίζουμε λοιπόν να αλλάξουν τα δεδομένα στη συνέχεια προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την φετινή τουριστική σαιζόν. Είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο προϊόν. Δεν είχε προβλεφθεί ο πόλεμος. Δεν είχε προβλεφθεί η πανδημία. Κι όμως συνέβησαν και συμβαίνουν. Μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν όσο γίνεται καλύτερα από ‘δω κι έπειτα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.