Τελευταία Νέα

Σητεία – Αυτάρκης σε αίμα παρά τις δυσκολίες

Την τελευταία αιμοδοσία για το 2021  πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Τμήμα Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω πανδημίας που καθιστούν το τελευταίο  χρονικό διάστημα  δύσκολη (όχι μόνο στην Σητεία, αλλά και γενικότερα )  την  συμμετοχή αιμοδοτών, αλλά και τις καιρικές συνθήκες του πρωινού της Τετάρτης- ο καιρός ήταν βροχερός στην περιοχή- συγκεντρώθηκαν 21 φιάλες αίματος, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός στο πλαίσιο της κατάστασης.

Η πανδημία έτσι κι αλλιώς έχει επηρεάσει αυτά τα δύο χρόνια και τον τομέα των αιμοδοσιών, που διεξάγονται με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας. Στο Περιφερειακό Τμήμα Σητείας η προσέλευση των αιμοδοτών γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και καθορισμού συγκεκριμένου χρονικού ραντεβού, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στη διάρκεια του 2021 το Περιφερειακό Τμήμα διοργάνωσε 5 αιμοδοσίες από τις οποίες συγκεντρώθηκαν περίπου 250 φιάλες αίματος, αριθμός σαφώς σημαντικός.

«Οπωσδήποτε η φετινή», σημείωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Παντελής Ανδρουλιδάκης, «ήταν μία δύσκολη χρονιά και στον τομέα των αιμοδοσιών. Ωστόσο η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και συγκεντρώσαμε περίπου 250 ασκούς αίματος που διατέθηκαν στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Όλες οι αιμοδοσίες έγιναν με την  εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων λόγω κορονοϊού».

Ο κ. Ανδρουλιδάκης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους εθελοντές αιμοδότες  που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Τμήματος και αυτή την χρονιά. «Ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου να βοηθηθούν πάσχοντες συνάνθρωποί μας. Και πρέπει να τονίσω ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι αρκετά μεγάλες.

Αυτό όμως που μας γεμίζει ιδιαίτερα ικανοποίηση και χαρά είναι ότι το Περιφερειακό Τμήμα Σητείας από το 1992, που ιδρύθηκε η Επιτροπή και στην συνέχεια έγινε Τμήμα, κύριο μέλημα είχε  -εκτός των άλλων φυσικά που έχει ο  Ερυθρός Σταυρός- τη σωστή οργάνωση των αιμοδοσιών.  Προηγουμένως υπήρχε δυστυχώς μία αρνητική εμπειρία των αιμοδοτών και πολύ αίμα δεν πήγε στον προορισμό του. Αναλάβαμε λοιπόν κι οργανώσαμε την διαδικασία και πραγματικά ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.

Να θυμίσω ότι  μέχρι και πριν κάποια χρόνια  η κάθε αιμοδοσία διεξαγόταν στην διάρκεια ενός διημέρου, δηλαδή το απόγευμα της πρώτης ημέρας και από το πρωί έως το μεσημέρι της  επόμενης. Υπήρχε δηλαδή περισσότερος χρόνος. Συγκεντρώναμε σε κάθε αιμοδοσία  γύρω στους 150 με 170 ασκούς.

Βέβαια στο παρελθόν δεν υπήρχαν  και τόσα τμήματα αιμοδοσιών που έχουν πλέον αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι ή σωματεία. Νιώθουμε ικανοποίηση διότι  θεωρούμε ότι καταφέραμε να “κεντρίσουμε” το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων ώστε να οργανώνουν κι αυτοί αιμοδοσίες. Και σήμερα  είναι πραγματικά ευχάριστο το γεγονός ότι πάνω από 10 σύλλογοι διοργανώνουν αιμοδοσίες κι έτσι η επαρχία Σητείας είναι πραγματικά αυτάρκης σε αίμα. Μπορώ να πω ότι είμαστε από τις λίγες επαρχίες στην Ελλάδα που έχουμε αυτάρκεια αίματος κι έτσι εξυπηρετούνται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη».

Τέλος ο κ. Ανδρουλιδάκης ευχαρίστησε θερμά  προσωπικά αλλά κι εκ μέρους του  Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος  Σητείας τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Τμήματος, χάρις τους οποίους επιτελείται ένα πολύ σημαντικό -όπως τόνισε- έργο. «Απόδειξη της προσφοράς του Τμήματος στο κοινωνικό σύνολο είναι ότι και ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει και μας  στηρίζει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Η αγάπη, η  βοήθεια, η προσφορά στον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη είναι κύριο μέλημα των προσπαθειών μας.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά και  Καλή Χρονιά  και μακάρι να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον κόσμο και δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συνανθρώπους μας.  Υγεία λοιπόν κι ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.